Hvalpens ”nuttet-hed” kan have sikret hundens overlevelse

31-05-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Et studie af amerikanske Clive Wynne, professor i psykologi på Arizona State University, viser at mennesker synes at hvalpe er sødest lige omkring syv ugers alderen – og det kan der måske være en rigtig god forklaring på 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Som del af sine studier af gadehunde i Bahamas, undersøgte professor Clive Wynne, hvordan mennesker opfatter hunde i forskellige stadier af deres liv. Målet var at blive klogere på den særlige relation, der er mellem os og vores firbenede venner, og for bedre at forstå hundens domesticering.

Som del af sine undersøgelser, ville Wynne gerne se hvornår vi finder hunde sødest – ud fra en hypotese om, at hvalpens ”nuttet-hed”, eller på amerikansk ”cuteness”, kan have betydning for vores lyst til at passe på dem. Han bad derfor en række personer rangere billeder af hunde af tre forskellig racer efter hvor søde de så ud.

Hans resultater viste, at deltagerne vurderede hvalpene til at være mindst søde at se på lige efter fødslen. Deres indtryk af dem ændrede sig dog hurtigt – og ved omkring syv uger toppede hvalpenes ”nuttet-hed”. Herefter begyndte den igen at aftage.

Hos gadehunde passer det med at tævens interesse for hvalpene daler omkring syv uger, og så skal hvalpene til at klare sig selv. Dette er en periode i deres liv, hvor de er særligt udsatte og sårbare, og ofte vil de ikke kunne klare sig uden hjælp fra mennesker.

Dermed ser hvalpene altså sødest ud i den periode, hvor de er allermest afhængige af os, og det kan være med til at sikre hvalpenes overlevelse.

Wynne peger på at denne særlige sympati vi føler for hvalpe omkring fravænningsalderen, kan være med til at gøre forskerne klogere på, hvad der gør relationen mellem mennesker og hunde til noget helt særligt, og hvordan hunden har udviklet sig til dén perfekte kompagnon, den er i dag.  

Så når du møder en ung hvalp og får lyst til at tage den med hjem – så kan det altså være, at det ikke er helt tilfældigt, men i virkeligheden nøglen til den særlige sammenhørighed, der er opstået mellem hunde og mennesker.

 

Læs også

Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

Kampagne skal klæde danskerne på til at købe sundere hunde

23-01-2024 11:19, af Anne Cecilie Sohl

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. 

21 hunde tvangsfjernet i trist sag på Lolland

16-04-2018 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyreværnets direktør Rikke Christensen-Lee har oplevet mange ting i sin tid som beskytter af dyr. I fredags fik hun en sag, der var blandt de værste, hun har oplevet

Penge til hunde- og katteforskning

10-07-2015 18:06, af Tine Luther
Nu er det tid til at ansøge om forskningsmidler fra Agrias Forskningsfond for 2016. Forskere med projekter der handler om hund og kat er velkomne til at søge om bidrag til deres forskningsprojekter.

Blinde Winnies vilde hundeliv

29-08-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Winnie Vestergaard har været blind det meste af sit liv. Alligevel hopper hun gang på gang ud i nye sportsgrene og udfordringer med sine hunde. Begrænsningerne skal udfordres, siger hun

 

Hvordan hunde ”ser” med næsen

23-09-2016 09:47, af Kasper Larsson
Hundes næse er vi menneskers overlegen på alle parametre. Når hunden lukkes ud i haven for at tisse, går 90 procent af tiden med et snuse rundt – men hvad er det de snuser efter?

Hunde skjuler smerter efter operation

11-09-2015 13:42, af Tine Luther
Hunde er ganske enkelt elendige patienter. De kræver naturligvis ikke hele tiden et glas vand eller anden service, men det er netop det, der er problemet: De skjuler som oftest deres smerter så godt, de kan. Derfor kan hunde vildlede deres ejere, så de tror, at alt er okay efter et kirurgisk indgreb, selvom der er noget galt.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.