Lungepulsåren, også kaldet pulmonalarterien, fører blodet fra hundens højre hjertekammer ud til lungerne. I overgangen mellem hjertekammeret og lungepulsåren, sidder der en lille klap, der sørger for at ensrette blodet, så det kun kan løbe i én retning. Nogle hunde har en forsnævring af lungepulsåren ved, under eller over klappen.
Pulmonalstenose er oftest en medfødt sygdom, og udvikles i hvalpen inden fødslen. Forsnævringen giver modstand i blodkaret, og derfor skal hjertet arbejde hårdere for at få blodet pumpet ud til lungerne. Dette ekstra arbejde kan være belastende for hjertet – for nogle hunde kan belastningen blive for meget for hjertet, der med tiden begynder at fungere dårligere.
Hvad er symptomerne på pulmonalstenose?
Når hjertet pumper blodet forbi forsnævringen, øges hastigheden blodet bevæger sig med, og det kan dyrlægen høre i sit stetoskop i form af en mislyd.
Der findes flere grader af forsnævring, og hunde med mild eller moderat stenose kan være helt upåvirkede. I mere alvorlige tilfælde, kan der ses symptomer som:
Selvom forsnævringen er tilstede fra fødslen, ses symptomerne ofte først senere i livet. Nogle hunde kan også dø pludseligt som følge af pulmonalstenose.
Fremtiden for en hund med pulmonalstenose
Nogle hunde med pulmonalstenose kan leve et langt og godt liv uden at opleve problemer. Hos hunde med en mere alvorlig stenose vil det ofte være nødvendigt at behandle hunden med hjertemedicin, og i nogle tilfælde kan en operation (ballonoperation) komme på tale. Hunde, der udvikler alvorlige symptomer på sygdommen, vil ofte have en forkortet levetid.
/Astrid Holtet, dyrlæge
I hundeskoven kan din hund slippe hverdagens snor, bruge kroppen og møde andre hunde – alt sammen i naturens grønne rammer. Men hvad er det egentlig, der gør hundeskoven så fantastisk for både hund og ejer? Og hvordan få du det bedste ud af jeres næste tur?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.
To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu
Den 10., 11. og 12. maj får du mulighed for at møde ikke færre end 9.369 forskellige hunde af 273 forskellige racer. Og det er det optimale udgangspunkt, hvis du går med tanker om at lukke et nyt pelset familiemedlem ind i dit hjem og hjerte
Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.
Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet