Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Copyright Ridehesten.com
Billede fra Spejdernes Lejr 2022, hvor der blev undervist i flåter og flåtbårne sygdomme. Til højre: PhD-studerende Mette Frimodt Hansen. Til venstre: videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen. Privatfoto

 

Hundeejere stifter ofte bekendtskab med flåter, når de lufter hund. Flåterne kan både være en gene for hundeejerne og for hundene. Nu har en gruppe fra Roskilde Universitet sat sig for at gøre danskerne klogere på flåter. 

– Kortlægning af flåter vil på sigt give os mulighed for at se om der er områder i Danmark hvor folk virker til at være meget plagede af flåter og hvor man derfor skal være ekstra opmærksom på at få tjekket sig selv og ens kæledyr, hvis man har været på tur der, lyder det fra videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen. 

En kortlægning vil ifølge hende også kunne gøre os klogere på, om flåter kun findes i skovene.

– Vi er normalt mest opmærksomme på flåter, hvis vi har været en tur i skoven, men en kortlægning kan måske vise at der også er andre områder, vi skal være særligt opmærksomme på. Kortlægning giver os derfor også mulighed for at informere befolkningen bedre omkring hvor og hvordan de beskytter sig selv og deres kæledyr mod flåtbid, siger hun. 

 

En ny udvikling

Camilla Adler Sørensen mener, at danske hundeejere generelt er godt informerede om flåter, men klimaudviklingen skaber også en udvikling i flåternes liv. 

– Vores indtryk er, at hundeejere overordnet set er meget opmærksomme på flåtbid og generelt behandler deres dyr med flåtmidler. Vi ser en tendens til at flåtsæsonen forlænges grundet mildere klima, hvilket kan være relevant for hundeejere at være opmærksomme på. Hvis man ikke behandler sine dyr om vinteren, da der jo er færre flåter til stede, kan det være en god ide at være lidt ekstra obs. på at få dem tjekket for flåter. Derudover, kan der potentielt være nye flåtarter, der er ved at etablere sig i Danmark, der måske kan forårsage sygdom hos hunde. Derfor er det også vigtigt at holde øje med flåter, der ser lidt anderledes ud og eventuelt uploade et billede af dem når man registrerer dem på hjemmesiden, eller indsende dem til os, fortæller hun og fortsætter: 

– For os vil det være en kæmpe hjælp, hvis hundeejere kunne have lyst til at registrere de flåter, de finder især her til vinter (men helst hele året). Det vil give os et bedre billede af, hvor aktive flåterne er i den kolde sæson. Normalt siger man, at de kun er aktive, hvis det er over 5 grader, men flåterne er afhængige af det mikroklima, de befinder sig i. Så hvis vejrudsigten siger 5 grader, kan der stadig være aktive flåter. Vi har allerede data, der viser at vi som oftest finder flåter fra marts til november, men registreringer på hjemmesiden har vist at folk også finder flåter hen over vinteren (dog meget få).

Indtil videre har flåtinfo.dk flere end 1300 registreringer på hjemmesiden. 

– Flåtinfo.dk blev lanceret i august 2021 og vi har indtil videre fået over 1300 registreringer på hjemmesiden, men vi vil gerne have endnu flere for at kunne danne os et bedst muligt billede. Når man laver en registrering, uddyber man om det er et bid eller en kravlende flåt på en selv eller på kæledyr. Derudover er der mulighed for at uploade billeder af f.eks. flåten eller et udslæt. Vi har fået omkring 500 registreringer af flåter på kæledyr hvoraf de 350 var bid og 150 var kravlende flåter. Man kan altså nå at fjerne flåterne inden de bider, både på kæledyrene men også på sig selv, lyder det fra Camilla Adler Sørensen.

Du finder flåtinfo.dk her.

Læs også

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.