Pulmonalstenose hos hunde

22-07-2019 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Forsnævring af lungepulsåren, der får blodet til at løbe hurtigere igennem lungepulsåren, er en almindelig, og ofte arvelig, hjertesygdom hos hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Lungepulsåren, også kaldet pulmonalarterien, fører blodet fra hundens højre hjertekammer ud til lungerne. I overgangen mellem hjertekammeret og lungepulsåren, sidder der en lille klap, der sørger for at ensrette blodet, så det kun kan løbe i én retning. Nogle hunde har en forsnævring af lungepulsåren ved, under eller over klappen.

Pulmonalstenose er oftest en medfødt sygdom, og udvikles i hvalpen inden fødslen. Forsnævringen giver modstand i blodkaret, og derfor skal hjertet arbejde hårdere for at få blodet pumpet ud til lungerne. Dette ekstra arbejde kan være belastende for hjertet – for nogle hunde kan belastningen blive for meget for hjertet, der med tiden begynder at fungere dårligere.

Hvad er symptomerne på pulmonalstenose?

Når hjertet pumper blodet forbi forsnævringen, øges hastigheden blodet bevæger sig med, og det kan dyrlægen høre i sit stetoskop i form af en mislyd.

Der findes flere grader af forsnævring, og hunde med mild eller moderat stenose kan være helt upåvirkede. I mere alvorlige tilfælde, kan der ses symptomer som:

  • Hunden virker træt
  • Hunden er ikke så aktiv som forventet
  • Hunden bliver træt eller besvimer under motion
  • Hunden har problemer med at trække vejret

Selvom forsnævringen er tilstede fra fødslen, ses symptomerne ofte først senere i livet. Nogle hunde kan også dø pludseligt som følge af pulmonalstenose.

Fremtiden for en hund med pulmonalstenose

Nogle hunde med pulmonalstenose kan leve et langt og godt liv uden at opleve problemer. Hos hunde med en mere alvorlig stenose vil det ofte være nødvendigt at behandle hunden med hjertemedicin, og i nogle tilfælde kan en operation (ballonoperation) komme på tale. Hunde, der udvikler alvorlige symptomer på sygdommen, vil ofte have en forkortet levetid.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Lovestorm: Lokomotivfører stoppede tog for hund

23-08-2020 10:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lokomotivfører viste i den grad hjerte, da han stoppede sit tog for ar redde en lille hund

Hunde mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme

22-11-2017 09:15, af Astrid Gerd Holtet

Ny forskning fra Sverige peger på, at hundeejere har en mindre risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme end andre 

Slanketip til hunde

29-01-2012 09:00, af Tine Luther
Fede hunde får lettere diabetes, hjerte- karsygdomme og andre lidelser – akkurat som mennesker. Det er usundt for hunden at være for tyk – og det kan hæmme den ift. dens aktiviteter. Her få du nogle slanketip til hunden.

Hjemløs hund vælger selv sin ejer

15-08-2016 09:50, af Kasper Larsson
En hjemløs hund stjæler en stewardesses hjerte med sin stædighed. Over et halvt år venter hunden ude foran hotellet, hvor hun bor

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Familien DeAngelis’ stjerne charmerede sig til tops

02-12-2024 09:57, af Cecilie Friis Amstrup

Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.

Video: Hund venter hele dagen på ejer

28-10-2020 08:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kinesisk hundeejer besluttede sig for at filme, hvad hendes hund lavede, når hun var på arbejde. Videoen knuste hendes hjerte

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse