Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Copyright Ridehesten.com
Billede fra Spejdernes Lejr 2022, hvor der blev undervist i flåter og flåtbårne sygdomme. Til højre: PhD-studerende Mette Frimodt Hansen. Til venstre: videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen. Privatfoto

 

Hundeejere stifter ofte bekendtskab med flåter, når de lufter hund. Flåterne kan både være en gene for hundeejerne og for hundene. Nu har en gruppe fra Roskilde Universitet sat sig for at gøre danskerne klogere på flåter. 

– Kortlægning af flåter vil på sigt give os mulighed for at se om der er områder i Danmark hvor folk virker til at være meget plagede af flåter og hvor man derfor skal være ekstra opmærksom på at få tjekket sig selv og ens kæledyr, hvis man har været på tur der, lyder det fra videnskabelig assistent Camilla Adler Sørensen. 

En kortlægning vil ifølge hende også kunne gøre os klogere på, om flåter kun findes i skovene.

– Vi er normalt mest opmærksomme på flåter, hvis vi har været en tur i skoven, men en kortlægning kan måske vise at der også er andre områder, vi skal være særligt opmærksomme på. Kortlægning giver os derfor også mulighed for at informere befolkningen bedre omkring hvor og hvordan de beskytter sig selv og deres kæledyr mod flåtbid, siger hun. 

 

En ny udvikling

Camilla Adler Sørensen mener, at danske hundeejere generelt er godt informerede om flåter, men klimaudviklingen skaber også en udvikling i flåternes liv. 

– Vores indtryk er, at hundeejere overordnet set er meget opmærksomme på flåtbid og generelt behandler deres dyr med flåtmidler. Vi ser en tendens til at flåtsæsonen forlænges grundet mildere klima, hvilket kan være relevant for hundeejere at være opmærksomme på. Hvis man ikke behandler sine dyr om vinteren, da der jo er færre flåter til stede, kan det være en god ide at være lidt ekstra obs. på at få dem tjekket for flåter. Derudover, kan der potentielt være nye flåtarter, der er ved at etablere sig i Danmark, der måske kan forårsage sygdom hos hunde. Derfor er det også vigtigt at holde øje med flåter, der ser lidt anderledes ud og eventuelt uploade et billede af dem når man registrerer dem på hjemmesiden, eller indsende dem til os, fortæller hun og fortsætter: 

– For os vil det være en kæmpe hjælp, hvis hundeejere kunne have lyst til at registrere de flåter, de finder især her til vinter (men helst hele året). Det vil give os et bedre billede af, hvor aktive flåterne er i den kolde sæson. Normalt siger man, at de kun er aktive, hvis det er over 5 grader, men flåterne er afhængige af det mikroklima, de befinder sig i. Så hvis vejrudsigten siger 5 grader, kan der stadig være aktive flåter. Vi har allerede data, der viser at vi som oftest finder flåter fra marts til november, men registreringer på hjemmesiden har vist at folk også finder flåter hen over vinteren (dog meget få).

Indtil videre har flåtinfo.dk flere end 1300 registreringer på hjemmesiden. 

– Flåtinfo.dk blev lanceret i august 2021 og vi har indtil videre fået over 1300 registreringer på hjemmesiden, men vi vil gerne have endnu flere for at kunne danne os et bedst muligt billede. Når man laver en registrering, uddyber man om det er et bid eller en kravlende flåt på en selv eller på kæledyr. Derudover er der mulighed for at uploade billeder af f.eks. flåten eller et udslæt. Vi har fået omkring 500 registreringer af flåter på kæledyr hvoraf de 350 var bid og 150 var kravlende flåter. Man kan altså nå at fjerne flåterne inden de bider, både på kæledyrene men også på sig selv, lyder det fra Camilla Adler Sørensen.

Du finder flåtinfo.dk her.

Læs også

Nu starter flåtsæsonen: Sådan beskytter du dig og din hund mod flåter

03-03-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De stigende forårstemperaturer får lige nu mange danskere til at tilbringe mere tid udendørs, men de lune forårsdage øger samtidig antallet af flåter i naturen. Kæledyrsejere skal derfor være ekstra opmærksomme på den blodsugende mide, da flåter i værste tilfælde kan overføre alvorlige sygdomme til både hunde og mennesker, lyder det fra chefdyrlæge

Høj risiko for flåtbid: Sådan passer du på dig selv og din hund

29-08-2022 08:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er højsæson for flåter, og det er ikke kun hunde, som lige nu er i fare for at blive bidt. Hundeejere har nemlig større risiko for flåtbid, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når man færdes i naturen. Sådan lyder det fra dyrlæge hos AniCura, som her fortæller, hvilke forholdsregler du bør tage som hundeejer

Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra Magasinet HUNDEN: Hundeklinikken gør dyrlægebesøget hyggeligt

26-05-2023 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle hunde skal på et eller andet tidspunkt forbi dyrlægen, og det er ikke alle, der synes, det er en fest. På Hundeklinikken i København gør de noget ved dyrlægeangst med deres helt specielle tilgang til hundene