Dyrehelt: Hund hjalp ung pige gennem svær depression

13-10-2018 08:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I gymnasiet havde Jórunn fra Næstved så høje krav til sig selv, at hun gik nedmed en voldsom depression. Under sit lange sygdomsforløb kæmpede hun med viljen til at leve. Mens lægerne prøvede alt for at hjælpe, var det hunden Sisu, der blev Jórunns redningsmand. Nu er han sjællandsk regionsvinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence “Danmarks Dyrehelt 2018”

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

 

Fredag d. 12. oktober blev en stor dag for Jórunn og hendes elskede dyreven, Sisu. Klokken 11 blev de mødt af tv-vært og dyreelsker, Puk Elgaard, journalister og en repræsentant fra Agria Dyreforsikring, der var mødt op for at lykønske dem. Sisu har nemlig vundet titlen som regional, sjællandsk vinder af Agrias konkurrence “Danmarks Dyrehelt 2018” – med over 800 indstillede kæledyr har Sisu taget dommerpanelet med
storm.
 - Sisu løftede mig op af det dybe hul, som ingen læge eller medicin kunne klare. Selvom jeg stadig har dage, hvor jeg vågner og tænker ‘øv’, så tænker jeg, at det nok skal gå alligevel, når jeg ser hans dejlige rynkefjæs, der fylder halvdelen af puden, fortæller Jórunn, der ikke lægger skjul på, at hun nok ikke havde været her i dag, hvis hun ikke havde mødt ham.
Nu går Sisu og Jórunn videre til den landsdækkende finale, hvor de skal dyste mod den jyske og fynske regionale vinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive hele Danmarks Dyrehelt 2018.

Højt pres i gymnasiet udløste voldsom depression
I en ung alder af 18-21 år havde Jórunn været syg grundet en pludselig og voldsom depression. Hun var droppet ud af gymnasiet og boede praktisk talt på psykiatrisk afdeling. Det var det store pres for at få høje karakterer og være den bedste version af sig selv, der gjorde, at Jórunn til sidst gik ned med en depression i 2.G. I dag er der mange unge, der går igennem det høje pres, som hun var under, og hun fortæller derfor
sin historie i håbet om at kunne hjælpe andre.
Jórunn husker ikke selv meget af sygdomsperioden. Hendes sygdom havde skubbet hende så langt ud, at lægerne måtte forsøge sig med elektrochokbehandling (ETC) - en behandling der udelukkende anvendes til personer med alvorlig depression og høj selvmordsfare, og hvor medicinsk behandling eller samtaleterapi ikke har haft nogen virkning.

- Ifølge lægerne var jeg nærmest katatonisk og havde intet liv i øjnene. Alt var håbløst, og selvmord var ikke et spørgsmål om ‘hvis’ men ‘hvornår’, fortæller Jórunn.

Fik ideen til at købe hund under indlæggelse
Det var under en indlæggelse, hvor Jórunn scrollede igennem Facebook, at hun fik ideen til at adoptere Sisu. 

- Jeg så et billede af en fransk bulldog-hvalp. I et millisekund følte jeg glæde og håb, en følelse som jeg ikke havde mærket i årevis, uddyber hun.

Hendes familie var ikke sikker på, at det var det bedste tidspunkt at anskaffe sig en hund. Men de støttede hendes beslutning, og sammen sikrede de, at Jórunn havde alt den hjælp, hun kunne have brug for, når hun fik Sisu - herunder at der var en løsning, hvor Sisu kunne blive i familien, hvis Jórunn ikke kunne klare ansvaret.
Sisus kærlighed er den bedste medicin Det var kærlighed ved første blik, da hun mødte Sisu og så hans lysende øjne. Han løftede hende hurtigt op af det dybe hul, som lægerne havde kæmpet sådan for at få hende op fra. Derfor har hun givet ham navnet Sisu, der på islandsk betyder ‘mod’.
Sisu kan mærke, når Jórunn har det skidt, og tilpasser sig efter hendes humør. Det er en af grundene til, at hun har det bedre i dag, fortæller hun. Kærligheden mellem de to har gjort, at Jórunn ikke været indlagt siden hun mødte Sisu.
- Jeg har ham med overalt. Han giver mig styrke og livslyst. Hvis ikke det var for ham, var jeg ikke her i dag. Så jeg synes, at min smukke og helt igennem fantastiske helt, Sisu, fortjener at vinde, fortælle Jórunn.

Regional, sjællandsk Dyrehelt 2018
Derfor har dommerpanelet bag Agria Dyreforsikrings konkurrence, Danmarks Dyrehelt 2018, udpeget Sisu som den regionale sjællandske vinder af konkurrencen.
Tv-vært Puk Elgaard, der i år er en del af Agrias dommerpanel, og som var til stede ved præmieoverrækkelsen, kan genkende kærligheden mellem Sisu og Jórunn. Den har hun også med sine egne hunde, der altid kan mærke, om hun har en god eller dårlig dag. Hun påpeger den særlige forskel, Sisu gør i Jórunns liv:

- Kærlighed er kærlighed. Om du elsker et barn, en kæreste, din mor og far eller dine venner, så er kærlighed helbredende og livgivende. Med kærlighed kommer håb, og Sisus ejer fandt et lys i mørket, da de fine hundeøjne lyste.

Gennem konkurrencen har Sisu og Jórunn bl.a. vundet 5.000 kroner, som de donerer til Dyreværnet.

Nu går de videre i finalen i Agria Dyreforsikrings konkurrence, om at blive Danmarks
Dyrehelt 2018. I finalen konkurrerer de mod ponyen Laban fra Nørre Kongerslev, der er
besøgspony på nordjyske plejehjem, og katten Lasse fra Nyborg, der har hjulpet sin ejer
gennem en svær hverdag med PTSD.

Læs også

Churchill Årets Dyrehelt 2019

31-10-2019 15:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Årets Dyrehelt blev torsdag afgjort, og det blev den halvandet år gamle engelske bulldog, Churchill, der løb med sejren og den store ære

Sjællandsk dyrehelt: Hunden Frank reddede kvinde fra selvmord på kirkegård

18-10-2019 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunden Frank kunne mærke, at noget var galt, da han en sen aften gik tur med sin ejer, og passerede en ensom kvinde på en kirkegård i Slagelse. I al hemmelighed havde hun slugt et glas piller, og var nu i overhængende fare for konsekvenserne. Hunden Frank er nu kåret regional sjællandsk vinder i konkurrencen “Danmarks Dyrehelt 2019”, for hans ihærdige indsats den aften.

 

Fynsk dyrehelt: Thor hentede livsvigtig hjælp til nabo

11-10-2019 08:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En skæbnesvanger oktobernat i Nyborg begyndte hunden Thor at gø og ville ikke stoppe, før han havde vækket hele huset. Der viste sig at være mening med postyret, da Thors ejere fandt en næsten livløs nabo liggende i trappeopgangen, og de begyndte at give ham hjertemassage. For sin årvågenhed er Thor nu kåret regional fynsk vinder i konkurrencen “Danmarks Dyrehelt 2019”.

Overskuddet fra loppeting gav pote

06-08-2019 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ægteparret Lisbeth og Jens Steensgaard fra Holstebro har fra en stand i loppe-supermarkedet Kirppu solgt nogle af de ting i hjemmet, som de ikke brugte mere. For overskuddet har de købt en hund, der giver liv i hjemmet og hjælper til at stresse af

Dansk opfindelse giver hunden digital hjernegymnastik

26-01-2022 14:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

 Danske Go Dogo vil med kunstig intelligens afhjælpe kedsomhed og forebygge depression hos hunde. Et smart digitalt set-up hjemme i stuen udfordrer hunden med mentalt stimulerende opgaver, som er udviklet i samarbejde med dyrlæger og adfærdseksperter. Når opgaven er løst, kvitteres automatisk med en godbid. Kvinden bag har brugt sine egne hunde til udvikling af systemet, som hun selv beskriver som en slags 'sudoku' for hunde

Servicehunde hjælper PTSD-ramte amerikanske krigsveteraner

05-05-2018 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Der er en stigende accept af den gavnlige effekt servicehunde kan have på folk med psykiske lidelser. Et nyt studie på amerikanske krigsveteraner med post-traumatisk stresslidelse er med til at understrege de positive effekter     

Nej tak, servicehund forbudt

16-08-2018 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Frank Loklindt Sørensen er for tiden indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov med en psykose. Derhjemme har han god hjælp af sin servicehund. Den er dog ikke velkommen på hospitalet, skriver Aarhus Stiftstidende

Danskernes kur mod ondt i sjælen går på fire ben

01-05-2017 08:31, af Tine Luther
Tusindvis af danskere kæmper hver dag med psykiske udfordringer som depression og stress. En undersøgelse fra YouGov på vegne af Agria Dyreforsikring viser, at kæledyr kan give nedtrykte danskere øget livskvalitet og højne deres humør.

Depression rammer også kæledyr

16-12-2017 19:26, af Agria Dyreforsikring/ pressemeddelelse

Kæledyr får os i bedre humør, når vi er triste. Men kæledyr kan også selv blive nedtrykte. Derfor udskriver danske dyrlæger antidepressiv medicin. Men medicin er dog ikke den eneste mulighed for at muntre kæledyret op, forklarer dyrlæge. Ofte er små ændringer i hverdagen nok

Besøgshunde hjælper demente

25-04-2022 15:08, af Astrid Gerd Holtet

At demente kan have glæde af besøgshunde, er efterhånden ikke helt ukendt. Studie bekræfter den positive effekt – og viser at både depression og dårlig livskvalitet kan forbedres ved kontakt med en firbenet besøgsven

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.