Hvalpens ”nuttet-hed” kan have sikret hundens overlevelse

31-05-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Et studie af amerikanske Clive Wynne, professor i psykologi på Arizona State University, viser at mennesker synes at hvalpe er sødest lige omkring syv ugers alderen – og det kan der måske være en rigtig god forklaring på 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Som del af sine studier af gadehunde i Bahamas, undersøgte professor Clive Wynne, hvordan mennesker opfatter hunde i forskellige stadier af deres liv. Målet var at blive klogere på den særlige relation, der er mellem os og vores firbenede venner, og for bedre at forstå hundens domesticering.

Som del af sine undersøgelser, ville Wynne gerne se hvornår vi finder hunde sødest – ud fra en hypotese om, at hvalpens ”nuttet-hed”, eller på amerikansk ”cuteness”, kan have betydning for vores lyst til at passe på dem. Han bad derfor en række personer rangere billeder af hunde af tre forskellig racer efter hvor søde de så ud.

Hans resultater viste, at deltagerne vurderede hvalpene til at være mindst søde at se på lige efter fødslen. Deres indtryk af dem ændrede sig dog hurtigt – og ved omkring syv uger toppede hvalpenes ”nuttet-hed”. Herefter begyndte den igen at aftage.

Hos gadehunde passer det med at tævens interesse for hvalpene daler omkring syv uger, og så skal hvalpene til at klare sig selv. Dette er en periode i deres liv, hvor de er særligt udsatte og sårbare, og ofte vil de ikke kunne klare sig uden hjælp fra mennesker.

Dermed ser hvalpene altså sødest ud i den periode, hvor de er allermest afhængige af os, og det kan være med til at sikre hvalpenes overlevelse.

Wynne peger på at denne særlige sympati vi føler for hvalpe omkring fravænningsalderen, kan være med til at gøre forskerne klogere på, hvad der gør relationen mellem mennesker og hunde til noget helt særligt, og hvordan hunden har udviklet sig til dén perfekte kompagnon, den er i dag.  

Så når du møder en ung hvalp og får lyst til at tage den med hjem – så kan det altså være, at det ikke er helt tilfældigt, men i virkeligheden nøglen til den særlige sammenhørighed, der er opstået mellem hunde og mennesker.

 

Læs også

Hvalpe reddet fra social sag – Twix og Thit har fået en ny start

07-06-2025 07:28, af Benedicte Lorenzen, Dyrenes Beskyttelse

Det var en træt og tørstig hvalpeflok, der ankom til Dyrenes Beskyttelses internat i Aarhus i begyndelsen af foråret som en del af en social sag. Det tog heldigvis kun få uger i kærlig pleje, før flokken var klar til at kaste sig ud i nye begyndelser.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

Når hunden TROR, den skal have hvalpe

20-04-2025 07:55, af Cecilie Friis Amstrup

Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.

Skal bidske hunde fra Møn aflives

22-05-2019 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde sidder på en hundepension på tredje måned, mens politiet vurderer, om de skal aflives

Stockholm Hundmässa - svenskerne står klar igen!

02-12-2013 10:34, af Tine Luther
I weekenden den 7.-8. december slår den svenske kennelklub dørene op for en af Europas største internationale udstillinger. Over 7000 hunde dyster – og udover selve udstillingen er der konkurrencer i forskellige discipliner, masser af opvisninger, foredrag og et kæmpemæssigt standområde. Konkurrencerne i Dog Dancing + udstillingsfinalerne kan følges live på nettet - du finder link til live streamingen i denne nyhed.

Se billederne: Festlige EM hunde

17-06-2021 08:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I lørdags bad vi om billeder af jeres EM hunde, og der kom en del. Kampen blev en tragisk begivenhed, men her kan I se nogle glade hunde i rødt og hvidt inden kampstart

Når dyreejeren ikke gør, hvad dyrlægen siger

18-11-2017 16:06, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dyrlæge Boysen - Hudklinik for hund og kat har igangsat et nyt projekt for at undersøge, hvorvidt dyrejerne følger dyrlægens anvisninger, og hvordan dyrlægen kan forbedre kommunikationen mellem ejer og klinik 

Firbenet fest i Fredericia

06-02-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vær med når Dansk Kennel Klub i den kommende weekend den 10.-11. februar slår dørene op for årets første hundeudstilling. Udstillingen finder sted i Messe C i Fredericia og med knap 3.000 hunde tilmeldt over de to dage bliver det en kæmpe hundefest, hvor du er garanteret en overdosis af logrende og pelset kærlighed. 

Krise for græske hunde

13-10-2015 13:22, af Tine Luther
Der skønnes at være en million herreløse hunde i den sydvestlige del af Grækenland, hvilket bl.a. skyldes krisen.

Mand skød kvinder og hunde

03-03-2014 14:22, af Tine Luther
En engelsk mand er anholdt for at have skudt to kvinder og fire hunde til døde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet