De vigtige mentalbeskrivelser

12-05-2019 14:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et telt bevogtet af spøgelser, holder DKK’s mentalbeskrivelsesudvalg til. Det er første gang, de er repræsenteret ved en udstilling

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er lige før teltet ligner noget fra en gyserfilm. Aflange spøgelser rejser sig op over det klassiske telt bag Store Ring og udviser ikke ligefrem venlighed. Trodser man sin frygt for gespenster og træder ind i teltet, bliver man dog mødt af stor imødekommenhed og venlighed.

Men hvad er det, man kan opleve i dette særprægede telt?

Det er DKK’s mentalbeskrivelsesudvalg, der for første gang er repræsenteret på en hundeudstilling.

– Vi er her for at fremme mentalbeskrivelserne i Danmark. Vi vil gerne gøre både racerepræsentanter, hundeejere og opdrættere opmærksomme på, hvor vigtige mentalbeskrivelser er, fortæller medlem af udvalget Søren Christensen.

Det er faktisk det svenske militær, der har opfundet mentalbeskrivelserne. Her var man træt af at opdrætte og uddanne hunde, som siden viste sig ikke at kunne bruges på grund af deres mentale habitus.

– Vi er stadig langt bagefter i Danmark, og det skal vi have lavet om på, lyder det fra Søren Christensen.

Egentlig er det vigtigste i første omgang at få fat i racerepræsentanterne. De skal nemlig sammen med en gruppe af fagligt stærke personer u racen udforme en ønskeprofil for racen. Når en hund så kommer til mentalbeskrivelse, kan ejeren se, hvordan hunden passer ind i racens ønskeprofil. Det er både positivt for hundeejeren, men også i opdrættet af racen.

– Det er altså bare så vigtigt, vi får fat i de racerepræsentanter, for hvis de ikke får lavet ønskeprofilerne, bremser de det for de hundeejere, der gerne vil det, siger han.

Mentalbeskrivelserne foregår ens over hele landet, og det er de samme ting, man kigger på. Mentalbeskriverne bruger nemlig samme skema, hvor de krydser af i felter alt efter hvordan hunden reagerer.

Eksempelvis er der et punkt, der hedder kontakt. Her er der 5 forskellige kasser gående fra, at hunden afviser kontakt, til hunden laver en påtrængende kontakt og hopper op. Mentalbeskriverne sætter kryds i den boks, der passer til pågældende hund og efter at have været igennem samtlige 20 punkter, får man et billede af hundens mentale tilstand.

Den race, der får foretaget flest beskrivelser i Danmark, er rottweileren. Her er en mentalbeskrivelse nemlig påkrævet, før man kan avle på hunden. Andre hunde har samme krav, men fylder ikke så meget i det danske hundelandskab.

Har man spørgsmål til mentalbeskrivelser er man altid velkommen til at kontakte udvalget. Oplysninger findes på DKK’s hjemmeside.

Læs også

Roskilde: BIR, baby og bravour

25-09-2024 17:10, af Cecilie Friis Amstrup

Lørdag den 21. september 2024 vil altid stå som en mindeværdig dag for Simone Storgaard og Birgitte S. Jensen fra Kennel GoldZone. På dagen, hvor deres golden retriever Verner fyldte to år, formåede han ikke kun at blive Bedst i Racen (BIR) ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Roskilde, men han opnåede også sin danske championtitel.

Roskilde: Campingliv i hundehøjde

24-09-2024 14:20, af Cecilie Friis Amstrup

Både danske og udenlandske hundeudstillere valgte at booke en campingplads til Dansk Kennel Klubs internationale udstilling i Roskilde. For Mai-Britt og Søren Askgaard giver det ekstra fleksibilitet og tid sammen med deres elskede terriere.

Roskilde: Bracco Italiano løb med sejren på sidste udstillingsdag

22-09-2024 18:41, af Cecilie Friis Amstrup

Bracco italiano imponerede og sikrede sig titlen som Best in Show på sidste udstillingsdag i Roskilde. Hundens elegante fremtoning og stærke bevægelser gjorde den til en klar vinder.

Opnå flow sammen med din hund

08-07-2020 08:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fokus & mentaltræner Iben Marianne Krarup Pedersen fra MindDog kommer her med sit personlige bud på hvordan du også kan opnå flow sammen med din hund

Videospil kan forbedre ældre hundes livskvalitet

04-02-2022 15:16, af Astrid Gerd Holtet

I takt med at hunden bliver ældre kan fysiske problemer som eksempelvis gigt, gøre det svært for den at træne på samme måde, som den kunne da den var yngre – men mental stimulering er vigtig, også for den gamle hund. Et forskerhold fra Wien, har undersøgt muligheden for at aktivere hunde ved hjælp af interaktive videospil – og deres erfaringer er lovende.

BLOG: Socialisering og miljøtræning er ikke kun opdrætterens ansvar

07-12-2020 12:16, af John Frank Ahm

I dag kan man høre og læse overalt i hundeverdenen hvor vigtigt socialisering og miljøtræning er. Der er skrevet bøger om det og der snakkes ofte om hvor vigtigt det er at hvalpen kommer ud og får en lang række oplevelser og får stimuleret alle sine sanser. Det giver den mental robusthed. De fleste opdrættere starter allerede på dette vigtige arbejde mens hvalpene bor hos dem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.