Øvelserne i rally er en blanding af lydighed og tricks. Der er en masse små samarbejdsøvelser, der styrker forholdet mellem hund og ejer/fører. Hunden lærer at snurre rundt om sig selv, gå med sin fører rundt om kegler, sætte sig på plads, lave vendinger, sidde foran sin fører og have kontakt, når føreren går baglæns, blive siddende/liggende/stående imens føreren går rundt om og meget andet. Sværhedsgraden stiger, jo dygtigere hunden bliver. I begynderklassen har hundene altid snor på. I alle klasser er der kun én hund på banen ad gangen.
Øvelsen udføres foran eller ved siden af skiltet og indikerer samtidig, hvilket skilt der skal tages som det næste. Banen er udformet af dommeren, så rækkefølgen af skiltene er forskellig fra gang til gang. Der er ikke de samme krav til præcision som til traditionel lydighed. Det er f.eks. helt i orden, hvis hunden sidder lidt skævt eller ikke går helt inde ved siden af føreren. Skiltene må ikke berøres – med mindre det er af en logrende hundehale.
Det er tilladt at rose og opmuntre undervejs, og man kan hjælpe hunden med håndsignaler og verbale signaler (kommandoer). Dog må hunden ikke berøres. Til konkurrencer må der ikke belønnes med godbidder og legetøj på banen. Det må man selvfølgelig gerne til træningen, når hunden skal lære øvelserne.
Hunden synes, det er sjovt, at der hele tiden sker noget nyt. Den ved ikke, hvilken øvelse der er på næste skilt, og det gør den mere opmærksomme på ejeren. Derfor er Rally også godt til unge hunde, der hurtigt mister tålmodigheden.
Rallyøvelserne kan bruges som sjov aktivering på de daglige gåture. Hvorfor altid dreje skarpt til venstre ved et hjørne, når man i stedet kan dreje 270° højre rundt og dermed ende samme sted...?
/Susanne Bagger
Eksamineret hundeinstruktør
Nicedog - Se mere her
Du har nok hørt om lydighed, rally og agility, men har du hørt om Obreedience? En holdbaseret konkurrence, hvor lydighed og samarbejde går hånd i hånd
Fra den 6. til 9. marts 2025 åbner NEC i Birmingham dørene for Crufts, verdens største hundeshow, hvor tusindvis af hunde og deres ejere samles for at fejre hundenes mangfoldighed og færdigheder.
Med imponerende resultater, stærk holdånd og baner, der udfordrede deres evner, viste det danske rallylandshold deres klasse ved det netop overståede nordiske mesterskab i rallylydighed.
Dansk kennel Klub har lyttet til kritikken og indfører nu på forsøgsbasis en trykt oversigt over de tilmeldte hunde til weekendens udstilling i Vejen
Her kan du se lidt billeder fra fredagen i Vejen. Vi har taget rigtig mange billeder, og engang i næste uge kan de ses og købes på hunden.dk
Under en oprydning fandt John Jonhansen en DKK medalje i sølv fra 1919. Den overrakte han i dag til Dansk Kennel Klub
Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære kys på kinden, som blev udgivet i bladet i juni 2019
En dejlig og lidt stille fredag er slut i Vejen. Som sædvanlig sluttede dagen med Best in Show
Politihunden Thor og hans fører, Karsten Hav Sørensen, hyldes for deres ekstraordinære indsats ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonder Show i Herning.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.