Skabmiden på spil igen – pas på din hund

11-06-2018 08:02, af Lene Boysen

Ræveskab er en smitsom sygdom, hvor en mikroskopisk lille mide, skabmiden, smitter hunde, katte og andre dyr. Den kan også kortvarigt leve på mennesker. Hos nogle dyr giver ræveskab kraftig kløe og sår, og man skal være opmærksom på at komme til dyrlægen, hvis ens hund pludselig viser disse symptomer

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

På Hudklinik for hund og kat har vi i øjeblikket langt flere hunde med skab end tidligere. Og det til trods for at mange hunde regelmæssigt behandles med midler mod flåter og lopper, som også tager skab.

Det er særligt hunde, som ved direkte kontakt med rævene bliver smittet. De kan også få miderne på sig ved f.eks. at rulle sig i græs eller løbe gennem et krat, hvor der er mider fra ræven. Skabmider kan nemlig overleve i naturen i kortere tid. Hundene kan også smitte hinanden.

 

Hvad skal man som dyreejer være opmærksom på?
Ser du, at din hund pludselig begynder at klø, kradse eller bide sig mere end almindeligt i huden, skal du tænke på skab. Der er nogle områder som f.eks. ansigt, ørerande, bryst, albuespidser og hasespidser, som i særlig grad angribes, men miden kan i princippet slå sig ned hvor som helst og give kløe. Kløen er som regel kraftig, hundene klør sig tit om natten, og de kan være svære at aflede. Ræveskab hos kat kan vise sig som kløe og sår i ansigt og på ryggen.

Hos mennesker giver infektion med skabmiden ofte små kløende knopper f.eks. på armene.

 

Hvordan påvises skab?
Hos dyrlægen vil der typisk blive taget nogle hudskrab for at finde skabmiden ved en mikroskopisk undersøgelse af materialet. Er miden der, er diagnosen klar.

Finder man ikke miden vælger mange dyrlæger at behandle ved en mistanke om skab. Dette fordi man godt kan have skab, selvom de ikke findes i skrabet. Selv meget få mider kan give kraftige symptomer, og man skal ofte være ”heldig” at finde dem ved skrab.

Der kan også tages en blodprøve for at måle antistoffer for skab. Der går omkring 3 uger fra infektionen er sket til et brugbart antistofniveau kan måles, og det kan for mange hunde være længe at vente.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

 

Behandling
Ligesom lopper og skovflåter, er ræveskab forholdsvist let at behandle med et antiparasitært middel f.eks. et spot-on produkt, hvor lægemidlet trykkes ud af en pipette på huden i nakken. De nye ”tyggetabletter” mod flåter og lopper dræber også skab. Der er tale om receptpligtige lægemidler.

Ofte vil en enkelt behandling være nok, men nogle gange skal der 2 eller tre behandlinger til afhængigt af lægemiddel. Erfaringen har nemlig vist, at der er stor forskel på hundenes evne til at reagere på behandlingen.

På Dyreklinik for Hund og Kat tager vi som regel hundene ind til undersøgelse efter et par uger for at kontrollere behandlingen. De fleste hunde er på det tidspunkt stort set fri for symptomer og helt friske igen, klar til nye narrestreger.

Lene Boysen er dyrlæge i Virum. Fremover vil hun fra tid til anden skrive om aktuelle problemstillinger, hun møder i dyrlægeklinikken

Læs også

Skabsmiden – et kløende bekendtskab

21-11-2017 08:52, af Astrid Gerd Holtet

Skabsmiden graver gange i hundens hud, og giver anledning til alvorlig kløe – vi ser lidt nærmere på den lille parasit

Horner syndrom - en nervesygdom i øjet

06-08-2022 10:00, af Astrid Holtet

Horner syndrom er en nervesygdom, der påvirker hundens øje, og kan blandt andet give ændringer i øjenlågenes placering og ændre pupillens størrelse

Kan hunden blive smittet af vores influenza

26-10-2021 09:04, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Post-corona influenza-sæsonen er ved at gå i gang, og vi mennesker lader os vaccinere i rekordstort tal. Alligevel bliver nogle af os jo syge – og hvad så med hunden, der kommer til sengekanten og trøster, kan vi smitte den? Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring kommer her med svaret

Netdyredoktor: Kæledyr og Corona

23-03-2020 12:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Netdyredoktor har samlet en række informationer og gode råd om kæledyr og coronavirus. Dem kan du læse her

Pludselig sygdom i nethinden

07-08-2022 08:20, af Astrid Holtet

Sygdom i nethinden kan gøre hunden helt blind på få dage

Atopi – når hunden udvikler allergier

22-03-2022 08:30, af Astrid Holtet

Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

ADVARSEL: Parvovirus i Vestsjælland

20-01-2019 08:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

SCT. Jørgensbjerg Dyreklinik i Kalundborg advarer om, at der er udbrud af Parvovirus i området

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet