Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Copyright Ridehesten.com
Billede fra Spejdernes Lejr 2022, hvor der blev undervist i flåter og flåtbårne sygdomme. Til højre: PhD-studerende Mette Frimodt Hansen. Til venstre: videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen. Privatfoto

 

Hundeejere stifter ofte bekendtskab med flåter, når de lufter hund. Flåterne kan både være en gene for hundeejerne og for hundene. Nu har en gruppe fra Roskilde Universitet sat sig for at gøre danskerne klogere på flåter. 

– Kortlægning af flåter vil på sigt give os mulighed for at se om der er områder i Danmark hvor folk virker til at være meget plagede af flåter og hvor man derfor skal være ekstra opmærksom på at få tjekket sig selv og ens kæledyr, hvis man har været på tur der, lyder det fra videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen. 

En kortlægning vil ifølge hende også kunne gøre os klogere på, om flåter kun findes i skovene.

– Vi er normalt mest opmærksomme på flåter, hvis vi har været en tur i skoven, men en kortlægning kan måske vise at der også er andre områder, vi skal være særligt opmærksomme på. Kortlægning giver os derfor også mulighed for at informere befolkningen bedre omkring hvor og hvordan de beskytter sig selv og deres kæledyr mod flåtbid, siger hun. 

 

En ny udvikling

Camilla Adler Sørensen mener, at danske hundeejere generelt er godt informerede om flåter, men klimaudviklingen skaber også en udvikling i flåternes liv. 

– Vores indtryk er, at hundeejere overordnet set er meget opmærksomme på flåtbid og generelt behandler deres dyr med flåtmidler. Vi ser en tendens til at flåtsæsonen forlænges grundet mildere klima, hvilket kan være relevant for hundeejere at være opmærksomme på. Hvis man ikke behandler sine dyr om vinteren, da der jo er færre flåter til stede, kan det være en god ide at være lidt ekstra obs. på at få dem tjekket for flåter. Derudover, kan der potentielt være nye flåtarter, der er ved at etablere sig i Danmark, der måske kan forårsage sygdom hos hunde. Derfor er det også vigtigt at holde øje med flåter, der ser lidt anderledes ud og eventuelt uploade et billede af dem når man registrerer dem på hjemmesiden, eller indsende dem til os, fortæller hun og fortsætter: 

– For os vil det være en kæmpe hjælp, hvis hundeejere kunne have lyst til at registrere de flåter, de finder især her til vinter (men helst hele året). Det vil give os et bedre billede af, hvor aktive flåterne er i den kolde sæson. Normalt siger man, at de kun er aktive, hvis det er over 5 grader, men flåterne er afhængige af det mikroklima, de befinder sig i. Så hvis vejrudsigten siger 5 grader, kan der stadig være aktive flåter. Vi har allerede data, der viser at vi som oftest finder flåter fra marts til november, men registreringer på hjemmesiden har vist at folk også finder flåter hen over vinteren (dog meget få).

Indtil videre har flåtinfo.dk flere end 1300 registreringer på hjemmesiden. 

– Flåtinfo.dk blev lanceret i august 2021 og vi har indtil videre fået over 1300 registreringer på hjemmesiden, men vi vil gerne have endnu flere for at kunne danne os et bedst muligt billede. Når man laver en registrering, uddyber man om det er et bid eller en kravlende flåt på en selv eller på kæledyr. Derudover er der mulighed for at uploade billeder af f.eks. flåten eller et udslæt. Vi har fået omkring 500 registreringer af flåter på kæledyr hvoraf de 350 var bid og 150 var kravlende flåter. Man kan altså nå at fjerne flåterne inden de bider, både på kæledyrene men også på sig selv, lyder det fra Camilla Adler Sørensen.

Du finder flåtinfo.dk her.

Læs også

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

De 10 største sommerfarer for din hund

05-06-2024 11:40, af Anne Cecilie Sohl

For vores hunde betyder sommer ofte mange nye indtryk og mere udetid med dem på to ben. Men sommeren bringer også udfordringer med sig for vores firbenede venner, og mange hunde kommer til skade på grund af sommerlandets farer. Agria Dyreforsikring har samlet 10 af de hyppigste sommer-skader blandt hunde og giver gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvor er det skønt at være heldig…

07-06-2024 11:32, af Anne Cecilie Sohl

På Hundens Dag 2024 var Broholmerselskabets Aktivitetskreds 3 (Jylland) på Lemvig Marked og Dyrskue, hvor vi samlede 13 Broholmere, som havde taget deres mennesker med, og vi var endda rigtig heldige med vejret – en dag med skønt solskin.

Kom med James til terminsprøver og konfirmation

06-06-2024 10:46, af Anne Cecilie Sohl

Foråret er gået med mange nye og spændende ting - her i blandt terminsprøver og konfirmation. Når situationerne er nye for både James og jeg, er alt hvad vi laver, med forbehold for at han kan have brug for en pause, mere tid, eller at han måske ikke er klar til den givne opgave endnu. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Traditionsrig lure coursing med Myndeklubben

07-06-2024 11:17, af Anne Cecilie Sohl

Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet