Når det buldrer og brager udenfor

09-12-2017 19:10, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften kan være en voldsom og ubehagelig oplevelse for nogle hunde – hvad kan du gøre for at hjælpe?  

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når vi siger farvel til det gamle år og velkommen til det nye, sker det med bulder og brag. For os mennesker kan fyrværkeri være flot og fascinerende, men for mange hunde, er det desværre forbundet med stress og angst. For disse hunde, kan dagene omkring årsskriftet være temmelig hårde at komme igennem. Har din hund det sådan, er der heldigvis en del du kan gøre for at dagene omkring d. 31. bliver lidt mere tålelige.

 

Er din hund angst, når fyrværkeriet brager? 

 

Angst for fyrværkeri kan komme til udtryk på mange forskellige måder hos vores hunde. Det kan være alt fra at hunden savler meget, piber, halser eller ryster, når den oplever at det brager udenfor, til hyperaktivitet, hylen eller gøen.

Nogle hunde bliver mere aktive i et forsøg på at komme væk fra lyden, mens andre bliver stille og passive eller forsøger at gemme sig. Urenlighed, opkast og destruktiv adfærd, kan også være tegn på angst.

Hvad skal du gøre, når de skyder af udenfor?

Når det buldrer og brager udenfor, handler det om at mindske intensiteten af oplevelsen så meget som muligt. Det kan man gøre ved at rulle gardinerne ned, og dermed skærmer man hunden fra lysglimtene. Forsvinder glimtene, bliver oplevelsen en lille smule mindre voldsom. Ligeledes kan roligt, behageligt musik overdøve bragene eller gøre dem mindre tydelige.

Mange hunde vil opleve et stort behov for at gemme sig, og de kan derfor finde på at grave i sofaen eller kravle ind under møblerne. Man må aldrig skælde en angst hund ud, da dette kan være med til at forværre tilstanden. Det er i stedet en rigtig god idé, at lave en hule med en masse tæpper til hunden, hvor den kan gemme sig og grave i tæpperne. På den måde, kan den få udløb for sine behov, uden at det går ud over sofaen.

Bliver man bange, mister man ofte appetitten, og det sammen gælder for hunden. Har den alligevel lyst til at spise, kan noget lækkert at tygge i være en god beskæftigelse, og være med til at gøre oplevelsen en lille smule bedre. Vil hunden tage imod godbidder, kan godbidder også hjælpe hunden. Du kan eventuelt kaste dem ud i dens kurv eller på gulvet, så den skal bruge sin næse til at finde dem. Næsearbejde er stressdæmpende, og kan dermed hjælpe hunden til at falde til ro.

Det er vigtigt at man selv forholder sig roligt, og opfører sig som man plejer, for ikke at bekræfte hunden i at fyrværkeriet er farligt. Angste hunde kan finde på at flygte i et forsøg på at komme væk fra lyden. Luk derfor alle døre, og sørg for at hunden ikke kan komme ud.

En hjælpende hånd

Har hunden brug for lidt ekstra hjælp, kan den i nogle tilfælde få det gennem kosttilskud eller feromoner (duftstoffer med hormonel effekt). Disse kan gives lejlighedsvis eller i perioden omkring nytårsaften. Er hunden slemt ramt, kan behandling med receptpligtigt medicin være nødvendig, og her skal dyrlægen selvfølgelig ind over.

Lider din hund af udtalt lydangst, bør du altid søge hjælp hos din dyrlæge eller hundetræner, der kan vurdere hvad, der vil gavne netop din hund.

Læs også

Dyrenes Beskyttelse om fyrværkeri

20-03-2024 14:13, af Anne Cecilie Sohl

Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.

DKK: hjælp din hund sikkert igennem nytåret

31-12-2023 12:53, af Anne Cecilie Sohl

Hunde og fyrværkeri er en dårlig kombination, og hvert år bliver mange tusinde hunde skræmt af fyrværkeriet. Dansk Kennel Klub giver her nogle gode råd til, hvordan du bedst kan hjælpe hundene igennem nytårsaften.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Dyrlægen anbefaler: Sådan forebygger du nytårsangst hos hunde

25-12-2022 10:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytårsaften kan være en utryg og ubehagelig aften for menneskets bedste ven, som ofte lider, når raketterne fyrres af til midnat. Heldigvis er der ifølge dyrlæge Hanne Friis flere tiltag, som kan være med til at gøre aftenen til en bedre oplevelse for hunde

Må min hund spise æbler?

16-08-2017 14:20, af Anne Ekenberg

Æbler hænger endnu på træerne, men det varer ikke længe, før de er lige til at plukke fra træerne til stor glæde for både mennesker og mange dyr. Hundene er også glade for dem, men er æbler hundemad?

Tilladelse til at skyde løs hund

02-01-2013 11:31, af Tine Luther
En gårdejer fik i går tilladelse til at skyde en omstrejfende hund.

Fire nye ben efter forfrysninger

30-04-2013 08:41, af Maja Golles
Hund har fået fire benproteser efter forfrysninger.

Influenzasæsonen hærger: Kan vi smitte vores hunde?

24-11-2021 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er over os, og med det er årets influenzasæson skudt i gang. Har man en hund, kan man glæde sig over at have en at hygge med, når man ligger syg – men kan vi mennesker egentlig smitte vores hunde

Råd fra dyrlægen: Sådan undgår din hund kuldeskader i vintertiden

26-01-2022 09:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den kolde vintertid, hvor mange må vænne sig til kølige gåture, når familiens firbenede medlemmer skal luftes, har meldt sin ankomst. Hvis ikke man som hundeejer er ekstra opmærksom i denne tid, kan de lave temperaturer resultere i ømme poter og i værste fald mere alvorlige kuldeskader

Info: Pas på jeres hund

04-10-2019 11:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en lille by mellem Ulstrup og Langå er en hund blevet ramt af et hagl. Ejeren advarer andre. Episoden er naturligvis meldt til politiet

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.