Da jeg i 1984 fik min første hund, kan jeg ikke erindre, at lopper og flåter var et stort problem. Jovist, min hund fik ind imellem lopper, men så vaskede jeg den i loppeshampoo og kæmmede den i et par dage, og så var den potte ud af verden. Flåter hørte man aldrig noget om.
Mimi Jakobsen
Men så kom flåterne for alvor på danmarkskortet, da Mimi Stilling Jakobsen i 1997 blev bidt af en flåt, som overførte bakterien borrelia og gav hende sygdommen borreliose. Efterfølgende blev Mimi Jakobsen lam i ansigtet, og det tog hende et halvt år at blive nogenlunde rask. Derfor skrives der nu hvert forår om faren for flåter og borrelia og om, hvordan vi og vores hunde kan undgå at blive bidt. Men hvordan er det med borrelia? Hvornår hører vi første gang om disse bakterier?
Borrelias historie
Fundet af rav fra Vestindien indeholdende borreliabakterien fortæller os, at bakterien har eksisteret i 15-20 millioner år, og smitten har derfor eksisteret lige så længe. Man har beskrevet sygdommen siden slutningen af 1800-tallet, men i Europa associerede man første gang borrelia med skovflåten i slutningen 1930’erne. I 1970’erne blev sygdommen så officielt anerkendt, da man havde et udbrud af sygdommen i den amerikanske by Lyme, hvilket gav borreliose tilnavnet “Lyme Disease” i engelsktalende lande. Men faktisk var man først i stand til at isolere borreliabakterien i en skovflåt i 1982. I dag har man så fundet hundredevis af borrelia-arter, men kun fire arter ved man med sikkerhed, kan forårsage borrelia hos mennesker. Med til billedet hører, at kun en femtedel af alle flåter er inficeret med bakterien.
Flåter er mider og ikke tæger
Den voksne hun lægger ca. 6000 æg, hvorefter hun dør. Æggenen lægges i høj og tæt vegetation, såsom krat og højt græs, og her klækkes de til larver efter to uger. Larven finder en mus og suger derefter blod i tre dage. Så er den klar til at gennemgå forvandlingen til en nymfe. Hvis det er tidligt på sommeren, når den frem til voksenstadiet, ellers overvintre den. Som nymfe vil den finde et offer og suge blod i ca. fem dage. De findes 20 gange så mange nymfer, som der findes voksne flåter, hvilket betyder, at langt størsteparten går til undervejs. Endelig i voksenstadiet suger den blod i ca. 10 dage ad gangen – det er kun hunnerne, som suger blod – hvorefter hun befrugtes af hannen. Det efterfølgende forår lægger hun så æggene og dør.
Når den voksne skovflåt suger blod, vokser den fra få millimeter til ca. 1 cm.
Råvildt og flåter hører sammen
Men hvis borrelia har eksisteret i 15-20 millioner år, hvorfor er vi først opmærksomme på det nu? Svaret bunder til dels i, at skovflåternes antal er stigende. I disse år stiger antallet af råvildt således, og da råvildt er bærer af skovflåter i stort antal – der kan sidde 200 skovflåter på et enkelt dyr – ja, så kommer der også flere skovflåter. Dermed øges risikoen for at blive bidt af en, når vi færdes i naturen. Andre faktorer bidrager helt sikkert også.
Flåterne det meste af året
Med vores milde klima er det lige før, vi må regne med at møde flåter året rundt, men sæsonen går normalt fra april til oktober med højsæson fra juni til august. Når temperaturen når over 5 grader, vågner de og kommer frem, og først når temperaturen igen er under 5 grader, går de i dvale. Mens de er fremme, skal flåterne suge blod tre gange i deres liv: Når de er larver, når de er nymfer, og derefter igen når de er voksne. Det er især, når flåterne er larver og nymfer, at de overfører smitten. Det skyldes selvsagt, at de er så små, at vi ikke ser dem og ikke mærker dem.
Kilde: netdoktor.dk, skovflaat.dk, flåtbid.dk
Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast
Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er
Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik
Agria Dyreforsikring har lanceret en ny podcast om livet med vores elskede firbenede venner.