Ny rapport: Ulovlig handel med kæledyr er omfattende

23-06-2020 11:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en ny rapport kortlægger en international ekspertgruppe de omfattende problemer med illegal handel med kæledyr. Eksperterne anbefaler, at der indføres registrering af handel med kæledyr på tværs af hele EU for at imødekomme problemet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Mandag overrakte Eurogroup for Animals, en international sammenslutning af 70 dyrevelfærdsorganisationer, en ny rapport til EU’s fødevarekommissær, Stella Kyriakides. Rapporten med titlen ’The Illegal Pet Trade: Game Over’ (’Stop den illegale handel med kæledyr’, red.) er baseret på en ekspertgruppes arbejde under det kroatiske EU-formandskab og Eurogroup for Animals, og er den første af sin slags, der afdækker de omfattende problemer med ulovlig handel med kæledyr i EU. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

– Ekspertgruppen bekræfter på mange måder, at den ulovlige handel med kæledyr trives i bedste velgående, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse og medlem af ekspertgruppen, der står bag rapporten.

– Alene i EU skal der en årlig tilstrømning på godt 8 millioner hundehvalpe til for at imødekomme efterspørgslen fra nye hundeejere. Handlen med hunde og katte i EU anslås at repræsentere et tocifret milliardbeløb årligt, og det er derfor meget tillokkende for mere skrupelløse typer, som ønsker at tjene penge på at avle og sælge kæledyr uden at leve op til reglerne, siger Jens Jokumsen, som samtidig peger på, at den digitale handel på Facebook og online salgssider har skabt et rent slaraffenland for ulovlig handel med kæledyr.

– Det er næsten legende let at omgå myndighedernes blik og kontrol, hvis man vil. Online er der ingen, der registrerer, hvor mange dyr, der handles med, og det overlades fuldstændig til køberne at gennemskue, om sælgeren har rent mel i posen, siger han.

Ofte avles hunde i Østeuropa under dårlige forhold og importeres til særligt de nordiske lande, hvor efterspørgslen efter bestemte racer er stor. Det er typisk hunde af racen malteser, fransk bulldog eller bomuldshunde, der er populære lige nu. Men avlen foregår under tvivlsomme vilkår, og hundekøberne risikerer at stå med store dyrlægeregninger.

– De her avlere og importører gør det kun for profittens skyld. De er ligeglade med at avle sunde, robuste og gode familiehunde, der kan leve et langt og sygdomsfrit liv. Vi ser endda eksempler på, at man har forfalsket dyrlægecertifikater for at få det til at fremstå som om, at hunden er sund og rask, men i virkeligheden kan det blive en rigtig dyr fornøjelse for de nye ejere i form af tårnhøje dyrlægeregninger, og i de værste tilfælde kan det ende med en aflivning, siger Jens Jokumsen.

 

Behov for internationalt register for handel med kæledyr

Rapporten indeholder en række anbefalinger til, hvordan problemet med den illegale handel med kæledyr kan undgås.

– Den illegale handel med kæledyr er grænseoverskridende på tværs af EU-lande, så derfor er der både brug for nationale og internationale tiltag for at komme problemet til livs. De vigtigste værktøjer er at få indført obligatorisk mærkning og registrering af hunde og katte samt obligatorisk registrering af salg. Det kan lyde omfattende, men på mange måder er det ikke anderledes, end hvis man skal købe og sælge en bil i dag. Her har vi bare at gøre med levende væsner. Dernæst er det vigtigt at få registrene til at tale sammen på tværs af EU-medlemslande, så den grænseoverskridende handel kan overvåges, siger Jens Jokumsen.

Dyrenes Beskyttelse overvåger og efterforsker selv onlinehandel med hunde i Danmark og melder mistanke om overtrædelser til politiet.

– Men det ville ikke være nødvendigt, hvis der var et ordentligt system på plads, så både dyr og nye dyreejere blev beskyttet mod den illegale avl og handel. Det ville også kræve færre ressourcer af politiet, som i dag skal efterforske alle sager om ulovlig handel, siger Jens Jokumsen.

 

Læs også

Frivillige skaber tryghed og omsorg for dyrene på internatet

24-02-2025 11:38, af Cecilie Friis Amstrup

Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus spiller de frivillige en vigtig rolle i hverdagen. De hjælper med at skabe en tryg og berigende hverdag for dyrene - både hunde, katte og andre dyr, der har brug for omsorg.

Målrettet træning giver internathunde en ny chance

17-02-2025 08:13, af Cecilie Friis Amstrup

Hos Dyrenes Beskyttelse Aarhus arbejder hundeadfærdsinstruktører målrettet med træning, der styrker hundenes selvtillid og giver dem de bedste forudsætninger for en ny start

Tag din hund med på Valentinsgåtur og støt en god sag

10-02-2025 14:56, af Cecilie Friis Amstrup

Gå en hyggelig tur med din bedste ven og hjælp svigtede hunde til et nyt hjem

Hvorfor vælge genbrugshund

01-02-2021 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er mange gode grunde til at vælge en “brugt” hund, dvs. en omplaceringshund, I køber på et internat eller fra en familie, der ikke længere kan have hunden. Men vær opmærksom på, at det økonomiske aldrig bør være en af grundene. Selvom en omplaceringshund er billigere i anskaffelse end en hundehvalp fra en opdrætter, så er der mange faste og også uforudsete omkostninger ved at have hund. Tjek, om I har luft i budgettet til at have en hund i de mange år, den ofte kan leve

Hvalpe og miljøtræning

10-09-2022 15:37, af Astrid Gerd Holtet

5 gode råd til miljøtræning  

Kristine købte hund hos berygtet sælger

26-04-2020 10:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre dage efter Kristine Stimse Andreasen havde købt en hvalp, opdagede hun, at den var syg. I torsdags måtte familien sige farvel til deres elskede hund

Gode spørgsmål at stille opdrætteren

10-08-2022 09:43, af Lotte Evers

Det kan være svært at vælge den rette opdrætter, når man skal have hund. Her er nogle spørgsmål fra Spanielbogen, som er gode at stille til opdrætteren

Hvalpe reddet eller stjålet fra stor-kennel?

03-06-2014 13:41, af Tine Luther
Fra en stor–kennel fjernede et søsterpar to hvalpe, som de mente var i alvorlig fare. Først frikendte retten dem – nu er de dømt for tyveri af hvalpene.

Social indlæring ses allerede hos helt unge hvalpe

02-02-2023 11:00, af Astrid Gerd Holtet

Social indlæring er en effektiv måde at lære nye ting på, og en indlæringsmåde, som er vigtig for hunde. Voksne hundes evne til at lære fra andre er velundersøgt, og et forskerhold har nu også vist, at helt unge hvalpe også evner at lære nyt på denne måde 

Årets opdrætter snupper en pause

04-01-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Går man med en drøm om at blive årets opdrætter i DKK 2019, er vejen nu blevet en smule kortere, da sidste års vindere har valgt at tage en pause fra udstillingerne

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse