Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Kalenderen viser snart april, og om lidt vil lunere vejr forhåbentlig rulle ind over landet – og når temperaturen stiger til blot et par grader over frysepunktet, så vil skovflåten på ny blive aktiv og begynde at bide sig fast på både hunde og mennesker.

Skovflåten er et lille dyr, der er i familie med edderkopper, og den trives på skyggefulde og fugtige steder – især steder med tæt bevoksning. Den lever i 2-3 år og i løbet af dens liv, gennemlever den tre forskellige stadier. Først lever den som en larve. Larven bliver til en nymfe og nymfen bliver derefter til en voksen flåt. I hvert stadium skal den suge blod for at videreudvikle sig. Blodet får den ved at bide sig fast på et værtsdyr, eksempelvis en mus, en hund eller et menneske.

Når flåten skal bide sig fast, kraver den op på et græsstrå eller anden vegetation, så den er løftet fra jorden. Her venter den til en passende vært kommer forbi, og når det sker, kaster den sig fremad og griber fast i pelsen med forbenene. Når den er kommer over på værtsdyret finder den et passende sted og bider sig fast. Den almindelige skovflåt i Danmark har ingen øjne, men registrerer at en vært er på vej ved at mærke bevægelse i vegetationen og underlaget, og ved at registrere dyrets udåndingsluft eller dets duft.

Skovflåten kan sidde på værtsdyret i op til en uge inden den slipper. Når den har sluppet, er den klar til at udvikle sig til det næste stadie. Når den når til voksenstadiet kan hunflåten befrugtes og lægge op til flere tusind æg. Inden for et par uger vil æggene klække, og en ny generation af larver er klar til at begive sig ud i verden.

Skovflåten er aktiv helt frem til omkring oktober, men den har sin højsæson fra juni til august, og den kan overfører flere forskellige sygdomme til hunden, herunder eksempelvis Borrelia.

Når flåten sidder på hunden og suger blod kan den blive op til halvanden centimeter stor. Men især larverne og nymferne kan være så små, at de kan være svære at se i pelsen. Det kan derfor være en god idé jævnligt at tjekke hunden for flåterne, der især har tendens til at sætte sig steder med tyndt hud som eksempelvis hundens lyske. Der findes også en række produkter, der beskytter hunden mod flåtbid. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Engflåten og Babesiose

08-06-2020 15:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Engflåten er de seneste år opdaget flere gange i Danmark, og flåten, der allerede er etableret i det nordlige Tyskland, kan blive et dyrt bekendtskab

Beskyt hunden mod flåter

11-04-2019 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet

Hunde kan dø af bid fra ny flåt

22-03-2018 08:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En ny flåtart er opdaget i Danmark. Den bringer dårligt nyt til især kæledyrsejere, da et bid fra flåten kan koste kæledyrets liv

Danskerne bruger flere penge på kæledyr i 2016

27-10-2015 09:19, af Tine Luther
Ny undersøgelse viser, at danske kæledyrsejere vil bruge flere penge på deres hund eller kat i det kommende år. Særligt ønsket om et sundere dyr vægter tungt.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Mangler din hund en del af sit navn?

19-03-2019 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er nu muligt at registrere stamtavlenavne på op til 50 positioner 

Livsforsikring på kæledyr

11-01-2023 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Prisen på hunde, katte og andre kæledyr er under Corona steget i takt med vores lyst til firbenet selskab, når vi har arbejdet hjemme eller været i isolation. Det har gjort køb af en hund eller kat til en stor investering, hvor mange har betalt 15-25.000 kroner for en firbenet ven.

Hund reddede 10-årige Mie

11-11-2015 08:47, af Tine Luther
En ægte dyrehelt: Golden retrieveren Valter reddede lille Mie, da hun var gået gennem isen! Derfor er han kåret til ugevinder i Agria Dyreforsikrings konkurrence om at blive Danmarks Dyrehelt.

Symptomer – hoste

08-04-2021 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Hoste hos hunde kan skyldes alt fra en harmløs luftvejsinfektion til alvorlige hjerteproblemer – vi ser lidt nærmere på de sygdomme, der kan give anledning til hosten

Stress - Sådan hjælper du din hund

26-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Fra HUNDEN: Løber hjertet af med dig i hvalpekøbet?

11-07-2025 07:01, af Lotte Evers, Agria Dyreforsikring

Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet