Mennesker og den livsfarlige borrelia

23-07-2017 12:24, af Anne Ekenberg

Hvor slemt er det egentligt? Overdriver lægerne ikke faren en smule? Hvor mange bliver egentlig smittet om året? Vi prøver at besvare nogle af disse spørgsmål i dagens artikel om mennesker og borreliose.

Copyright Ridehesten.com

Hvor de sætter sig

Flåten sidder på et græsstrå i ca. 10-20 cm højde, og når rystelserne fortæller den, at en mus, en hund, et råvildt eller sågar et menneske kommer forbi, springer den frem mod ofret og griber fat med de to forreste arme. Derefter vil den vandre til et lunt sted, og på os mennesker er det typisk i lysken og armhulerne eller i haserne. Ligesom myg sprøjter den lidt spyt ned i såret, som både forhindrer blodet i at størkne, og som også virker bedøvende, og derefter graver den sig ned. Når den har suget sig mæt, slipper den sit tag og lader sig falde til jorden. Så er den klar til næste stadie eller til at lægge æg.

Gummistøvler og lange ærmer som beskyttelse

Mange af os har efterhånden taget budskabet om lange strømper eller gummistøvler samt en langærmet bluse til os, når vi færdes de steder, hvor flåterne er. Vi har også lært, at vi skal kigges efter i sømmene, når vi kommer hjem fra gåturen. Derfor slipper langt de fleste af os helskindet igennem de daglige gåture med vores hunde.

Så mange smittes årligt

Statens serumsinstitut kan ikke sige præcist, hvor mange danskere, som smittes årligt. Man skyder dog på, at over 1000 mennesker smittes. Den farlige borreliose – neuroborreliose – som angriber nervesystemet skal anmeldes til myndighederne, så her ved man, at tallet ligger på mellem 150-180 tilfælde.

De første symptomer

Borreliabakterien lever i skovflåtens tarm, og når temperaturen stiger som følge af, at flåten suger blod, vandrer bakterien til flåtens spytkirtel og overføres derefter med spyttet.

Efter ca. 24 timer er mængden af overførte bakterier stor nok til at udløse sygdommen. De første faresignaler er en rød plamage, som vokser frem efter 1-4 uger. I takt med at den vokser, opstår et blegt område i midten, hvor flåten oprindelig bed sig fast. I sjældne tilfælde opstår disse ringe andre steder på kroppen end der, hvor flåten bed, og der kan endda opstå flere af dem. Samtidig kan man opleve influenzalignende symptomer: træthed, hovedpine, let feber samt led- og muskelsmerter.

Neuroborreliose

– Var den sygdom, Mimi Jakobsen fik. Sygdommen rammer ca. hver 10. smittede og lammer ansigtnerverne. Den starter som smerter i nakken og ryggen – typisk mellem skulderbladene – og man skal selvfølgelig søge læge omgående, da sygdommen kan gå hen og blive varig.

Ssi.dk, netdoktor.dk, skovflaat.dk

Læs også

Sådan fjerner du en flåt

30-04-2021 14:32, af Astrid Gerd Holtet

Flåt-sæsonen er skudt i gang – vi ser på hvordan du fjerner dem, når de har sat sig fast

Nu er skovflåten snart aktiv igen

25-03-2018 09:35, af Astrid Gerd Holtet

Skovflåter har vi ikke set så meget til de sidste par måneder, men når frosten løsner sit greb i jorden og temperaturen stiger en smule, vil de igen blive aktive og klar til at bide sig fast i både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på, hvad flåten egentlig er   

Sygdommen bag vaccinationen – Borreliose

19-10-2017 18:39, af Astrid Gerd Holtet

Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?  

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på svampene. Tre hvalpe aflivet

21-09-2021 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Anicura Odense Dyrehospital har lagt et opslag på Facebook, som i den grad bør give stof til eftertanke

Opsang og popsang til udstillerne

19-09-2021 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom lørdagen i Ballerup var fantastisk, var der hundehår i suppen, der ødelagde en smule af glæden

Hvad drømmer hunde om

23-09-2021 12:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle gange ser det nuttet ud, andre gange bliver man nærmest helt forskrækket, når ens hund spræller i søvne. Men hvad drømmer hunde egentlig om

Se billederne: Søndag i Ballerup

20-09-2021 09:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Så blev det mandag. Men sikke en dejlig weekend, vi havde i Ballerup. Her får du lidt billeder

Rottehund angrebet af hvepse

21-09-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom varmen er ved at være forduftet, skal man fortsat passe på hvepse og bier. Det er rottehunden Tinka et godt eksempel på

Rabies hos hunde

17-09-2021 12:13, af Astrid Gerd Holtet

Rabies – også kaldet hundegalskab – en livsfarlig sygdom, der heldigvis ikke ses i hunde i Danmark. Den findes dog i landene omkring os, og skal du rejse med din hund, skal hunden være vaccineret mod sygdommen

Se billederne: Lørdag i Ballerup

18-09-2021 20:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det har været en dejlig dag i Ballerup med masser af skønne hunde

Stor emotionel sejr i Ballerup

19-09-2021 17:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så blev udstillingen I Ballerup afgjort, og det blev en flot finale med en fortjent og fuldstændig vild vinder

Rabieshund var fra Tyrkiet

23-09-2021 09:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den hund, der 9. september blev aflivet i Tyskland på grund af rabies, kom fra Tyrkiet, som er et af de lande, hvor rabies er udbredt

 

Billederne fra Ballerup er online

22-09-2021 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Nu kan du se alle billederne fra Ballerup