Kalenderen viser snart april, og om lidt vil lunere vejr forhåbentlig rulle ind over landet – og når temperaturen stiger til blot et par grader over frysepunktet, så vil skovflåten på ny blive aktiv og begynde at bide sig fast på både hunde og mennesker.
Skovflåten er et lille dyr, der er i familie med edderkopper, og den trives på skyggefulde og fugtige steder – især steder med tæt bevoksning. Den lever i 2-3 år og i løbet af dens liv, gennemlever den tre forskellige stadier. Først lever den som en larve. Larven bliver til en nymfe og nymfen bliver derefter til en voksen flåt. I hvert stadium skal den suge blod for at videreudvikle sig. Blodet får den ved at bide sig fast på et værtsdyr, eksempelvis en mus, en hund eller et menneske.
Når flåten skal bide sig fast, kraver den op på et græsstrå eller anden vegetation, så den er løftet fra jorden. Her venter den til en passende vært kommer forbi, og når det sker, kaster den sig fremad og griber fast i pelsen med forbenene. Når den er kommer over på værtsdyret finder den et passende sted og bider sig fast. Den almindelige skovflåt i Danmark har ingen øjne, men registrerer at en vært er på vej ved at mærke bevægelse i vegetationen og underlaget, og ved at registrere dyrets udåndingsluft eller dets duft.
Skovflåten kan sidde på værtsdyret i op til en uge inden den slipper. Når den har sluppet, er den klar til at udvikle sig til det næste stadie. Når den når til voksenstadiet kan hunflåten befrugtes og lægge op til flere tusind æg. Inden for et par uger vil æggene klække, og en ny generation af larver er klar til at begive sig ud i verden.
Skovflåten er aktiv helt frem til omkring oktober, men den har sin højsæson fra juni til august, og den kan overfører flere forskellige sygdomme til hunden, herunder eksempelvis Borrelia.
Når flåten sidder på hunden og suger blod kan den blive op til halvanden centimeter stor. Men især larverne og nymferne kan være så små, at de kan være svære at se i pelsen. Det kan derfor være en god idé jævnligt at tjekke hunden for flåterne, der især har tendens til at sætte sig steder med tyndt hud som eksempelvis hundens lyske. Der findes også en række produkter, der beskytter hunden mod flåtbid.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Engflåten er de seneste år opdaget flere gange i Danmark, og flåten, der allerede er etableret i det nordlige Tyskland, kan blive et dyrt bekendtskab
En af Skandinaviens mest frygtede parasitter, flåten, er vågnet af vinterens dvale, og det betyder, at hunde kan få besøg af de potentielt farlige blodsugere, hvis dyrene færdes i flåtområder, og de ikke bliver behandlet
En ny flåtart er opdaget i Danmark. Den bringer dårligt nyt til især kæledyrsejere, da et bid fra flåten kan koste kæledyrets liv
Chihuahuaen Spike er nu verdens ældste nulevende hund. Det skriver Guinness World Records
Hvordan hjælper man bedst hunden, hvis den mister synet?
Er det nødvendigt at pakke sin hund ind i jakke eller dækken, når den skal ud i koldt eller sneklædt landskab? Eller er hunde iført tøj blot et udtryk for hundeejerens forfængelighed?
Christina Nissen gik lørdag i ring nummer 13 med sin dogue de bordeaux, Cassius. Den flotte hund blev bedst i racen, og nu står den på Store Ring i eftermiddag
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.