Hvad skal der til for at opnå følelsen af flow med din hund, når I sammen skal koncentrere jer om en opgave - uanset om det er hyggetræning, træning mod konkurrence eller selve konkurrencedelen?
Opnåelse af flow kræver lige stor forberedelse af hund som af dig.
Nogle hundeførere har en fantastisk evne til at behandle deres hunde som en topatlet, mens de selv glemmer at spise, at slappe af, eller tage egen stress med på præstationspladsen, hvorefter de forventer, at hunden skal levere det ene gode træningspas efter det andet.
Hunden bliver op til et stævne trænet efter et nøje tilrettelagt program, plejet lidt ekstra, får massage eller et ekstra besøg hos dyrlægen, mens alt udstyr bliver gennemgået. For at nå det hele skubbes aftensmaden lidt, meget eller springes over, man kommer lidt senere i seng, man får ikke lige skabt fokus på stævnet og målsætningerne, der løbes eventuelt forvildet rundt i huset for at finde tingene, før kørsel til konkurrencen, fordi udstyret bliver pakket i sidste øjeblik. For at kunne yde det optimale af, hvad du i virkeligheden er i stand til, kræver det, at du også har fokus på din rolle i samarbejdet med din hund, hvilket kræver en indsats med lignende vilkår, som dem du tilbyder din hund.
Jeg oplever, at adspurgt om ovennævnte vil nogle hundeførere opleve, at de faktisk har glemt sig selv i denne ligning, hvorom det betyder, at der er udviklingspotentiale for at forbedre dine oplevelser og resultater som hundefører. Fordelen ved optimering er, at du bare kan gå i gang; det er aldrig for sent og selv små justeringer har også betydning. Du vil opleve, at du faktisk får et bedre resultat, både i hverdagen og til prøver, når du sætter sig selv op med mentalt overskud og energi i kroppen.
Travlhed i dit liv påvirker i forhold til ønsket om optimalt udbytte af din træning eller prøver, da det er vigtigt, at du giver tid til at lade kroppen op til din præstation. Husk at slappe af, så der kan samles energi, og få skabt fokus på dine målsætninger for den kommende præstation. Har du haft en dårlig dag, nytter det ikke noget at køre direkte ud på træningspladsen, og forsøge at træne en teknisk svær øvelse, medmindre du vælger at bruge tid på at blive mentalt klar – igennem at få evalueret dagen, som er gået. Dermed kan du skabe fokus på din næste opgave; træningen med din hund. Hvis du er træt eller uoplagt, så hjælp dig selv med at få gode oplevelser, snup f.eks. en god opvarmning af kroppen uden din hund, og derefter en let træning eller en rolig gåtur.
Min erfaring er, at når tingene ikke fungerer, så er det ofte, fordi udgangspunktet ikke er godt. At have et godt udgangspunkt som hundefører, kræver at du tager din egen rolle som atlet seriøst. At du husker at slappe af, spise og drikke rigtigt og ikke konstant have travlt.
Når jeg ser på hundesporten, ser jeg heldigvis mange muligheder, hvor hundeføreren, med meget få tiltag, kan få flere forudsætninger for at forbedre deres resultater. Dette kræver, at du tør stille konstruktive kærlige spørgsmålstegn ved din egen præstation og træning.
Hundesport er en koncentrationssport, der kræver, at din hjerne er klar på opgaven, hvor mentalt samt fysisk overskud påvirker samarbejdet positivt.
Det kræver, at du tager bevidste valg, der kan give dig mere overskud, så du både fysisk og mentalt får bedre forudsætninger for et godt samarbejde med din hund. Husk at hver gang du træffer et valg i forhold til ovenstående, så nærmer du dig dit mål. Derfor bliver jeg varm om hjertet, når jeg oplever hundeførere, som påtager sig det ansvar at arbejde med deres eget mentale jeg, og får den fedeste harmoni med deres hund. Træning af både hund og hundefører giver de klart bedste resultater.
Hvis det er noget for dig at træne din vindermentalitet, kan du deltage på Fokus & Mentaltrænings kurset hos MindDog.
De næste byer hvor disse kurser afholdes bliver Kolding, Randers, Fyn 2. & 3. kvartal 2020
Dagene gik, og vi kunne se frem til at holde en lidt anderledes jul med Sansa sat til at have termin juleaftensdag. Selvom vizslaen normalt er en race, hvor fødselskomplikationer er sjældne, og jeg både havde været på kursus og læst tykke bøger og artikler om hundefødsler, ville jeg alligevel gerne have assistance fra en erfaren “hundejordemoder” til den forestående fødsel
Dogley og Dansk Kennel Klub afholder et fagligt kursus for hundepassere med undervisning af en af Danmarks dygtigste instruktører. Kurset vil forberede dig på mange af de situationer, der kan opstå, når du passer fremmede hunde og dermed ruste dig bedre til ansvaret som hundepasser
I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem
I takt med at hunden bliver ældre kan fysiske problemer som eksempelvis gigt, gøre det svært for den at træne på samme måde, som den kunne da den var yngre – men mental stimulering er vigtig, også for den gamle hund. Et forskerhold fra Wien, har undersøgt muligheden for at aktivere hunde ved hjælp af interaktive videospil – og deres erfaringer er lovende.
I et telt bevogtet af spøgelser, holder DKK’s mentalbeskrivelsesudvalg til. Det er første gang, de er repræsenteret ved en udstilling
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet