Fakta om borrelia

22-07-2017 12:26, af Anne Ekenberg

Forleden bragte Hunden.dk en artikel om utøjsmidlet Bravecto. Denne artikel affødte en masse gode spørgsmål, og ét af dem gik på, hvorfor vi oplever så store problemer med flåter og borrelia. Hvorfor det er så meget oppe i tiden.

Copyright Ridehesten.com

Da jeg i 1984 fik min første hund, kan jeg ikke erindre, at lopper og flåter var et stort problem. Jovist, min hund fik ind imellem lopper, men så vaskede jeg den i loppeshampoo og kæmmede den i et par dage, og så var den potte ud af verden. Flåter hørte man aldrig noget om.

Mimi Jakobsen

Men så kom flåterne for alvor på danmarkskortet, da Mimi Stilling Jakobsen i 1997 blev bidt af en flåt, som overførte bakterien borrelia og gav hende sygdommen borreliose. Efterfølgende blev Mimi Jakobsen lam i ansigtet, og det tog hende et halvt år at blive nogenlunde rask. Derfor skrives der nu hvert forår om faren for flåter og borrelia og om, hvordan vi og vores hunde kan undgå at blive bidt. Men hvordan er det med borrelia? Hvornår hører vi første gang om disse bakterier?

Borrelias historie

Fundet af rav fra Vestindien indeholdende borreliabakterien fortæller os, at bakterien har eksisteret i 15-20 millioner år, og smitten har derfor eksisteret lige så længe. Man har beskrevet sygdommen siden slutningen af 1800-tallet, men i Europa associerede man første gang borrelia med skovflåten i slutningen 1930’erne. I 1970’erne blev sygdommen så officielt anerkendt, da man havde et udbrud af sygdommen i den amerikanske by Lyme, hvilket gav borreliose tilnavnet “Lyme Disease” i engelsktalende lande. Men faktisk var man først i stand til at isolere borreliabakterien i en skovflåt i 1982. I dag har man så fundet hundredevis af borrelia-arter, men kun fire arter ved man med sikkerhed, kan forårsage borrelia hos mennesker. Med til billedet hører, at kun en femtedel af alle flåter er inficeret med bakterien.

Flåter er mider og ikke tæger

Den voksne hun lægger ca. 6000 æg, hvorefter hun dør. Æggenen lægges i høj og tæt vegetation, såsom krat og højt græs, og her klækkes de til larver efter to uger. Larven finder en mus og suger derefter blod i tre dage. Så er den klar til at gennemgå forvandlingen til en nymfe. Hvis det er tidligt på sommeren, når den frem til voksenstadiet, ellers overvintre den. Som nymfe vil den finde et offer og suge blod i ca. fem dage. De findes 20 gange så mange nymfer, som der findes voksne flåter, hvilket betyder, at langt størsteparten går til undervejs. Endelig i voksenstadiet suger den blod i ca. 10 dage ad gangen – det er kun hunnerne, som suger blod – hvorefter hun befrugtes af hannen. Det efterfølgende forår lægger hun så æggene og dør.

Når den voksne skovflåt suger blod, vokser den fra få millimeter til ca. 1 cm.

Råvildt og flåter hører sammen

Men hvis borrelia har eksisteret i 15-20 millioner år, hvorfor er vi først opmærksomme på det nu? Svaret bunder til dels i, at skovflåternes antal er stigende. I disse år stiger antallet af råvildt således, og da råvildt er bærer af skovflåter i stort antal – der kan sidde 200 skovflåter på et enkelt dyr – ja, så kommer der også flere skovflåter. Dermed øges risikoen for at blive bidt af en, når vi færdes i naturen. Andre faktorer bidrager helt sikkert også.

Flåterne det meste af året

Med vores milde klima er det lige før, vi må regne med at møde flåter året rundt, men sæsonen går normalt fra april til oktober med højsæson fra juni til august. Når temperaturen når over 5 grader, vågner de og kommer frem, og først når temperaturen igen er under 5 grader, går de i dvale. Mens de er fremme, skal flåterne suge blod tre gange i deres liv: Når de er larver, når de er nymfer, og derefter igen når de er voksne. Det er især, når flåterne er larver og nymfer, at de overfører smitten. Det skyldes selvsagt, at de er så små, at vi ikke ser dem og ikke mærker dem.

Kilde: netdoktor.dk, skovflaat.dk, flåtbid.dk

Læs også

Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.