PTSD er en invaliderende tilstand, der ofte gør at personen ikke kan deltage normalt i samfundet. Mennesker med PTSD oplever tilbagevendende episoder, hvor den traumatiske begivenhed genopleves – enten i vågen tilstand som flashbacks eller som mareridt, når de sover. Derudover ses der problemer som følelsesløshed, manglende glæde og nydelse og en følelse af afstand til andre mennesker. Tilstanden gør også ofte personen mere opfarende og let at forskrække, og mange har problemer med søvnløshed.
I USA har der været et stigende fokus på, om brugen af servicehunde kan hjælpe de PTSD-ramte veteraner, og i den forbindelse har et amerikansk forskerhold forsøgt at undersøge hundenes betydning – og resultaterne ser lovende ud.
I det netop offentliggjorte studie, undersøgte holdet to grupper af PTSD-ramte soldater – ét hold af veteraner, der havde en servicehund, og ét hold der stod på venteliste til en hund. De målte niveauet af stresshormonerne i spyttet fra deltagerne, samt undersøgte deres angst- og vredesniveau, samt deres søvnrytme og alkoholforbrug. Holdet fandt at hundene havde en generelt positiv effekt på veteranerne og at gruppen med hund viste færre tegn på PTSD, mindre angst og vrede samt færre søvn- og alkoholproblemer end gruppen uden hund.
Derfor peger forskerne på at servicehunde kan have positive psykologiske, så vel som psykosociale, effekter hos folk med PTSD, og studiet er dermed endnu et af mange, der viser hundes gavnelige effekter på psykiske lidelser.
KILDER:
Psykiatrifonden. Posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD), 2018
WHO. International Classification of Diseases 10th edition, 2016
Rodriguez et al. The Effect of a Service Dog on Salivary Cortisol Awakening Response in a Military Population with Posttraumatic Stress Disorder (PTSD). Psychoneuroendocrinology, 2018
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Hunde er gode, hunde er søde, hunde er kloge og hunde er uundværlige. Men ikke alle hunde kan klare jobbet som servicehund
De hunde, der har tjent som sprængstofhunde i Afghanistan, har fået en dårlig behandling. Nu har soldaterkammerater befriet flere af dem
De fleste af os har set eller oplevet en førerhund med sin ejer, som har et fysisk handicap, typisk i form af at være blind eller stærkt svagsynede. Men knap så mange har set en psykiatrisk servicehund – der er nemlig ikke så mange af dem – endnu
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?