Fredag d. 12. oktober blev en stor dag for Jórunn og hendes elskede dyreven, Sisu. Klokken 11 blev de mødt af tv-vært og dyreelsker, Puk Elgaard, journalister og en repræsentant fra Agria Dyreforsikring, der var mødt op for at lykønske dem. Sisu har nemlig vundet titlen som regional, sjællandsk vinder af Agrias konkurrence “Danmarks Dyrehelt 2018” – med over 800 indstillede kæledyr har Sisu taget dommerpanelet med
storm.
- Sisu løftede mig op af det dybe hul, som ingen læge eller medicin kunne klare. Selvom jeg stadig har dage, hvor jeg vågner og tænker ‘øv’, så tænker jeg, at det nok skal gå alligevel, når jeg ser hans dejlige rynkefjæs, der fylder halvdelen af puden, fortæller Jórunn, der ikke lægger skjul på, at hun nok ikke havde været her i dag, hvis hun ikke havde mødt ham.
Nu går Sisu og Jórunn videre til den landsdækkende finale, hvor de skal dyste mod den jyske og fynske regionale vinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive hele Danmarks Dyrehelt 2018.
Højt pres i gymnasiet udløste voldsom depression
I en ung alder af 18-21 år havde Jórunn været syg grundet en pludselig og voldsom depression. Hun var droppet ud af gymnasiet og boede praktisk talt på psykiatrisk afdeling. Det var det store pres for at få høje karakterer og være den bedste version af sig selv, der gjorde, at Jórunn til sidst gik ned med en depression i 2.G. I dag er der mange unge, der går igennem det høje pres, som hun var under, og hun fortæller derfor
sin historie i håbet om at kunne hjælpe andre.
Jórunn husker ikke selv meget af sygdomsperioden. Hendes sygdom havde skubbet hende så langt ud, at lægerne måtte forsøge sig med elektrochokbehandling (ETC) - en behandling der udelukkende anvendes til personer med alvorlig depression og høj selvmordsfare, og hvor medicinsk behandling eller samtaleterapi ikke har haft nogen virkning.
- Ifølge lægerne var jeg nærmest katatonisk og havde intet liv i øjnene. Alt var håbløst, og selvmord var ikke et spørgsmål om ‘hvis’ men ‘hvornår’, fortæller Jórunn.
Fik ideen til at købe hund under indlæggelse
Det var under en indlæggelse, hvor Jórunn scrollede igennem Facebook, at hun fik ideen til at adoptere Sisu.
- Jeg så et billede af en fransk bulldog-hvalp. I et millisekund følte jeg glæde og håb, en følelse som jeg ikke havde mærket i årevis, uddyber hun.
Hendes familie var ikke sikker på, at det var det bedste tidspunkt at anskaffe sig en hund. Men de støttede hendes beslutning, og sammen sikrede de, at Jórunn havde alt den hjælp, hun kunne have brug for, når hun fik Sisu - herunder at der var en løsning, hvor Sisu kunne blive i familien, hvis Jórunn ikke kunne klare ansvaret.
Sisus kærlighed er den bedste medicin Det var kærlighed ved første blik, da hun mødte Sisu og så hans lysende øjne. Han løftede hende hurtigt op af det dybe hul, som lægerne havde kæmpet sådan for at få hende op fra. Derfor har hun givet ham navnet Sisu, der på islandsk betyder ‘mod’.
Sisu kan mærke, når Jórunn har det skidt, og tilpasser sig efter hendes humør. Det er en af grundene til, at hun har det bedre i dag, fortæller hun. Kærligheden mellem de to har gjort, at Jórunn ikke været indlagt siden hun mødte Sisu.
- Jeg har ham med overalt. Han giver mig styrke og livslyst. Hvis ikke det var for ham, var jeg ikke her i dag. Så jeg synes, at min smukke og helt igennem fantastiske helt, Sisu, fortjener at vinde, fortælle Jórunn.
Regional, sjællandsk Dyrehelt 2018
Derfor har dommerpanelet bag Agria Dyreforsikrings konkurrence, Danmarks Dyrehelt 2018, udpeget Sisu som den regionale sjællandske vinder af konkurrencen.
Tv-vært Puk Elgaard, der i år er en del af Agrias dommerpanel, og som var til stede ved præmieoverrækkelsen, kan genkende kærligheden mellem Sisu og Jórunn. Den har hun også med sine egne hunde, der altid kan mærke, om hun har en god eller dårlig dag. Hun påpeger den særlige forskel, Sisu gør i Jórunns liv:
- Kærlighed er kærlighed. Om du elsker et barn, en kæreste, din mor og far eller dine venner, så er kærlighed helbredende og livgivende. Med kærlighed kommer håb, og Sisus ejer fandt et lys i mørket, da de fine hundeøjne lyste.
Gennem konkurrencen har Sisu og Jórunn bl.a. vundet 5.000 kroner, som de donerer til Dyreværnet.
Nu går de videre i finalen i Agria Dyreforsikrings konkurrence, om at blive Danmarks
Dyrehelt 2018. I finalen konkurrerer de mod ponyen Laban fra Nørre Kongerslev, der er
besøgspony på nordjyske plejehjem, og katten Lasse fra Nyborg, der har hjulpet sin ejer
gennem en svær hverdag med PTSD.
Årets Dyrehelt blev torsdag afgjort, og det blev den halvandet år gamle engelske bulldog, Churchill, der løb med sejren og den store ære
Hunden Frank kunne mærke, at noget var galt, da han en sen aften gik tur med sin ejer, og passerede en ensom kvinde på en kirkegård i Slagelse. I al hemmelighed havde hun slugt et glas piller, og var nu i overhængende fare for konsekvenserne. Hunden Frank er nu kåret regional sjællandsk vinder i konkurrencen “Danmarks Dyrehelt 2019”, for hans ihærdige indsats den aften.
En skæbnesvanger oktobernat i Nyborg begyndte hunden Thor at gø og ville ikke stoppe, før han havde vækket hele huset. Der viste sig at være mening med postyret, da Thors ejere fandt en næsten livløs nabo liggende i trappeopgangen, og de begyndte at give ham hjertemassage. For sin årvågenhed er Thor nu kåret regional fynsk vinder i konkurrencen “Danmarks Dyrehelt 2019”.
De hunde, der har tjent som sprængstofhunde i Afghanistan, har fået en dårlig behandling. Nu har soldaterkammerater befriet flere af dem
Hunde er gode, hunde er søde, hunde er kloge og hunde er uundværlige. Men ikke alle hunde kan klare jobbet som servicehund
Danske Go Dogo vil med kunstig intelligens afhjælpe kedsomhed og forebygge depression hos hunde. Et smart digitalt set-up hjemme i stuen udfordrer hunden med mentalt stimulerende opgaver, som er udviklet i samarbejde med dyrlæger og adfærdseksperter. Når opgaven er løst, kvitteres automatisk med en godbid. Kvinden bag har brugt sine egne hunde til udvikling af systemet, som hun selv beskriver som en slags 'sudoku' for hunde
I et interview med Alt for Damerne fortæller 102-årige Lise Nørgaard, om dengang for 12 år siden, da hun mistede sin sidste hund
Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen
Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?