Loppen: En vanvittig formeringsmaskine

09-03-2018 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lopper er velkendte hos både hunde- og katteejere, som ofte støder på de små bæster. Her kan du læse lidt mere om kravlet, der formerer sig med en utrolig hastighed

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har du hørt en loppe gø? Sikkert ikke, men en koloni af lopper i en hunds pels, kan frembringe gøen og kløen hos selv den stærkeste hund.

Derfor er lopper også noget, man skal være meget opmærksom på, når man holder hund. En enkelt loppe kan på bare to måneder blive til 20.000. Derfor er det vigtigt at skride hurtigt ind.

I Danmark er den mest almindelige loppe katteloppen. Navnet skal dog ikke få hundeejere til at ånde lettet op og begynde at hånle af katteejerne, for katteloppen sætter sig nemlig både på hunde og katte.

Derimod er der en loppe, der hedder hundeloppen, som kun sætter sig på hunde. Den er dog ret sjælden.

Når en hund får lopper, er det relativt let at opdage. Den klør sig nemlig voldsomt i pelsen. Har man både hund og kat, er det faktisk ofte katten, der slæber lopperne med hjem, og man opdager dem ikke, fordi katte ikke lader sig genere af lopperne. Derfor opdager man først lopperne, når de er hoppet over på hunden, som ikke er så god til at skjule loppeangrebet.

Selvom man ikke kan se lopperne i pelsen, skal man aldrig konstaterer, at de ikke er der. Det kan nemlig være yderst vanskeligt at finde de små krapyler.

Har man konstateret, at hunden har fået lopper, er der flere måder at behandle det på:

Spot-on midler
Disse midler er dråber, der omhyggeligt påføres dyrets hud ved at skille pelsen flere steder på ryg og nakke. Midlet fordeler sig herefter i hudfedtet, hvorfra det afgives over de næste 4 uger, herefter gentages behandlingen. Det varer ca. et døgn, inden lopperne begynder at dø og da der hele tiden kan hoppe nye på fra omgivelserne, kan det se ud som om, midlet ikke virker.

Det skal man ikke lade sig snyde af, det vigtigste tegn på effekten er, at dyret holder op med at klø sig. Lopperne dør inden, de når at bide, midlerne er derfor egnede til loppeallergikere.

Tyggetabletter
Der findes to typer tabletter med hhv. lang og kort virkningstid. I begge tilfælde skal lopperne suge blod for at optage midlet. Ved brug af de langtidsvirkende, der er effektive i adskillige uger, optager lopperne et stof, der slår dem ihjel indenfor max. et halvt døgn. Dette gælder også de nyudklækkede lopper, der måtte hoppe på. Disse tabletter er derfor velegnede til en langsigtet bekæmpelse.

Den korttidsvirkende tablet virker indenfor en halv time. Man kan rent faktisk se de døde lopper drysse af dyret. Effekten ophører dog allerede indenfor et døgn.

Da lopperne skal bide først, vil hunde og katte med loppeallergi, stadig blive udsat for loppespyt og dermed intens kløe.

Loppehalsbånd
En effektiv beskyttelse mod lopper kan opnåes ved at påsætte et loppehalsbånd, der afgiver insektdræbende stoffer over lang tid. Stofferne afgives fra det specialdesignede halsbånd langsomt og kontinuerligt i lave doser i 7-8 måneder. Da lopperne dør inden, de bider, er halsbåndene også velegnede til loppeallergikere.

 

Disse halsbånd har ikke noget at gøre med de halsbånd, der var på markedet for år tilbage.

Udover at behandle dyrene – og det er meget vigtigt, at alle katte og hunde i husholdningen behandles – kan en grundig støvsugning fjerne en del umodne loppestadier og nedbringe smittepresset. Vær særlig omhyggelig med dyrenes liggepladser samt alle paneler, sprækker og hjørner. Vask alle løse tæpper, puder og betræk i maskine.

Vil du vide mere om lopper, kan du tjekke netdyredoktor.dk

Læs også

Gravide frarådes at håndtere visse typer loppemidler til hunde

15-06-2023 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nye studier i laboratoriedyr viser, at hjælpestoffet NMP, som findes i visse typer loppemidler, kan påvirke fosterudviklingen hos drægtige laboratoriedyr. Derfor skal indlægssedlerne til disse loppemidler opdateres med en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produktet

Har min hund lopper?

10-09-2021 12:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan ser du om din hund har lopper?

Loppemidler kan være gift for fugle

27-04-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand

 

Skabmiden på spil igen – pas på din hund

11-06-2018 08:02, af Lene Boysen

Ræveskab er en smitsom sygdom, hvor en mikroskopisk lille mide, skabmiden, smitter hunde, katte og andre dyr. Den kan også kortvarigt leve på mennesker. Hos nogle dyr giver ræveskab kraftig kløe og sår, og man skal være opmærksom på at komme til dyrlægen, hvis ens hund pludselig viser disse symptomer

Atopi – når hunden udvikler allergier

22-03-2022 08:30, af Astrid Holtet

Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe

En tur i brændenælderne

26-07-2020 09:30, af Astrid Gerd Holtet

For både mennesker og hunde kan brændenælder være ganske ubehagelige at komme i kontakt med. Ofte giver de en kortvarig, men ubehagelig, smerte og kløe, men ikke alle hunde har lige stor tendens til at blive generet af de giftige planter 

Skabsmiden – et kløende bekendtskab

21-11-2017 08:52, af Astrid Gerd Holtet

Skabsmiden graver gange i hundens hud, og giver anledning til alvorlig kløe – vi ser lidt nærmere på den lille parasit

Pollen kan også være en plage for hunde i forårsmånederne

19-05-2020 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mange mennesker generes af pollen i foråret og hen over sommeren. Det svier i øjnene, næsen løber og huden klør. Flere hundeejere kender det selv, men er måske ikke opmærksomme på, at deres firbenede venner også kan være allergiske, og at nogle hunderacer er mere udsatte end andre. Her er en række gode råd til, hvordan du kan forebygge plagen og hjælpe hunden, hvis den allerede er allergisk

Tre tegn på allergi

19-03-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Kender du de mest almindelige tegn på allergi hos hunde?

TIP: Når din hund kløer sig, har eksem, hoste mm.

02-08-2018 08:25, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.