Hundeejere stifter ofte bekendtskab med flåter, når de lufter hund. Flåterne kan både være en gene for hundeejerne og for hundene. Nu har en gruppe fra Roskilde Universitet sat sig for at gøre danskerne klogere på flåter.
– Kortlægning af flåter vil på sigt give os mulighed for at se om der er områder i Danmark hvor folk virker til at være meget plagede af flåter og hvor man derfor skal være ekstra opmærksom på at få tjekket sig selv og ens kæledyr, hvis man har været på tur der, lyder det fra videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen.
En kortlægning vil ifølge hende også kunne gøre os klogere på, om flåter kun findes i skovene.
– Vi er normalt mest opmærksomme på flåter, hvis vi har været en tur i skoven, men en kortlægning kan måske vise at der også er andre områder, vi skal være særligt opmærksomme på. Kortlægning giver os derfor også mulighed for at informere befolkningen bedre omkring hvor og hvordan de beskytter sig selv og deres kæledyr mod flåtbid, siger hun.
En ny udvikling
Camilla Adler Sørensen mener, at danske hundeejere generelt er godt informerede om flåter, men klimaudviklingen skaber også en udvikling i flåternes liv.
– Vores indtryk er, at hundeejere overordnet set er meget opmærksomme på flåtbid og generelt behandler deres dyr med flåtmidler. Vi ser en tendens til at flåtsæsonen forlænges grundet mildere klima, hvilket kan være relevant for hundeejere at være opmærksomme på. Hvis man ikke behandler sine dyr om vinteren, da der jo er færre flåter til stede, kan det være en god ide at være lidt ekstra obs. på at få dem tjekket for flåter. Derudover, kan der potentielt være nye flåtarter, der er ved at etablere sig i Danmark, der måske kan forårsage sygdom hos hunde. Derfor er det også vigtigt at holde øje med flåter, der ser lidt anderledes ud og eventuelt uploade et billede af dem når man registrerer dem på hjemmesiden, eller indsende dem til os, fortæller hun og fortsætter:
– For os vil det være en kæmpe hjælp, hvis hundeejere kunne have lyst til at registrere de flåter, de finder især her til vinter (men helst hele året). Det vil give os et bedre billede af, hvor aktive flåterne er i den kolde sæson. Normalt siger man, at de kun er aktive, hvis det er over 5 grader, men flåterne er afhængige af det mikroklima, de befinder sig i. Så hvis vejrudsigten siger 5 grader, kan der stadig være aktive flåter. Vi har allerede data, der viser at vi som oftest finder flåter fra marts til november, men registreringer på hjemmesiden har vist at folk også finder flåter hen over vinteren (dog meget få).
Indtil videre har flåtinfo.dk flere end 1300 registreringer på hjemmesiden.
– Flåtinfo.dk blev lanceret i august 2021 og vi har indtil videre fået over 1300 registreringer på hjemmesiden, men vi vil gerne have endnu flere for at kunne danne os et bedst muligt billede. Når man laver en registrering, uddyber man om det er et bid eller en kravlende flåt på en selv eller på kæledyr. Derudover er der mulighed for at uploade billeder af f.eks. flåten eller et udslæt. Vi har fået omkring 500 registreringer af flåter på kæledyr hvoraf de 350 var bid og 150 var kravlende flåter. Man kan altså nå at fjerne flåterne inden de bider, både på kæledyrene men også på sig selv, lyder det fra Camilla Adler Sørensen.
Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.
I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.
Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet