Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sommerhalvåret i Danmark er fyldt med flåter. Hunde, der bevæger sig i naturområder med meget højt græs og meget vildt, er i særlig risiko for at komme i kontakt med flåter. Desværre er flåter bærer af flere alvorlige sygdomme, og derfor er det en god idé at fjerne dem hurtigst muligt, hvis de bider sig fast. Fjernes flåten ikke rigtig, kan kæbepartiet blive siddende i huden, og det kan give ubehag og irritation.

5 gode råd, når du skal fjerne en flåt

1. Hunden skal være rolig

Det er vigtigt, at hunden sidder roligt, når du skal fjerne flåten. Pludselige og uforudsete bevægelser, kan gøre det svært at få fat i flåten, eller få flåten til at gå i stykker under fjernelsen, så kæberne bliver siddende i hunden. Få eventuelt en hjælper til at holde hunden.

2. Grib fat under flåtens krop

Grib ikke fat i flåtens bagkrop, men grib i stedet under kroppen tæt ved hunden. Brug gerne neglene til at få fat under bagkroppen. På den måde er der større sandsynlighed for at flåten ikke går i stykker ved fjernelsen. Der findes en række flåttænger, der hjælper til fjernelsen af flåter.

3. Fjern flåten i en lang, sej og glidende bevægelse

Når du trækker i flåten, skal det helst var en fast, men rolig og glidende bevægelse. Pludselige og for hårde ryg, kan få flåten til at gå i stykker.

4. Følg ikke gamle husråd

Der findes en lang række gamle husråd, som ikke giver en effektiv fjernelse. Undlad eksempelvis at smøre flåten med smør eller brænde bagkroppen med en cigaret.

5. Hold øje med området

Når flåten er fjernet, bør du holdet øje med hunden og området, hvor flåten blev fjernet fra. Da flåten kan overføre sygdomme, bør du i tiden efter din hund har haft en flåt, holde øje med hvorvidt den viser tegn på sygdom, som fx høj feber eller nedsat aktivitet.

Der findes også en lang række præparater, der forhindrer flåterne i at bide sig fast, eller dræber dem, så snart de sætter sig. Disse kan bruges til at forebygge problemer med flåter.

 

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Flåtbåren lidelse spreder sig fra Bornholm

29-08-2019 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Den sjældne viriussygdom Tick-borne encephalitis, der forkortes TBE, giver en livstruende hjernebetændelse, og behandlingsmulighederne er begrænsede

Pas på kæledyret: Mild vinter udløser tidlig flåtsæson

19-02-2020 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vejrudsigten har de seneste måneder vist usædvanligt høje temperaturer, og det giver flåter gode levevilkår tidligere end normalt. De blodsugende kryb kan, på trods af deres lille størrelse, lave stor ravage i hundes og kattes liv, men heldigvis kan de ubudne gæster forholdsvist nemt bekæmpes

2020 bliver et stort flåtår

03-05-2020 10:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flåterne har ikke bare været tidligt på færde i år, der kommer også ekstra mange af dem på grund af den våde vinter. Derfor skal man som hundeejer være opmærksom

Forhudsbetændelse

26-05-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Forhudsbetændelse er et almindeligt problem hos intakte hanhunde. Tilstanden er ufarlig, men kan være til gene for hunden

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Varmen er på vej: Disse farer for dit kæledyr skal du være ekstra opmærksom på

19-05-2022 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange ser netop nu frem til lunere forårs- og sommertemperaturer, men det snarlige vejrskifte betyder desværre også, at der venter en række farer for vores firbenede venner. I forårs- og sommermånederne skal hunde- og katteejere nemlig være ekstra opmærksomme på flåter, forårsblomster og hugorme, lyder det fra chefdyrlæge

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt