Mennesker og den livsfarlige borrelia

23-07-2017 12:24, af Anne Ekenberg

Hvor slemt er det egentligt? Overdriver lægerne ikke faren en smule? Hvor mange bliver egentlig smittet om året? Vi prøver at besvare nogle af disse spørgsmål i dagens artikel om mennesker og borreliose.

Copyright Ridehesten.com

Hvor de sætter sig

Flåten sidder på et græsstrå i ca. 10-20 cm højde, og når rystelserne fortæller den, at en mus, en hund, et råvildt eller sågar et menneske kommer forbi, springer den frem mod ofret og griber fat med de to forreste arme. Derefter vil den vandre til et lunt sted, og på os mennesker er det typisk i lysken og armhulerne eller i haserne. Ligesom myg sprøjter den lidt spyt ned i såret, som både forhindrer blodet i at størkne, og som også virker bedøvende, og derefter graver den sig ned. Når den har suget sig mæt, slipper den sit tag og lader sig falde til jorden. Så er den klar til næste stadie eller til at lægge æg.

Gummistøvler og lange ærmer som beskyttelse

Mange af os har efterhånden taget budskabet om lange strømper eller gummistøvler samt en langærmet bluse til os, når vi færdes de steder, hvor flåterne er. Vi har også lært, at vi skal kigges efter i sømmene, når vi kommer hjem fra gåturen. Derfor slipper langt de fleste af os helskindet igennem de daglige gåture med vores hunde.

Så mange smittes årligt

Statens serumsinstitut kan ikke sige præcist, hvor mange danskere, som smittes årligt. Man skyder dog på, at over 1000 mennesker smittes. Den farlige borreliose – neuroborreliose – som angriber nervesystemet skal anmeldes til myndighederne, så her ved man, at tallet ligger på mellem 150-180 tilfælde.

De første symptomer

Borreliabakterien lever i skovflåtens tarm, og når temperaturen stiger som følge af, at flåten suger blod, vandrer bakterien til flåtens spytkirtel og overføres derefter med spyttet.

Efter ca. 24 timer er mængden af overførte bakterier stor nok til at udløse sygdommen. De første faresignaler er en rød plamage, som vokser frem efter 1-4 uger. I takt med at den vokser, opstår et blegt område i midten, hvor flåten oprindelig bed sig fast. I sjældne tilfælde opstår disse ringe andre steder på kroppen end der, hvor flåten bed, og der kan endda opstå flere af dem. Samtidig kan man opleve influenzalignende symptomer: træthed, hovedpine, let feber samt led- og muskelsmerter.

Neuroborreliose

– Var den sygdom, Mimi Jakobsen fik. Sygdommen rammer ca. hver 10. smittede og lammer ansigtnerverne. Den starter som smerter i nakken og ryggen – typisk mellem skulderbladene – og man skal selvfølgelig søge læge omgående, da sygdommen kan gå hen og blive varig.

Ssi.dk, netdoktor.dk, skovflaat.dk

Læs også

Sådan fjerner du en flåt

16-06-2022 08:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er for længst skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.

Må min hund spise mælkebøtter?

28-07-2017 12:54, af Anne Ekenberg

Mælkebøtter er faktisk ret sunde for os mennesker. Vi kan bruge alle dele i madlavning, og minsandten om de ikke også er sunde for vores hunde.