Øvelserne i rally er en blanding af lydighed og tricks. Der er en masse små samarbejdsøvelser, der styrker forholdet mellem hund og ejer/fører. Hunden lærer at snurre rundt om sig selv, gå med sin fører rundt om kegler, sætte sig på plads, lave vendinger, sidde foran sin fører og have kontakt, når føreren går baglæns, blive siddende/liggende/stående imens føreren går rundt om og meget andet. Sværhedsgraden stiger, jo dygtigere hunden bliver. I begynderklassen har hundene altid snor på. I alle klasser er der kun én hund på banen ad gangen.
Øvelsen udføres foran eller ved siden af skiltet og indikerer samtidig, hvilket skilt der skal tages som det næste. Banen er udformet af dommeren, så rækkefølgen af skiltene er forskellig fra gang til gang. Der er ikke de samme krav til præcision som til traditionel lydighed. Det er f.eks. helt i orden, hvis hunden sidder lidt skævt eller ikke går helt inde ved siden af føreren. Skiltene må ikke berøres – med mindre det er af en logrende hundehale.
Det er tilladt at rose og opmuntre undervejs, og man kan hjælpe hunden med håndsignaler og verbale signaler (kommandoer). Dog må hunden ikke berøres. Til konkurrencer må der ikke belønnes med godbidder og legetøj på banen. Det må man selvfølgelig gerne til træningen, når hunden skal lære øvelserne.
Hunden synes, det er sjovt, at der hele tiden sker noget nyt. Den ved ikke, hvilken øvelse der er på næste skilt, og det gør den mere opmærksomme på ejeren. Derfor er Rally også godt til unge hunde, der hurtigt mister tålmodigheden.
Rallyøvelserne kan bruges som sjov aktivering på de daglige gåture. Hvorfor altid dreje skarpt til venstre ved et hjørne, når man i stedet kan dreje 270° højre rundt og dermed ende samme sted...?
/Susanne Bagger
Eksamineret hundeinstruktør
Nicedog - Se mere her
Med imponerende resultater, stærk holdånd og baner, der udfordrede deres evner, viste det danske rallylandshold deres klasse ved det netop overståede nordiske mesterskab i rallylydighed.
Finalen i Årets Hund 2024 i rallylydighed blev afholdt på Vilhelmsborg, hvor 55 teams leverede en spændingsfyldt og festlig afslutning på årets konkurrence.
Flot holdpræstation sikrer Danmark en plads på podiet ved det første verdensmesterskab i rallylydighed. Fire danske ekvipager har kvalificeret sig til de individuelle finaler.
I dag står der for alvor jubilæum på udstillingen i Rønne
Sikke en dag og sikke en afslutning. Det bliver nok en af de dage, man husker i den danske udstillingsverden
Det er blevet søndag og andendagen på udstillingen på Bornholm. Her får du et galleri af nogle af vores billeder fra lørdagen
I disse dage er nogle af verdens allerbedste undervisere og udøvere samlet i Indog Elite Center i Viborg for at undervise i lydighed ved årets internationale lydighedscamp
Vi har valgt at udgive sidste års træningstips fra HUNDEN her på hunden.dk. I dag kan du lære snudetarget, som blev udgivet i bladet i juni 2019
Dansk Kennel Klub er naturligvis også gået ind i arbejdet for at hjælpe hundene i Ukraine. Sammen med blandt andre Dyrenes Beskyttelse efterlyser de nu bure i alle mulige slags
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.