Skabsmiden – et kløende bekendtskab

21-11-2017 08:52, af Astrid Gerd Holtet

Skabsmiden graver gange i hundens hud, og giver anledning til alvorlig kløe – vi ser lidt nærmere på den lille parasit

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Skabsmiden, eller Sarcoptes miden, er en lille mide, der blandt andet lever på vores hunde, men som også i høj grad findes hos danske ræve. Den er i familie med den mide, der giver anledning til sygdommen fnat hos mennesker. Miden er kun 0,2 mm stor med en rund krop og små korte ben. Miden lever hele sit liv på hunden eller ræven, og kan kun overleve få dage i omgivelserne, skulle den falde af.

Når hunmiden er befrugtet graver hun sig ned i huden på hunden og lægger her sine æg. En almindelig mide kan lægge omkring to til fire æg dagligt. Når æggene klækker, graver de nye mider sig op til overfladen af huden, hvor de udvikler sig til voksne mider og hunnerne befrugtes. Hermed bliver det næste hold hunmider klar til at grave sig ned på ny. Udviklingen fra æg til voksen tager omkring tre uger.

Når miderne graver gange i huden, giver de anledning til en voldsom kløe hos hunden. Hunde med skab, kan klø sig så meget, at der kommer bare pletter, hudafskrabninger og deciderede sår på huden. Da miderne har en forkærlighed for tyndhudede områder, ses der især hudforandringer omkring øreranden, på albuerne, på bagsiden af armen og på haserne.

Den voldsomme kløe gør at en skab-infektion er meget plagsom - i en sådan grad at det kan have en stor påvirkning på hundens livskvalitet. Sygdommen er heldigvis let at behandle ved hjælp af et velegnet antiparasitært middel, men den smittede hund kan være plaget af kløe i noget tid efter, at miderne er døde.

Ræven er den hyppigste smittekilde, og meget smitte kan undgås ved at holde hunden væk fra områder, hvor ræve færdes meget. Er din hund smittet, bør den holdes væk fra andre hunde indtil den er blevet behandlet. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Børn og hunde: Skab rammerne for det gode forhold

02-11-2023 13:11, af Anne Cecilie Sohl

Børn og hunde kan få et fantastisk forhold til hinanden, men det kommer ikke af sig selv. Her får du en række råd til, hvordan du får det til at ske.

Akupunktør, zoneterapeut og forfatter Vivian Birlie ude med ny bog

03-01-2020 08:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvis du har været glad for at kunne hjælpe din hund med Vivian Birlies bog ”Tryg og tilfreds”, kan du nu glæde dig over, at du med Vivian spritnye bog ”Skab balance i krop og sind,” der udkommer i dag, kan hjælpe dig selv og dine nærmeste.

Træning – skab øjenkontakt med hunden

25-12-2016 11:10, af Kasper Larsson
Øjenkontakt med din hund er et vigtigt redskab i jeres indbyrdes kommunikation og samarbejde. Her kan du få nogle tips og tricks til, hvordan du etablerer en god øjenkontakt med din pelsede følgesvend

Skabmiden på spil igen – pas på din hund

11-06-2018 08:02, af Lene Boysen

Ræveskab er en smitsom sygdom, hvor en mikroskopisk lille mide, skabmiden, smitter hunde, katte og andre dyr. Den kan også kortvarigt leve på mennesker. Hos nogle dyr giver ræveskab kraftig kløe og sår, og man skal være opmærksom på at komme til dyrlægen, hvis ens hund pludselig viser disse symptomer

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.