For mennesker er nytårsaften forbundet med fest og farver, men for hunde kan den være forbundet med stress og angst. Det er derfor vigtigt som hundeejer at planlægge nytårsaften i god tid for at gøre nytårsaften mindst stressende for familiehunden.
– Det varierer meget fra hund til hund, hvor stressende de oplever nytårsaften. Nogle hunde bliver så stressede, at de skal medicineres, og andre kan nøjes med at ligge i skødet hos ejeren. Men uanset hvor stresset den enkelte hund bliver, så bør man som hundeejer altid planlægge en nytårsaften, hvor der også er taget hensyn til hunden, siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr hos Dyrenes Beskyttelse.
'Spredes som ringe i vandet'
Hunden kan blive bange for andre høje lyde eller blive mere stresset til næste nytår, hvis ikke der tages hensyn til hunden nytårsaften.
– Den store stress og angst, nogle hunde oplever nytårsaften, kan spredes som ringe i vandet til andre situationer som torden og skybrud. Angsten forsvinder ikke af sig selv, men kan udvikle sig i en negativ retning og blive til stor gene for hunden. Nytårsfejringen er en fest for os, men en skræmmende aften for familiehunden, fordi alle vaner brydes i kombination med enormt høje lyde og lysblik. Derfor må vi som hundeejere tage de hensyn, der gør at hunden ikke bliver så påvirket, at den også begynder at føle angst i hverdagen, forklarer Jens Jokumsen.
Der er mange ting, man som hundeejer kan gøre for at skærme sin hund. Målet med alle tiltag skal altid være, at hunden kommer til at føle så meget tryghed som muligt - trods nytårsspektaklerne.
Tryghed er målet
Når man skal finde ud af, hvad der er de bedste hensyn at tage for sin hund nytårsaften, handler det om at vurdere, hvor stresset hunden blev sidste år eller hvor stresset hunden generelt bliver ved høje lyde eller uvante situationer, hvis hunden er en hvalp.
– For nogle hunde er nytårsaften meget stressende, her kan det være en god ide at fejre nytår væk fra byen, hvor der ikke er larm fra fyrværkeri, så hunden ikke bliver udsat de høje lyde og lysblik i timevis. For andre hunde er det passende bare at lade dem være tæt på ejeren eller give dem deres yndlings tyggeben, når fyrværkeriet er værst, siger Jens Jokumsen.
Lad aldrig hunden være alene nytårsaften. Du ved aldrig, hvordan den reagerer i situationen, og den negative oplevelse kan forstærkes yderligere, hvis hunden er alene hjemme.
Er man i tvivl om, hvilke forberedelser der passer bedst til hunden, bør man rådføre sig hos dyrlægen eller en hundeadfærdsbehandler, så der bliver planlagt en nytårsaften, der er festlig for ejerene og mindst mulig stressende for hunden.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Danske dyreinternater oplever stigende pres fra hundeejere, der ønsker at indlevere deres hunde på grund af adfærdsproblemer og livsændringer. Ventelisterne vokser, og Dyrenes Beskyttelse opfordrer kommende hundeejere til nøje at overveje, hvad det kræver at holde hund.
15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.
Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at december måned er den tid på året, hvor flest hunde må forbi en dyrlæge på grund af madforgiftning. Det skyldes, at velmenende ejere fodrer hunden med julemad, som den ikke kan tåle. Hvis Fido skal have ekstra julegodter i december, hvorfor så ikke bage dem selv?
Kom godt igennem nytåret med din hundehvalp!
2 ud af 3 mener ifølge ny undersøgelse, at der bør fyres mindre fyrværkeri af til nytår. Dyrenes Beskyttelse foreslår, at salgs- og affyringsperioden begrænses af hensyn til både dyr og miljø
Netop nu forsøger fire danskere at samle nok underskrifter til at stille et borgerforslag om forbud mod brug af fyrværkeri for private
Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.
Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.
Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.