Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe

Efteråret er en fantastisk tid at gå tur med hunden og nyde naturens smukke farver. Men samtidig gemmer denne årstid på en række skjulte farer for vores firbenede venner. Alt fra giftige svampe til nedfaldsfrugt og havens blomsterløg kan udgøre en sundhedsrisiko for hunde. Ifølge Agria Dyreforsikring er der sket en stigning i skader relateret til forgiftning i denne periode. Mange af disse risici kan dog nemt forebygges ved opmærksomhed fra ejerens side. 

Kastanjer 

Kastanjer er sjove at lege med, men de kan være farlige for hunde. Frugterne, bladene, blomsterne og barken fra kastanjetræet indeholder glycosidet aesculin, som er giftigt for hunde. Især hvalpe og unghunde kan finde det spændende at lege med kastanjer, men de udgør en risiko for både forgiftning og blokeringer i mave-tarmsystemet, som i værste fald kan kræve operation. Agria Dyreforsikring understreger vigtigheden af at være opmærksom, når man går tur med hunden – undgå at stirre ned i telefonen og hold øje med, hvad hunden gør. 

Svampe 

De fleste kender den ikoniske fluesvamp med sin røde hat og hvide prikker, men der findes mange andre vilde svampe, som også kan være giftige for hunde. Det kan være svært at skelne de spiselige fra de giftige, så hvis din hund spiser en ukendt svamp, kan det resultere i symptomer som opkastning, diarré og rysten. Nogle svampe kan endda være dødelige. Hvis du har mistanke om, at din hund har spist en giftig svamp, bør du straks kontakte dyrlægen – og gerne medbringe rester af svampen, hvis muligt. 

Agern 

Agern fra egetræer indeholder garvesyre, som kan give hunde maveproblemer. Hvis din hund indtager større mængder agern, kan det i værste fald føre til nyre- og leversvigt. Grønne agern er særligt giftige, og derudover kan de også forårsage blokeringer i tarmene, hvilket kan gøre en operation nødvendig. 

Nedfaldsfrugt

Efteråret betyder nedfaldsfrugt i haven, men vær opmærksom, hvis din hund får fat i rådne æbler eller pærer. Når frugt gærer, producerer den alkohol, som kan føre til forgiftning hos hunde. Samtidig tiltrækker nedfaldsfrugt snegle, der kan være bærere af hjertelungeorm – en farlig parasit, som kan forårsage alvorlige symptomer som hoste, træthed og i nogle tilfælde vejrtrækningsbesvær. 

Blomsterløg 

Efteråret er også tidspunktet, hvor mange haveejere planter blomsterløg, men pas på, hvis din hund er nysgerrig. Løg fra påskeliljer, tulipaner og krokus er giftige og kan give hunden alvorlige maveproblemer. Planteløg indeholder højere koncentrationer af toksiner end andre dele af planten, så vær ekstra opmærksom, når du planter i haven. 

Rotte- og musegift 

Når det bliver koldere, søger rotter og mus ly indendørs. Hvis du bruger rotte- eller musegift, skal du være opmærksom på, at det kan tiltrække din hund. Sørg for at placere giften et sted, hvor hunden ikke kan komme i nærheden af det. 

Halloween, Giardia og andre efterårsfarer 

Udover kastanjer, svampe og agern, bør du også være opmærksom på slikrester fra Halloween, parasitter som Giardia, kennelhoste og fugt, der kan føre til luftvejsinfektioner.  

For at undgå skader, anbefales det at være opmærksom på, hvad din hund indtager, og sikre, at den ikke udsættes for unødige farer. Hvis din hund alligevel spiser noget potentielt giftigt, er den bedste behandling at kontakte dyrlægen med det samme. 

 

Læs også

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

Egnethedstest og skolestart for James

07-10-2024 09:09, af Yasmin Bøllehuus

Hvad kræver det egentlig at blive en (dygtig) terapihund? Første skridt på vejen er en egnethedstest, og den kan du læse mere om i bloggen her, hvor golden retrieveren James starter sin rejse mod at blive en vaskeægte 'arbejdshund'. 

Årets Hund 2024 i Rally

03-10-2024 11:29, af Cecilie Friis Amstrup

Finalen i Årets Hund 2024 i rallylydighed blev afholdt på Vilhelmsborg, hvor 55 teams leverede en spændingsfyldt og festlig afslutning på årets konkurrence. 

Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Kølervæske er giftigt for hunde

27-06-2018 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Kølervæske findes flere steder, og bruges blandt andet i bilernes kølesystem. Væsken smager sødt, og derfor vil mange hunde drikke væsken, hvis de får mulighed for det – desværre er væsken meget giftig for hunde      

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

Hestepærer på menuen - farligt for hunde?

18-10-2017 12:33, af Cecilia Lindahl

Spiser din hund også hestepærer, når den er med i stalden? Hestepærer indeholder da bare græs, korn og hø, så hvorfor skulle det være farligt – men det kan faktisk være giftigt for hunde at spise hestegødning

Så er det chokoladekalendertid – men ikke for hunde

02-12-2015 13:56, af Tine Luther
Julekalenderne lyser op i flotte farver og er fulde af chokolade. Dem vil din hund gerne have fat i, men det må den ikke - chokolade er giftigt for hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund