Opnå flow sammen med din hund

08-07-2020 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fokus & mentaltræner Iben Marianne Krarup Pedersen fra MindDog kommer her med sit personlige bud på hvordan du også kan opnå flow sammen med din hund

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvad skal der til for at opnå følelsen af flow med din hund, når I sammen skal koncentrere jer om en opgave - uanset om det er hyggetræning, træning mod konkurrence eller selve konkurrencedelen? 

Opnåelse af flow kræver lige stor forberedelse af hund som af dig. 

Nogle hundeførere har en fantastisk evne til at behandle deres hunde som en topatlet, mens de selv glemmer at spise, at slappe af, eller tage egen stress med på præstationspladsen, hvorefter de forventer, at hunden skal levere det ene gode træningspas efter det andet. 

Hunden bliver op til et stævne trænet efter et nøje tilrettelagt program, plejet lidt ekstra, får massage eller et ekstra besøg hos dyrlægen, mens alt udstyr bliver gennemgået. For at nå det hele skubbes aftensmaden lidt, meget eller springes over, man kommer lidt senere i seng, man får ikke lige skabt fokus på stævnet og målsætningerne, der løbes eventuelt forvildet rundt i huset for at finde tingene, før kørsel til konkurrencen, fordi udstyret bliver pakket i sidste øjeblik. For at kunne yde det optimale af, hvad du i virkeligheden er i stand til, kræver det, at du også har fokus på din rolle i samarbejdet med din hund, hvilket kræver en indsats med lignende vilkår, som dem du tilbyder din hund.

  • Hvordan får du spist regelmæssigt? 
  •  Hvilken kost og væskeindtag har du planlagt? 
  • I hvilket omfang kræver hundetræningen, at du også træner fysisk ved siden af? Hvordan sker det? 
  • Hvilken mental forberedelse gør du i forhold til den ventende opgave sammen med din hund?

Jeg oplever, at adspurgt om ovennævnte vil nogle hundeførere opleve, at de faktisk har glemt sig selv i denne ligning, hvorom det betyder, at der er udviklingspotentiale for at forbedre dine oplevelser og resultater som hundefører.  Fordelen ved optimering er, at du bare kan gå i gang; det er aldrig for sent og selv små justeringer har også betydning. Du vil opleve, at du faktisk får et bedre resultat, både i hverdagen og til prøver, når du sætter sig selv op med mentalt overskud og energi i kroppen. 

Travlhed i dit liv påvirker i forhold til ønsket om optimalt udbytte af din træning eller prøver, da det er vigtigt, at du giver tid til at lade kroppen op til din præstation. Husk at slappe af, så der kan samles energi, og få skabt fokus på dine målsætninger for den kommende præstation. Har du haft en dårlig dag, nytter det ikke noget at køre direkte ud på træningspladsen, og forsøge at træne en teknisk svær øvelse, medmindre du vælger at bruge tid på at blive mentalt klar – igennem at få evalueret dagen, som er gået. Dermed kan du skabe fokus på din næste opgave; træningen med din hund. Hvis du er træt eller uoplagt, så hjælp dig selv med at få gode oplevelser, snup f.eks. en god opvarmning af kroppen uden din hund, og derefter en let træning eller en rolig gåtur. 

 Min erfaring er, at når tingene ikke fungerer, så er det ofte, fordi udgangspunktet ikke er godt. At have et godt udgangspunkt som hundefører, kræver at du tager din egen rolle som atlet seriøst. At du husker at slappe af, spise og drikke rigtigt og ikke konstant have travlt. 

Når jeg ser på hundesporten, ser jeg heldigvis mange muligheder, hvor hundeføreren, med meget få tiltag, kan få flere forudsætninger for at forbedre deres resultater. Dette kræver, at du tør stille konstruktive kærlige spørgsmålstegn ved din egen præstation og træning.  

Hundesport er en koncentrationssport, der kræver, at din hjerne er klar på opgaven, hvor mentalt samt fysisk overskud påvirker samarbejdet positivt.

 Det kræver, at du tager bevidste valg, der kan give dig mere overskud, så du både fysisk og mentalt får bedre forudsætninger for et godt samarbejde med din hund. Husk at hver gang du træffer et valg i forhold til ovenstående, så nærmer du dig dit mål. Derfor bliver jeg varm om hjertet, når jeg oplever hundeførere, som påtager sig det ansvar at arbejde med deres eget mentale jeg, og får den fedeste harmoni med deres hund. Træning af både hund og hundefører giver de klart bedste resultater. 

Hvis det er noget for dig at træne din vindermentalitet, kan du deltage på Fokus & Mentaltrænings kurset hos MindDog.

De næste byer hvor disse kurser afholdes bliver Kolding, Randers,  Fyn 2. & 3. kvartal 2020

Læs også

BLOG: Historien om det første kuld - Fødslen

30-12-2020 09:50, af Elisabeth Schrøder

Dagene gik, og vi kunne se frem til at holde en lidt anderledes jul med Sansa sat til at have termin juleaftensdag. Selvom vizslaen normalt er en race, hvor fødselskomplikationer er sjældne, og jeg både havde været på kursus og læst tykke bøger og artikler om hundefødsler, ville jeg alligevel gerne have assistance fra en erfaren “hundejordemoder” til den forestående fødsel

Eksklusivt kursus for hundepassere

12-10-2017 15:57, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dogley og Dansk Kennel Klub afholder et fagligt kursus for hundepassere med undervisning af en af Danmarks dygtigste instruktører. Kurset vil forberede dig på mange af de situationer, der kan opstå, når du passer fremmede hunde og dermed ruste dig bedre til ansvaret som hundepasser

Få ledige pladser på "Do As I Do"-kursus

13-08-2015 11:27, af Tine Luther
Ophavskvinden til Do As I Do-træningsmetoden, Claudia Fugazza, holder kursus på Fuglsøcentret den 22. og 23. august. Der er få ledige pladser

De vigtige mentalbeskrivelser

12-05-2019 14:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et telt bevogtet af spøgelser, holder DKK’s mentalbeskrivelsesudvalg til. Det er første gang, de er repræsenteret ved en udstilling

Videospil kan forbedre ældre hundes livskvalitet

04-02-2022 15:16, af Astrid Gerd Holtet

I takt med at hunden bliver ældre kan fysiske problemer som eksempelvis gigt, gøre det svært for den at træne på samme måde, som den kunne da den var yngre – men mental stimulering er vigtig, også for den gamle hund. Et forskerhold fra Wien, har undersøgt muligheden for at aktivere hunde ved hjælp af interaktive videospil – og deres erfaringer er lovende.

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund