Jeg har min finske lapphund Silke på 2 1/2 år. Hun har altid været utrolig god til at fange mus eller finde fært af hare, rådyr eller egern i skoven. Jeg har også gået til nosework i 1/2 års tid i Brobyværk, som hun nyder, og hun opfangede hurtigt, hvad det gik ud på, da hun er en klog hund og elsker at bruge næsen.
Jeg følger med på Spidshundeklubben Officielt og Spidshundeklubbens Sporgruppe på Facebook. En dag bliver der lagt et opslag op med at Michael Thomsen og Michael Krog, som sidder i Spidshundeklubbens Sporudvalg, afholder en spordag i Sollerup Skov, hvor de vil medbringe kaniner, så det passede med det antal, som havde tilmeldt sig, og så ville de forklare på dagen omkring kaninslæb.
Hvad er kaninslæb?
Vi prøvede både at være sporlægger og at gå et spor med sin hund. Kaninen får en snor eller kæde rundt om halsen, og når man i fællesskab har fundet et godt startsted, så bliver kaninen slæbt frem og tilbage på startstedet, og der bliver lagt lidt hår fra kaninen, med en gren eller sten over til at holde hårene fast, så der er god fært til at hunden kan påbegynde sit spor. Så trækker den ene person kaninen, mens den anden sætter tøjklemmer, hvor vi går. Når der er et knæk på sporet, sættes der 2 tøjklemmer. Når de valgte meter er gået, så finder man et godt sted at lægge kaninen og går tilbage af en anden vej rundt om det spor, man lige har gået.
Så går starten for første kaninslæb
Det var en rigtig god dag, og jeg blev overrasket over, hvor hurtig Silke var. Jeg havde en 8 meter line på hende og startede omkring 1/2 meter fra hende, men der gik ikke længe før, at jeg næsten ikke havde mere line. Da når hun først fik vist hvor starten af søget var, så var hun allerede afsted og det gik næsten for stærkt, da hun lige nåede at løbe forbi kaninen til sidst,men hun fulgte så fint tilbage til sporet og fandt kaninen, som hun fik lov at snuse grundigt til og bide i, samt at hun fik masser af ros. Der var en hundeskov, hvor et par stykker af os, som havde deltaget på dagen gik i, så hundene kunne lege, og så kørte vi hjem efter at have spist noget frokost og lige fået snakket omkring selve dagen. Silke var rigtig dejlig træt, og jeg holdt øje med hvornår, at der kom en mulighed for at prøve igen.
Meget mere kaninslæb
Silke fik prøvet det af 2 gange i Sollerup Skov, inden vi meldte os til en 400 meter kaninslæbsprøve i Sdr. Stenderup Midtskov d. 23.september 2017.
Der gik det ikke helt så hurtigt, og vi skulle over en masse små åer, og jeg blev virkelig i tvivl, om det nu også var den rigtige vej, da jeg synes, at vi havde haft mere end 2 knæk, men jeg stolede på min hund, indtil jeg kunne se, at her havde sporlæggerne i hvert fald ikke gået, og Silke stoppede op for at kigge på mig. Jeg pegede ned mod jorden igen og sagde 'søg' til hende, og så begyndte hun så fint at søge igen. Silke kunne ikke helt finde sporet lige med det samme, men så pludselig kunne jeg se og mærke på hende, at nu var vi på rette vej igen, og så lå kaninen rigtigt nok over den sidste lille å, som vi skulle over.
Jeg nåede slet ikke at holde øje med klemmer eller andre ting, da jeg fokuserede så meget på Silke og var opmærksom på hendes kropssprog. Så da hun blev usikker, kiggede jeg først op, men havde ingen idé om, hvor jeg skulle sende hende hen. Da hun så kom på sporet igen, var jeg ikke længere i tvivl om, at vi nok skulle komme i mål.
Vi endte også med at få en 1. præmiering med hjem. Så nu hedder det 1000 meter spor til næste år, som jeg er meget spændt på. Jeg fik lov at få kaninen med hjem i fryseren, da så kan jeg gå et spor i skoven tæt på mig og lige tø den op dagen før.
På selve dagen skulle vi mødes kl. 9.00 i Sdr. Stenderup Midtskov, og så skulle de første sporlæggere ud at gøre de første spor klar. Jeg var med ude på det sidste spor og sætte klemmer, hvor en anden trak kaninen. Da de sidste spor var gået, skrev dommeren Benny Christiansen diplomer ud, som blev læst op og gennemgået, imens vi gjorde klar til at spise frokost.
En anderledes og sjov måde at træne sin hund på
Jeg kan kun anbefale andre at starte op med spor, da det er en god måde at få brugt sin hund, og det er virkelig hyggeligt samværd med de personer, som deltager. Silke er rigtig klog og kan hurtigt det, man beder hende om, så hvorfor lave den samme øvelse igen og igen. Hun er desværre ikke ret madglad. Derfor bliver almindelig lydighed hurtigt kedeligt for hende, så jeg er så glad for, at jeg har fundet en anden måde at træne og belønne på, og jeg kan mærke og se på hende, at hun synes, at det er sjovt. Silke er tændt og meget stolt, når opgaven er løst. Spidshunden er meget mere end bare en køn hund. De nyder samarbejdet og at blive brugt.
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
Efter gårsdagens lidt dystre artikler skifter vi i dag spor. Vi starter med en lille hyggelig leg, som vi håber, I vil deltage i
Det er overstået. Slut. Forbi. Projektørerne er slukket. Sejrspodierne pillet fra hinanden og pakket ned. Det smukke bagtæppe rullet sammen. Snart er de sidste hundehår fejet op i Herning Messecenter. I løbet af en dag eller to vil Herning Messecenter være tilbage til sit sædvanlige jeg, uden spor af fire dages fantastisk hundefest
Frank Loklindt Sørensen er for tiden indlagt på Psykiatrisk Hospital i Risskov med en psykose. Derhjemme har han god hjælp af sin servicehund. Den er dog ikke velkommen på hospitalet, skriver Aarhus Stiftstidende
Nej, for helt så enkelt er det ikke…
En skolehund er en hund som arbejder på en skole og er særligt trænet hertil. En mere meningsgivende betegnelse kunne være terapi- og skolehund, da mange af de jobfunktionerne hunden vil have er terapeutiske. I dette blogindlæg vil du kunne blive lidt klogere på, hvad en skolehund er men også hvordan min motivation for hele det her projekt startede.
En skolehund kan nemlig gøre en enorm forskel for de børn og unge den er sammen med!
Selvom vores tidligere verdensmester, europamester og nordiske mester i Heelwork To Music / dogdance Anja Christiansen måtte ”nøjes” med sølv ved NM i Finland, beskriver hun sin og Queenys performance som en af de bedste nogensinde
Søndag gik der lidt et chok gennem udstillingen i Vejen, da en ambulance kørte ind på pladsen. Det var Erik Faarup, der havde fået et ildebefindende, men han har det godt igen
Vi har tidligere skrevet om Jonathan Becks ture til Ukraine. Nu mangler han jeres hjælp til sin næste tur
Aflivning af hunde er altid et følsomt emne. Men hvornår bør man skride til aflivning af en aggressiv hund? I Tyskland ser det nu ud til, at en hund, der har dræbt sin ejer og dennes søn, får lov at leve
Vi er dykket ned i de gamle blade og fundet en artikel fra første gang japanske spidshunde satte poter på dansk jord. Artiklen gengiver vi herunder, men hvornår tror du, den er fra
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt