Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Når hunden bliver syg, bliver dens krop ofte påvirket så meget, at hunden bliver træt eller nedstemt. Ved nogle sygdomme kommer trætheden pludseligt, nogle gange i løbet af få timer eller dage, og i disse tilfælde er det oftest let for ejerne at opdage. Ved andre sygdomme, der udvikler sig langsomt, kommer trætheden derimod snigende og det kan gøre at man ikke altid opdager, at hunden ikke opfører sig som den plejer. Hos ældre hunde fejltolkes trætheden også ofte som blot værende forbundet med alderdom.

Mange forskellige sygdomme kan give træthed, og flere af disse er alvorlige og livstruende sygdomme. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med sin hunds energiniveau og at man reagerer, hvis man oplever at hunden bliver træt og nedstemt.

Infektioner kræver energi

Rigtigt mange sygdomme kan give et nedsat energiniveau. Nogle af de mest almindelige sygdomme, der giver udtalt træthed, er infektioner. Angribes hundens krop for eksempel af bakterier eller virus, skal immunsystemet arbejde hårdt på at slå den udefrakommende trussel ned. Dermed trækker immunsystemet på kroppens ressourcer, og hunden bliver træt.

Mangel på ilt eller blod

Ilt er nødvendig for alle kroppens celler, får de ikke nok ilt, kan de ikke fungere som de skal. Sygdomme, hvor hundens ilttransport rundt i kroppen påvirkes, vil derfor hurtigt gøre hunden træt. Det kan blandt andet være at hjertet ikke pumper som det skal, hvis hunden begynder at have for lidt blod i kroppen eller ikke kan trække vejret ordentligt. 

Sygdomme i vitale organer

Hvis nogle af de vitale organer, som leveren eller nyrerne, påvirkes, vil hele hundens krop blive påvirket – og det vil ofte medføre træthed.  Påvirkes tarmsystemet kan det medføre, at hunden ikke optager alle de næringsstoffer, som dens krop har brug for og kroppen får dermed ikke nok energi Uden det nødvendige brændstof til kroppens celler, vil hunden hurtigt blive træt.

Smerter gør hunden stille

Sygdomme, der giver vedvarende smerte, kan også let få hunden til at blive træt eller inaktiv. Det kan for eksempel være sygdomme som gigt, diskusprolaps og smerte, som følge af dårlige tænder.

Kræver grundig undersøgelse

Træthed er et uspecifikt symptom, hvilket betyder, at man ikke ud fra symptomet kan sige hvad hunden fejler. For at finde ud af hvad årsagen er, kræver det altid, at man laver en grundig undersøgelse af hunden. Da flere af de sygdomme, der giver træthed kan være livstruende, bør du altid kontakte dyrlægen, hvis du oplever at hunden bliver unormalt træt.

Læs også

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Hjertelungeorm truer danske hunde

29-04-2025 10:46, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer ikke kun sol og varme, men også en øget risiko for hjertelungeorm hos hunde. Parasitten kan forårsage alvorlige sygdomsforløb, men med tidlig opdagelse og forebyggelse kan du beskytte din bedste ven.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

Symptomer – gulsot

12-03-2019 15:00, af Astrid Holtet

Gulsot er en betegnelse for at hundens hud og slimhinder bliver gullige, og kan ses ved en lang række sygdomme

Symptom – appetitløshed

07-10-2021 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Manglende appetit hos hunde kan skyldes mange forskellige ting, både harmløse og alvorlige – vi ser lidt nærmere på årsagerne

På tur med Dyreværnet

23-05-2018 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sidste uge var hunden.dk på tur med Dyreværnets dyreambulance. Det blev en tur, som bød på alt fra en mistænkelig anmeldelse til tynde hunde og en psykisk syg hundeejer. 

Kræftpatients sidste ønske opfyldes

02-08-2016 14:59, af Kasper Larsson
En hjertevarm video der disse dage florerer på de sociale medier, viser en uhelbredeligt syg kræftpatients sidste møde med sin elskede hund på et brasiliansk hospital

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Kristine købte hund hos berygtet sælger

26-04-2020 10:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre dage efter Kristine Stimse Andreasen havde købt en hvalp, opdagede hun, at den var syg. I torsdags måtte familien sige farvel til deres elskede hund

Kæl med din hund – kys den ikke

09-01-2016 10:02, af Tonya Bille Nielsen
Hvis du kysser din hund på munden, risikerer du at få en række ubehagelige sygdomme, siger professor Thomas Benfield. Du bliver ikke syg af at klappe og ae den

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse