For mange hundeejere er det en velkendt følelse. Hunden er ikke blot en firbenet følgesvend, men en vigtig relation i hverdagen. Nu bakker forskningen op om det, mange mærker i praksis. En ny undersøgelse fra Eötvös Loránd Universitet i Ungarn viser, at ejere ofte oplever en dybere forbindelse til deres hund end til deres nærmeste mennesker.
Giver ro i relationen
Undersøgelsen bygger på svar fra 717 hundeejere. Deltagerne blev bedt om at vurdere deres relationer til hund, partner, barn, bedste ven og nærmeste familiemedlem. Det handlede blandt andet om pålidelighed, følelsesmæssig støtte, nærhed og oplevede konflikter.
Sammenlignet med menneskelige relationer blev hunden vurderet som mere stabil, mindre konfliktfyldt og i højere grad præget af tillid og tryghed. Mange oplevede, at samværet med hunden gav dem en følelse af at være elsket og forstået, uden at de skulle forklare sig eller leve op til bestemte forventninger.
– Hunde tilbyder en meget positiv relation med minimal konflikt, stærk social støtte og den unikke mulighed for at have fuld kontrol over et andet levende væsens liv, forklarer professor Eniko Kubinyi, som er en af forskerne bag undersøgelsen.
Hunden skifter rolle med ejeren
Forskerne lægger vægt på hundens evne til at indtage forskellige roller i menneskets liv. Den kan være legekammerat, samtalepartner, erstatning for børn, daglig følgesvend eller en kilde til selskab i alderdommen. Rollen afhænger af ejerens livssituation.
– En hund kan være en legekammerat for børn, en god bofælle, en bedste ven for unge singler, et surrogatbarn for unge par, en søskendelignende figur når der kommer børn, et barnebarn for ældre og måske den vigtigste kilde til social støtte for ældre, der bor alene, lyder det fra Kubinyi.
Ifølge en af studiets andre forskere, Borbála Turcsán, skal forholdet til hunden ikke betragtes som en erstatning for menneskelige relationer, men som noget, der rummer sin helt egen værdi: – Vores resultater viser, at det ikke erstatter menneskelige relationer, men tilbyder noget andet. En unik kombination af egenskaber, der supplerer det, vi får fra mennesker i vores sociale netværk.
Bedre end venner og familiemedlemmer
Når hundeejerne skulle vurdere deres tilfredshed med relationerne, scorede hunden højere end både bedste ven og nærmeste familiemedlem. I flere tilfælde blev forholdet til hunden endda vurderet som lige så tilfredsstillende som forholdet til partner eller barn.
Hunden blev især fremhævet i forhold til følelsen af loyalitet, lav grad af irritation og en oplevelse af nærhed og stabilitet. Den romantiske partner blev dog vurderet som vigtigere, når det kom til intimitet.
– Hunde kan næsten være alt det, vi ønsker, de skal være, siger Turcsán.
Hunden er mere end selskab
Selvom undersøgelsen har sine begrænsninger, da deltagerne selv havde meldt sig og formentlig var tæt knyttet til deres hund, tegner den et tydeligt billede. For mange mennesker er hunden ikke bare et kæledyr. Den er en følelsesmæssig støtte og en daglig relation, der giver både mening og balance.
Hunden er den, der er glad, når vi kommer hjem. Den spørger ikke ind til, hvordan vi ser ud, eller hvad vi præsterer. Den er der bare og er glad for at være sammen med os. Netop det gør hunden til noget ganske særligt.
Studiet bekræfter det, mange hundeejere allerede ved: Hunden er ikke kun vores bedste ven. Den er en livsledsager, som vi ofte føler os allermest forbundet til.
Kilde: The Guardian
I en tid hvor fødselsraten i Danmark falder, viser en ny undersøgelse fra Agria, at 56 procent af de 18-39-årige kæledyrsejere mener, at hund og kat helt eller til en vis grad kan være et alternativ til at få børn.
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter
I weekenden den 28. og 29. august får menneskets bedste ven, hunden, lov til at tage sine flinke mennesker med til årets hunde-event på Vilhelmsborg syd for Aarhus. I stedet for hestevrinsk vil det nationale hestesportscenter fyldes af kække bjæf, logrende haler og glade smil, når Dansk Kennel Klub afholder HUND I FOKUS med udsigt til hundekunster, danmarksmesterskaber, masser af hunde-hygge og inspiration til køb af – den rigtige – hund
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Selvom varmen så småt er ved at stilne af, kan en strandtur være fristende. man skal dog være meget opmærksom som hundeejer, skriver Dyreværnet på deres hjemmeside.
Er du vokset op med kæledyr i hjemmet? Eller havde du kæledyr, mens dit barn lå i maven eller var spæd? Så har dit barn muligvis færre fødevareallergier end de børn der ikke tidligt blev eksponeret for f.eks. en hund eller kat.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet