Når vi siger farvel til det gamle år og velkommen til det nye, sker det med bulder og brag. For os mennesker kan fyrværkeri være flot og fascinerende, men for mange hunde, er det desværre forbundet med stress og angst. For disse hunde, kan dagene omkring årsskriftet være temmelig hårde at komme igennem. Har din hund det sådan, er der heldigvis en del du kan gøre for at dagene omkring d. 31. bliver lidt mere tålelige.
Er din hund angst, når fyrværkeriet brager?
Angst for fyrværkeri kan komme til udtryk på mange forskellige måder hos vores hunde. Det kan være alt fra at hunden savler meget, piber, halser eller ryster, når den oplever at det brager udenfor, til hyperaktivitet, hylen eller gøen.
Nogle hunde bliver mere aktive i et forsøg på at komme væk fra lyden, mens andre bliver stille og passive eller forsøger at gemme sig. Urenlighed, opkast og destruktiv adfærd, kan også være tegn på angst.
Hvad skal du gøre, når de skyder af udenfor?
Når det buldrer og brager udenfor, handler det om at mindske intensiteten af oplevelsen så meget som muligt. Det kan man gøre ved at rulle gardinerne ned, og dermed skærmer man hunden fra lysglimtene. Forsvinder glimtene, bliver oplevelsen en lille smule mindre voldsom. Ligeledes kan roligt, behageligt musik overdøve bragene eller gøre dem mindre tydelige.
Mange hunde vil opleve et stort behov for at gemme sig, og de kan derfor finde på at grave i sofaen eller kravle ind under møblerne. Man må aldrig skælde en angst hund ud, da dette kan være med til at forværre tilstanden. Det er i stedet en rigtig god idé, at lave en hule med en masse tæpper til hunden, hvor den kan gemme sig og grave i tæpperne. På den måde, kan den få udløb for sine behov, uden at det går ud over sofaen.
Bliver man bange, mister man ofte appetitten, og det sammen gælder for hunden. Har den alligevel lyst til at spise, kan noget lækkert at tygge i være en god beskæftigelse, og være med til at gøre oplevelsen en lille smule bedre. Vil hunden tage imod godbidder, kan godbidder også hjælpe hunden. Du kan eventuelt kaste dem ud i dens kurv eller på gulvet, så den skal bruge sin næse til at finde dem. Næsearbejde er stressdæmpende, og kan dermed hjælpe hunden til at falde til ro.
Det er vigtigt at man selv forholder sig roligt, og opfører sig som man plejer, for ikke at bekræfte hunden i at fyrværkeriet er farligt. Angste hunde kan finde på at flygte i et forsøg på at komme væk fra lyden. Luk derfor alle døre, og sørg for at hunden ikke kan komme ud.
En hjælpende hånd
Har hunden brug for lidt ekstra hjælp, kan den i nogle tilfælde få det gennem kosttilskud eller feromoner (duftstoffer med hormonel effekt). Disse kan gives lejlighedsvis eller i perioden omkring nytårsaften. Er hunden slemt ramt, kan behandling med receptpligtigt medicin være nødvendig, og her skal dyrlægen selvfølgelig ind over.
Lider din hund af udtalt lydangst, bør du altid søge hjælp hos din dyrlæge eller hundetræner, der kan vurdere hvad, der vil gavne netop din hund.
Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.
Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.
Affyring af fyrværkeri over mange uger har store konsekvenser for både kæledyr, landbrugsdyr, og dyr i naturen. Derudover er det en stor belastning for miljøet, som sagtens kunne undgås. Dyrenes Beskyttelse mener, at omfanget af fyrværkeri bør indskrænkes markant, særligt for private.
De første uger efter hvalpens fødsel, kaldes også den neonatale periode - vi ser nærmere på hvad der sker på dette stadie af hundens liv
Studie fra Spanien viser at hunde bliver lettere at træne, hvis de deltager på et hvalpehold, samt at en række adfærdsproblemer kan forebygges med tidlig træning
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt