Lendum Dyreklinik i Nordjylland har flere gange søgt om nye dyrlæger til deres klinik. Desværre ser de, efter flere mislykkede forsøg, ikke andre udveje, end at dreje nøglen om.
- Det har simpelthen været en umulig opgave at skaffe dyrlæger. Jeg søgte både i foråret og her i efteråret, men der har ikke været en eneste ansøger, fortæller klinikleder på Frederikshavn Dyrehospital, Mads Bomholt, til Nordjyske.
Han har brugt en del af sine arbejdsdage på klinikken i Lendum, men mandag den 4. december meldte klinikken ud på deres Facebook-side, at de lukker og slukker.
Tilbage står en ærgerlig Mads Bomholt, som ellers havde håbet at finde dyrlæger der var interessede i arbejdet.
- Det har ramt mig mere, end jeg havde regnet med, at det ville. Jeg har det svært med det, og jeg er virkelig ked af det, siger Mads Bomholt til Nordjyske og understreger, at klinikken i Lendum ikke var en dårlig forretning - tværtimod.
- Det er en meget sund og god forretning i Lendum, men vi kan simpelthen ikke få det til at fungere, når der ikke er tilstrækkeligt med personale.
De større byer hitter
Men det er ikke kun i Lendum at det er svært at skaffe nye dyrlæger, det er nemlig et problem der eksisterer over det meste af landet.
Det kan Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening, bekræfte.
- Det er svært at skaffe dyrlæger i udkantsområder, og der er ingen arbejdsløshed indenfor faget, fortæller hun til Nordjyske og fortsætter:
- Det er jo nok ikke kun dyrlæger, man har det problem med, det er jo generelt et problem at få unge til at flytte til det vi kalder for Udkantsdanmark.
Det kan Torben Lindberg, der er specialtanddyrlæge ved Hobro Dyreklinik, nikke genkendende til. Han tror dog ikke udelukkende at geografien har en betydning.
- Det er sværere at skaffe arbejdskraft og det bliver et større og større problem, men det kan der være mange årsager til. Én af dem kan være, at stillingen ligger i udkantsdanmark, men det gælder også forholdene, som dyrlægerne arbejder under, som ikke passer til den moderne livsstil vi har idag, mener han, og forklarer at balancen mellem arbejdsliv og familie, er blevet vigtigere for folk.
Som dyrlæge arbejder du som bekendt ofte på de skæve tidspunkter af døgnet, og mange vælger derfor at arbejde deltid, eller vælger steder fra, hvor man skal arbejde om aftenen. De lader sig i stedet ansætte ved klinikker, som sender kunden videre til de større klinikken med døgnåbent.
- Det giver en anden arbejdsform, og det gør, at nogle kommer til at mangle dyrlæger. Det er en ond cirkel, for når vi mangler dyrlæger, så kommer de medarbejdere, der er på dyreklinikkerne til at arbejde for meget. De bliver stressede, og til sidst orker de ikke det arbejde mere, siger Torben Lindberg.
Han tilføjer også at tonen i dyrlægefaget har ændret sig de seneste år. Flere dyrlæger oplever, at kunderne er blevet grovere og mere kritiske i deres retorik, og det tror han får mange til at vælge et alment job som dyrlæge fra.
- Det bliver nok et større og større problem, så vi kommer til at hente arbejdskraft fra andre lande. Der er ikke færre der læser til dyrlæge, men flere forsvinder ud fra faget, tager færre timer eller får job andre steder, i f.eks. fødevarestyrelsen eller lignende, slutter han.
Findes løsningen i Foulum?
Hos Den Danske Dyrelægeforening forsøger man ifølge Hanne Knude Palshof, at lægge ekstra kræfter i at få de dyrlægestuderende i praktik udenfor de store byer. De vil bl.a. gøre det mere attraktivt ved at betale transport og ophold under praktikken.
Desuden håber Mads Bomholt, at den nye dyrlægeuddannelse i Foulum ved Viborg, vil hjælpe med at få de studerendes øjne op for klinikkerne i de mindre byer.
Uddannelsen åbner i 2024, og han erkender at det selvfølgelig kan tage tid, før man kan se en virkning.
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde