På Hudklinik for hund og kat har vi i øjeblikket langt flere hunde med skab end tidligere. Og det til trods for at mange hunde regelmæssigt behandles med midler mod flåter og lopper, som også tager skab.
Det er særligt hunde, som ved direkte kontakt med rævene bliver smittet. De kan også få miderne på sig ved f.eks. at rulle sig i græs eller løbe gennem et krat, hvor der er mider fra ræven. Skabmider kan nemlig overleve i naturen i kortere tid. Hundene kan også smitte hinanden.
Hvad skal man som dyreejer være opmærksom på?
Ser du, at din hund pludselig begynder at klø, kradse eller bide sig mere end almindeligt i huden, skal du tænke på skab. Der er nogle områder som f.eks. ansigt, ørerande, bryst, albuespidser og hasespidser, som i særlig grad angribes, men miden kan i princippet slå sig ned hvor som helst og give kløe. Kløen er som regel kraftig, hundene klør sig tit om natten, og de kan være svære at aflede. Ræveskab hos kat kan vise sig som kløe og sår i ansigt og på ryggen.
Hos mennesker giver infektion med skabmiden ofte små kløende knopper f.eks. på armene.
Hvordan påvises skab?
Hos dyrlægen vil der typisk blive taget nogle hudskrab for at finde skabmiden ved en mikroskopisk undersøgelse af materialet. Er miden der, er diagnosen klar.
Finder man ikke miden vælger mange dyrlæger at behandle ved en mistanke om skab. Dette fordi man godt kan have skab, selvom de ikke findes i skrabet. Selv meget få mider kan give kraftige symptomer, og man skal ofte være ”heldig” at finde dem ved skrab.
Der kan også tages en blodprøve for at måle antistoffer for skab. Der går omkring 3 uger fra infektionen er sket til et brugbart antistofniveau kan måles, og det kan for mange hunde være længe at vente.
Behandling
Ligesom lopper og skovflåter, er ræveskab forholdsvist let at behandle med et antiparasitært middel f.eks. et spot-on produkt, hvor lægemidlet trykkes ud af en pipette på huden i nakken. De nye ”tyggetabletter” mod flåter og lopper dræber også skab. Der er tale om receptpligtige lægemidler.
Ofte vil en enkelt behandling være nok, men nogle gange skal der 2 eller tre behandlinger til afhængigt af lægemiddel. Erfaringen har nemlig vist, at der er stor forskel på hundenes evne til at reagere på behandlingen.
På Dyreklinik for Hund og Kat tager vi som regel hundene ind til undersøgelse efter et par uger for at kontrollere behandlingen. De fleste hunde er på det tidspunkt stort set fri for symptomer og helt friske igen, klar til nye narrestreger.
Lene Boysen er dyrlæge i Virum. Fremover vil hun fra tid til anden skrive om aktuelle problemstillinger, hun møder i dyrlægeklinikken
Skabsmiden graver gange i hundens hud, og giver anledning til alvorlig kløe – vi ser lidt nærmere på den lille parasit
Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes
Holder hunden hele tiden hovedet på skrå, kan det være tegn på sygdom – oftest i nervesystemet eller i det indre øre
Universitetshospitalet for Familiedyr er netop nu i gang med at undersøge, hvor mange danske kæledyr, der behandles med cannabis. De har bedt os sprede budskabet, og det gør vi naturligvis gerne
Post-corona influenza-sæsonen er ved at gå i gang, og vi mennesker lader os vaccinere i rekordstort tal. Alligevel bliver nogle af os jo syge – og hvad så med hunden, der kommer til sengekanten og trøster, kan vi smitte den? Dyrlæge hos Agria Dyreforsikring kommer her med svaret
Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af
I et forsøg i Kina har man påvist, at katte kan smitte hinanden med Covid-19. Det samme gælder ikke for hunde
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.