Hvalpens ”nuttet-hed” kan have sikret hundens overlevelse

31-05-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Et studie af amerikanske Clive Wynne, professor i psykologi på Arizona State University, viser at mennesker synes at hvalpe er sødest lige omkring syv ugers alderen – og det kan der måske være en rigtig god forklaring på 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Som del af sine studier af gadehunde i Bahamas, undersøgte professor Clive Wynne, hvordan mennesker opfatter hunde i forskellige stadier af deres liv. Målet var at blive klogere på den særlige relation, der er mellem os og vores firbenede venner, og for bedre at forstå hundens domesticering.

Som del af sine undersøgelser, ville Wynne gerne se hvornår vi finder hunde sødest – ud fra en hypotese om, at hvalpens ”nuttet-hed”, eller på amerikansk ”cuteness”, kan have betydning for vores lyst til at passe på dem. Han bad derfor en række personer rangere billeder af hunde af tre forskellig racer efter hvor søde de så ud.

Hans resultater viste, at deltagerne vurderede hvalpene til at være mindst søde at se på lige efter fødslen. Deres indtryk af dem ændrede sig dog hurtigt – og ved omkring syv uger toppede hvalpenes ”nuttet-hed”. Herefter begyndte den igen at aftage.

Hos gadehunde passer det med at tævens interesse for hvalpene daler omkring syv uger, og så skal hvalpene til at klare sig selv. Dette er en periode i deres liv, hvor de er særligt udsatte og sårbare, og ofte vil de ikke kunne klare sig uden hjælp fra mennesker.

Dermed ser hvalpene altså sødest ud i den periode, hvor de er allermest afhængige af os, og det kan være med til at sikre hvalpenes overlevelse.

Wynne peger på at denne særlige sympati vi føler for hvalpe omkring fravænningsalderen, kan være med til at gøre forskerne klogere på, hvad der gør relationen mellem mennesker og hunde til noget helt særligt, og hvordan hunden har udviklet sig til dén perfekte kompagnon, den er i dag.  

Så når du møder en ung hvalp og får lyst til at tage den med hjem – så kan det altså være, at det ikke er helt tilfældigt, men i virkeligheden nøglen til den særlige sammenhørighed, der er opstået mellem hunde og mennesker.

 

Læs også

Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

Ny hundeskov ved Ebeltoft

23-02-2012 10:42, af Nina Marie Villadsen
Syddjurs kommune er nu klar med et nyt tilbud til hundeejere, da en ca. 3 ha. stor bøgeskov er blevet indhegnet til luftningsareal for løse hunde

Tyske forskere sætter spørgsmålstegn ved hypotese om hundens domesticering

29-10-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer

Se Bennys fantastiske reaktion da han endelig adopteres

07-09-2016 15:24, af Kasper Larsson
En stakkels hund havde set flere hundrede hunde få nyt hjem, imens han blot måtte blive i sit bur med uforrettet sag

Nyt studie: Vi bør lære hundenes stressniveau at kende

03-12-2021 13:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et nyt amerikansk studie peger på, at hundeejere ikke forstår, hvor stressede hunde bliver af forskellige

Hestepærer på menuen - farligt for hunde?

18-10-2017 12:33, af Cecilia Lindahl

Spiser din hund også hestepærer, når den er med i stalden? Hestepærer indeholder da bare græs, korn og hø, så hvorfor skulle det være farligt – men det kan faktisk være giftigt for hunde at spise hestegødning

Tusindvis af hunde mødes i Fredericia

06-02-2012 08:46, af Tine Luther
Dansk Kennel Klub afholder international hundeudstilling med over 3.000 hunde fordelt på 221 racer i Messe C Fredericia i dagene 11. og 12. februar. Både dommere og hunde kommer fra hele Europa.

Hunde kan genkende ansigter på billeder

03-01-2014 14:43, af Tine Luther
Endnu engang er det fastslået, at hunden er klogere end hidtil antaget.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.