BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

Copyright Ridehesten.com
Det er ikke altid naturen vil hvad vi vil. To sunde og raske hunde der ikke kunne blive til flere.

I tidligere oplæg har jeg skrevet om, at jeg nok ikke var den bedste opdrætter, da jeg egentlig er alt for følsom, især når det ikke går som planlagt, eller der sker hvalpene noget.
Vi har før altid været superheldig med naturlige parringer samt gode fødsler og sunde hvalpe, men hvad er det, der sker når ikke det vil lykkedes med at tæven bliver drægtig? Jeg har selv været igennem en IVF-behandling, så jeg ved ALT om hvor svært det kan være for os mennesker at få børn. Har jeg bare været så heldig at være forskånet for det vedr. mine hunde?

Fakta
IVF-Behandling

IVF er en forkortelse for In Vitro Fertilisering, hvilket betyder, at befrugtningen (fertiliseringen) sker udenfor kroppen i et glas (in vitro). IVF-behandling indebærer, at kvindens æggestokke bliver stimuleret med hormoner, så de danner flere æg. Når æggene er modne, bliver de taget ud, og man forsøger at befrugte dem i laboratoriet ved at tilsætte ca. 150.000 sædceller til hvert æg. Hvis befrugtningen lykkes og æggene deler sig pænt, oplægges et eller to æg i livmoderen.

Kilde: Nordsjaellandshospital.dk

Jo flere kuld man laver, jo større chance er der vel egentlig også for at der på et tidspunkt vil ske noget. Og det var lige præcis det, der skete i 2021. Her havde vi en af vores egne opdrættede hvalpe, vi skulle have et kuld på. Vi havde fundet en super han fra Danmark, så denne gang var det nemt. Vi skulle bare en tur til Fyn.
Når løbetiden kommer, tager vi altid progesteronmåling på tæven, på den måde er vi sikre på det rette tidspunkt for ægløsningen. Det samme gjorde vi denne gang, da tallene var rigtige, var det afsted til Fyn og et lille stævnemøde med hanhunden. De var super glade for hinanden og var begge to klar, men hanhunden hoppede ikke rigtig op, han tog bare hendes bagben og kørte det på hans penis og ”ordnede det han skulle” på den måde. Nå vi tænkte at vi kunne tage ham med hjem, så kunne de få noget mere tid sammen. Men lige lidt skete der, han tog bagbenet hver gang og det var det. Afsted til Insemination med os, og tallene så stadig super gode ud, og det hele gik som det skulle. Så var der bare tilbage og vente til vi kunne lave en scanning på dag 25. Vi synes hun tog på i vægt og fik lyserøde brystvorter, så vi følte os ret sikre på at den var god nok, men desværre viste scanningen en helt tom mave ? øv øv øv altså hvor var det svært at stå der, men hvad der var endnu sværere, var at jeg skulle hjem og informere alle dem, der var skrevet op til en hvalp, for de glædede sig mindst lige så meget som os.
Nu var gode råd dyre, for skulle vi prøve igen med samme hanhund eller finde en anden? Heldigvis var der en anden opdrætter, der ville bruge hanhunden lidt efter os, og der kunne de heller ikke få ham til at hoppe på tæven. Det gjorde det klar for os, vi skulle finde en anden.

Fakta
Progesteronmåling

Progesteronmåling er en hurtig og nøjagtig måde at måle ægløsningstidspunktet. Med en blodprøve måler man koncentrationen af hormonet progesteron i blodet. Progesteron er et hormon, der produceres fra ægget i æggestokken. Progesteronniveauet stiger langsomt i perioden op til ægløsning og stiger så kraftigt lige omkring tidspunktet for ægløsning. Ved testen har man et resultat efter cirka en time.

Kilde: Anicura.dk

Heldigvis havde vi masser af tid til næste løbetid til at finde en ny han. Denne gang faldt valget på en super hanhund fra Holland. De havde begge de bedste sundhedsresultater og var begge fantastiske familiehunde samtidig med, at de elsker at arbejde.
Da løbetiden igen kom i 2022, vendte bilen snuden mod Holland – her gik det lige efter bogen, de fik parret og det hele føltes så rigtig. Hjem og passe godt på hende til den første scanning. Og hvor var det dejligt at se alle de små bobler. Vi kunne tælle ca. fem, hvilket vi var lykkelige for. Hjem og fortælle til dem der stod på hvalpelisten – hold op hvor blev de også glade. Så var det over på hvalpefoder, så der var ekstra næring til hvalpe, hende og en god mælkeproduktion. Hun tog pænt på, og da vi så skulle til røntgen ugen inden fødsel, for at se antal, fik vi et chok. Maven var igen helt tom. Jeg forstod det slet ikke, her kunne jeg godt mærke, at vi altid havde haft nemme drægtigheder, for ikke et sekund havde tanken strejfet mig at hun kunne absorbere hvalpene. Jeg havde jo selv set at de var der ved scanningen, og man havde ikke kunnet mærke eller se noget på hende, der ikke var som det skulle være.

Nu måtte vi endnu engang skuffe de mennesker, vi havde skrevet op til hvalpe – og så kun en ugen inden de troede deres nye hund skulle komme til verden. Det er virkelig ikke sjovt, og det er her jeg kan mærke, at mine følelser helt stikker af, for hold nu op jeg tager det nært og analyserer ned i mindste detalje. Hvad kunne vi have gjort anderledes, gjorde vi noget forkert og hvorfor skete det? Det er som sagt ikke alt, man kan svare på, nogle gange er det en del af naturens luner, hvilket om man vil det eller ej egentlig også er imponerende.

Vi bestemte os for at vi ikke ville prøve at holde hende til endnu engang, men derimod bruge hendes helsøster. Samme sundhedsresultater og samme skønne sind, og så ville vi rigtig gerne bruge samme hanhund fra Holland.
 

Copyright Ridehesten.comNår det så endelig lykkedes, er følelsen forløsende. Men angsten og tankerne forsvandt først da alle hvalpene var sikkert født I november 2022, tog vi samme tur igen – og heldigvis havde vi en parring, men allerede efter den første parring ville tæven ikke mere, og her så jeg så allerede spøgelser, for var det for sent, var det nu nok med en gang, og alt muligt kørte rundt i mit lille hoved. Vi fik hende scannet og der var hvalpe – pyha, men jeg kunne mærke, at glæden manglede lidt, for hvad nu hvis…… Hvad nu hvis der skete uforklarlige ting igen?
Ugen før fødsel blev hun tjekket igen, og seks dejlige hvalpe var at se. 23.012023 kom fire raske tæver og to hanhunde til verden. Det var en utrolig lang fødsel, så nerverne sad uden på tøjet i to døgn, men alle kom godt igennem det hele. Sunde hvalpe og en frisk tæve, mere kan man vel ikke bede om. Hvis du vil vide mere om mit Go Crazy kuld, så følg med her på siden, for mon ikke der kommer et indlæg om de små banditter.  

Læs også

BLOG: Zoneterapi reddede Sallys ben fra amputation – del 1

02-05-2023 12:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vivian Birlie har skrevet endnu et blogindlæg. Denne gang er det første afsnit i en lille serie om Sally

BLOG: Skolehund, er det bare en hund som går i skole?

11-04-2023 08:33, af Yasmin Bøllehuus

Nej, for helt så enkelt er det ikke…
En skolehund er en hund som arbejder på en skole og er særligt trænet hertil. En mere meningsgivende betegnelse kunne være terapi- og skolehund, da mange af de jobfunktionerne hunden vil have er terapeutiske. I dette blogindlæg vil du kunne blive lidt klogere på, hvad en skolehund er men også hvordan min motivation for hele det her projekt startede.
En skolehund kan nemlig gøre en enorm forskel for de børn og unge den er sammen med!

 

BLOG: Løb med hunden? - er det mon noget for os?

10-02-2023 16:52, af Karoline Sidelmann Brinch

I går holdt jeg, Tails by Ragno og DKK webinar om canicross. Her fik jeg lov at svare på en masse spændende spørgsmål om min store passion 

BLOG: Når lysten svigter

05-12-2022 08:31, af Susanne Møller Randeris

Hvad gør man egentlig når lysten svigter? Lysten til at træne med sine hunde og lysten til at deltage til konkurrencer. Når man hele ens hundeejerliv har været aktiv træner og konkurrencehundefører, så er det som at miste en stor del af en identitet, når man ikke kan finde glæde i det mere – og hvad gør man så?

BLOG: Kan man starte ud med et ”VM”?

22-12-2022 10:16, af Susanne Møller Randeris

Ordsproget siger ”man skal jo starte et sted”, men det fortæller jo ingenting om, hvor man starter. Ja hvorfor ikke bare starte på toppen af bjerget? Nyder man ”udsigten”, så kan man jo blive og ellers er der altid den mulighed at bevæge sin nedad til man føler sig hjemme

Kom til hundefest i Hjallerup 1. oktober

21-09-2022 11:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Alle sejl er sat til når Susanne og Rasmus Bøgsted, som står bag Tranekærets Foder & Hundeudstyr, efter mere end 5 år på små 40m2 butik, nu slår dørene op for en ny butik på hele 140m2 i Hjallerup

Hund reddede Susannes liv

21-11-2018 15:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Susanne Olsen fik en blodprop i hjertet, holdt hendes hund hende i live, indtil ambulancen kom

Rally styrker samarbejdet mellem dig og din hund

27-11-2017 10:15, af Susanne Bagger

Rally er en hyggelig og sjov hundesport for stort set alle typer hunde og mennesker. Det er en form for orienteringsløb for hunde, hvor hund og ejer/fører går rundt på en bane opbygget af skilte, der hver symboliserer en øvelse

BLOG: Er det okay at lade hunden flytte hjemmefra?

09-08-2021 08:27, af Susanne Møller Randeris

Min holdning har altid været lidt firkantet på dette punkt. Når man anskaffer sig en hund, så beholder man den, til man desværre må sige farvel til den pga alderdom

BLOG: Var det egentlig så forfærdelig en fødsel?

22-10-2020 19:00, af Susanne Møller Randeris

- når man får oplevelsen lidt på afstand, var det måske ikke helt så slemt

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

EDS: Best In Show er polsk

21-05-2023 19:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En fantastisk europaudstilling er nu slut, og udstillingen fik en flot og værdig vinder

EDS: Europa har fået en ny ung stjerne

21-05-2023 19:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Best In Show Junior er nu afgjort, og vinderen var meget italiensk

EDS: "Det gik vist godt nok"

21-05-2023 10:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste kender nok Nikolaj under navnet Niko og sammen med hunden Mazer. Nu har de to sammen trådt helt nye veje

Alle billeder fra EDS er online

24-05-2023 12:16, af Kristine Ulsø Olsen

Hundens fotografer havde en travl weekend under European Dog Show i Herning, hvor der blev taget et hav af billeder. Knapt 7000 billeder er online, som nu kan ses i vores database

Prisen på at have et kæledyr går kun én vej - Og det er desværre op

25-05-2023 11:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det  overrasker næppe nogen, da det meste er blevet dyrere det seneste år, og en ny undersøgelse fra Agria Dyreforsikring bekræfter, at de stigende priser kan mærkes hos kæledyrsejere. Hele 63 % af de 800 adspurgte personer svarer, at det er blevet dyrere at have kæledyr

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

EDS: Irsk sejr og dansk andenplads i Juniorhandling

21-05-2023 17:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er juniorhandlingfinalen på European Dog Show 2023 afgjort. En spændende konkurrence, der har strakt sig over alle fire dage er hermed slut

EDS: Nordiske verdensmestre i Dogdancing

21-05-2023 15:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det blev ikke til dansk medalje, men hvor var vi tæt på. Til gengæld gik begge guldmedaljer til vores to nordiske naboer

EDS: Absolute Beginners

21-05-2023 07:22, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Man skulle ikke tro det, men sådan er det. 
Når man følger store ring fra EDS på skærmen derhjemme, så bliver man meget mere obs på, hvad der sker i ringen. Lægger faktisk mærke til langt mere end hvis man sidder ved ringsiden.
Man distraheres ikke, som det sker når man er fysisk til stede ved ringen af folk, der kommer hen og skal snakke, eller af hvad der sker udenfor ringen

EDS: We´ll meet again

22-05-2023 09:18, af Anne Egede, www.hforhund.dk

Det er overstået. Slut. Forbi. Projektørerne er slukket. Sejrspodierne pillet fra hinanden og pakket ned. Det smukke bagtæppe rullet sammen. Snart er de sidste hundehår fejet op i Herning Messecenter. I løbet af en dag eller to vil Herning Messecenter være tilbage til sit sædvanlige jeg, uden spor af fire dages fantastisk hundefest