Ny rapport: Ulovlig handel med kæledyr er omfattende

23-06-2020 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en ny rapport kortlægger en international ekspertgruppe de omfattende problemer med illegal handel med kæledyr. Eksperterne anbefaler, at der indføres registrering af handel med kæledyr på tværs af hele EU for at imødekomme problemet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Mandag overrakte Eurogroup for Animals, en international sammenslutning af 70 dyrevelfærdsorganisationer, en ny rapport til EU’s fødevarekommissær, Stella Kyriakides. Rapporten med titlen ’The Illegal Pet Trade: Game Over’ (’Stop den illegale handel med kæledyr’, red.) er baseret på en ekspertgruppes arbejde under det kroatiske EU-formandskab og Eurogroup for Animals, og er den første af sin slags, der afdækker de omfattende problemer med ulovlig handel med kæledyr i EU. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

– Ekspertgruppen bekræfter på mange måder, at den ulovlige handel med kæledyr trives i bedste velgående, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse og medlem af ekspertgruppen, der står bag rapporten.

– Alene i EU skal der en årlig tilstrømning på godt 8 millioner hundehvalpe til for at imødekomme efterspørgslen fra nye hundeejere. Handlen med hunde og katte i EU anslås at repræsentere et tocifret milliardbeløb årligt, og det er derfor meget tillokkende for mere skrupelløse typer, som ønsker at tjene penge på at avle og sælge kæledyr uden at leve op til reglerne, siger Jens Jokumsen, som samtidig peger på, at den digitale handel på Facebook og online salgssider har skabt et rent slaraffenland for ulovlig handel med kæledyr.

– Det er næsten legende let at omgå myndighedernes blik og kontrol, hvis man vil. Online er der ingen, der registrerer, hvor mange dyr, der handles med, og det overlades fuldstændig til køberne at gennemskue, om sælgeren har rent mel i posen, siger han.

Ofte avles hunde i Østeuropa under dårlige forhold og importeres til særligt de nordiske lande, hvor efterspørgslen efter bestemte racer er stor. Det er typisk hunde af racen malteser, fransk bulldog eller bomuldshunde, der er populære lige nu. Men avlen foregår under tvivlsomme vilkår, og hundekøberne risikerer at stå med store dyrlægeregninger.

– De her avlere og importører gør det kun for profittens skyld. De er ligeglade med at avle sunde, robuste og gode familiehunde, der kan leve et langt og sygdomsfrit liv. Vi ser endda eksempler på, at man har forfalsket dyrlægecertifikater for at få det til at fremstå som om, at hunden er sund og rask, men i virkeligheden kan det blive en rigtig dyr fornøjelse for de nye ejere i form af tårnhøje dyrlægeregninger, og i de værste tilfælde kan det ende med en aflivning, siger Jens Jokumsen.

 

Behov for internationalt register for handel med kæledyr

Rapporten indeholder en række anbefalinger til, hvordan problemet med den illegale handel med kæledyr kan undgås.

– Den illegale handel med kæledyr er grænseoverskridende på tværs af EU-lande, så derfor er der både brug for nationale og internationale tiltag for at komme problemet til livs. De vigtigste værktøjer er at få indført obligatorisk mærkning og registrering af hunde og katte samt obligatorisk registrering af salg. Det kan lyde omfattende, men på mange måder er det ikke anderledes, end hvis man skal købe og sælge en bil i dag. Her har vi bare at gøre med levende væsner. Dernæst er det vigtigt at få registrene til at tale sammen på tværs af EU-medlemslande, så den grænseoverskridende handel kan overvåges, siger Jens Jokumsen.

Dyrenes Beskyttelse overvåger og efterforsker selv onlinehandel med hunde i Danmark og melder mistanke om overtrædelser til politiet.

– Men det ville ikke være nødvendigt, hvis der var et ordentligt system på plads, så både dyr og nye dyreejere blev beskyttet mod den illegale avl og handel. Det ville også kræve færre ressourcer af politiet, som i dag skal efterforske alle sager om ulovlig handel, siger Jens Jokumsen.

 

Læs også

15 hunde med mider og sår fjernet

12-06-2024 10:02, af Anne Cecilie Sohl

15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Hjælp til voldsudsattes kæledyr

25-03-2024 08:53, af Anne Cecilie Sohl

En ny bevilling fra QATO Fonden sikrer akut nødpasning af voldsudsatte kvinders kæledyr, når kvinderne kommer på krisecenter. Projektet er et samarbejde mellem LOKK og Dyrenes Beskyttelse, der i fællesskab vil sikre beskyttelse for både mennesker og dyr, der befinder sig i en svær situation. 

Nu bliver det nemmere at være DKK-opdrætter

09-01-2012 14:26, af Tine Luther
Som følge af en række ændringer af Dansk Kennel Klubs regler og bestemmelser bliver det nu både nemmere og billigere at stambogsføre hvalpe i DKK.

Cooronaboomets hvalpe er blevet teenagere - og hvad så nu?

07-05-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra nuttet og uskyldig hvalp til ustyrlig hormonbombe med talk to the paw-attitude og tre ødelagte sofaer på samvittigheden

Dyreværnet: Anerkendt dyrlæge hjælper ulovlige hundehandler

05-10-2021 15:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som en del af Dyreværnets kampagne mod import og salg af skadede hvalpe fra Østeuropa er det nu kommet frem, at en anerkendt dyrlæge og tidligere underviser af kommende dyrlæger er en del af problemet

Hvalpens ”nuttet-hed” kan have sikret hundens overlevelse

31-05-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Et studie af amerikanske Clive Wynne, professor i psykologi på Arizona State University, viser at mennesker synes at hvalpe er sødest lige omkring syv ugers alderen – og det kan der måske være en rigtig god forklaring på 

Dansk opdrættet basenji vinder Best In Show

24-09-2017 19:35, af Marie Helene Rigård Rohleder

Den glamourøse basenji Kimwitu’s Zolotaya vandt Best In Show til weekendens internationale hundeudstilling i Ballerup

Sikke mange hvalpe

08-12-2019 09:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en hund fået 21 hvalpe, hvilket er verdensrekord ved naturlig fødsel

2 ud af 3 hvalpe bliver syge i deres første leveår

13-10-2020 08:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er forskellige symptomer, der sender hvalpene til dyrlægen. Men ofte skyldes dyrlægebesøget problemer, som hvalpeejeren med den rette viden nemt kan forebygge derhjemme

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.