Loppen: En vanvittig formeringsmaskine

09-03-2018 15:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Lopper er velkendte hos både hunde- og katteejere, som ofte støder på de små bæster. Her kan du læse lidt mere om kravlet, der formerer sig med en utrolig hastighed

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har du hørt en loppe gø? Sikkert ikke, men en koloni af lopper i en hunds pels, kan frembringe gøen og kløen hos selv den stærkeste hund.

Derfor er lopper også noget, man skal være meget opmærksom på, når man holder hund. En enkelt loppe kan på bare to måneder blive til 20.000. Derfor er det vigtigt at skride hurtigt ind.

I Danmark er den mest almindelige loppe katteloppen. Navnet skal dog ikke få hundeejere til at ånde lettet op og begynde at hånle af katteejerne, for katteloppen sætter sig nemlig både på hunde og katte.

Derimod er der en loppe, der hedder hundeloppen, som kun sætter sig på hunde. Den er dog ret sjælden.

Når en hund får lopper, er det relativt let at opdage. Den klør sig nemlig voldsomt i pelsen. Har man både hund og kat, er det faktisk ofte katten, der slæber lopperne med hjem, og man opdager dem ikke, fordi katte ikke lader sig genere af lopperne. Derfor opdager man først lopperne, når de er hoppet over på hunden, som ikke er så god til at skjule loppeangrebet.

Selvom man ikke kan se lopperne i pelsen, skal man aldrig konstaterer, at de ikke er der. Det kan nemlig være yderst vanskeligt at finde de små krapyler.

Har man konstateret, at hunden har fået lopper, er der flere måder at behandle det på:

Spot-on midler
Disse midler er dråber, der omhyggeligt påføres dyrets hud ved at skille pelsen flere steder på ryg og nakke. Midlet fordeler sig herefter i hudfedtet, hvorfra det afgives over de næste 4 uger, herefter gentages behandlingen. Det varer ca. et døgn, inden lopperne begynder at dø og da der hele tiden kan hoppe nye på fra omgivelserne, kan det se ud som om, midlet ikke virker.

Det skal man ikke lade sig snyde af, det vigtigste tegn på effekten er, at dyret holder op med at klø sig. Lopperne dør inden, de når at bide, midlerne er derfor egnede til loppeallergikere.

Tyggetabletter
Der findes to typer tabletter med hhv. lang og kort virkningstid. I begge tilfælde skal lopperne suge blod for at optage midlet. Ved brug af de langtidsvirkende, der er effektive i adskillige uger, optager lopperne et stof, der slår dem ihjel indenfor max. et halvt døgn. Dette gælder også de nyudklækkede lopper, der måtte hoppe på. Disse tabletter er derfor velegnede til en langsigtet bekæmpelse.

Den korttidsvirkende tablet virker indenfor en halv time. Man kan rent faktisk se de døde lopper drysse af dyret. Effekten ophører dog allerede indenfor et døgn.

Da lopperne skal bide først, vil hunde og katte med loppeallergi, stadig blive udsat for loppespyt og dermed intens kløe.

Loppehalsbånd
En effektiv beskyttelse mod lopper kan opnåes ved at påsætte et loppehalsbånd, der afgiver insektdræbende stoffer over lang tid. Stofferne afgives fra det specialdesignede halsbånd langsomt og kontinuerligt i lave doser i 7-8 måneder. Da lopperne dør inden, de bider, er halsbåndene også velegnede til loppeallergikere.

 

Disse halsbånd har ikke noget at gøre med de halsbånd, der var på markedet for år tilbage.

Udover at behandle dyrene – og det er meget vigtigt, at alle katte og hunde i husholdningen behandles – kan en grundig støvsugning fjerne en del umodne loppestadier og nedbringe smittepresset. Vær særlig omhyggelig med dyrenes liggepladser samt alle paneler, sprækker og hjørner. Vask alle løse tæpper, puder og betræk i maskine.

Vil du vide mere om lopper, kan du tjekke netdyredoktor.dk

Læs også

Gravide frarådes at håndtere visse typer loppemidler til hunde

15-06-2023 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nye studier i laboratoriedyr viser, at hjælpestoffet NMP, som findes i visse typer loppemidler, kan påvirke fosterudviklingen hos drægtige laboratoriedyr. Derfor skal indlægssedlerne til disse loppemidler opdateres med en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produktet

Har min hund lopper?

10-09-2021 12:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan ser du om din hund har lopper?

Loppemidler kan være gift for fugle

27-04-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand

 

Skabsmiden – et kløende bekendtskab

21-11-2017 08:52, af Astrid Gerd Holtet

Skabsmiden graver gange i hundens hud, og giver anledning til alvorlig kløe – vi ser lidt nærmere på den lille parasit

Ringorm – når svampe giver kløe

01-12-2017 18:07, af Astrid Gerd Holtet

Ringorm er, trods sit navn, ikke en orm, men en hudsvamp, der kan give kløe og hudinfektion hos både hunde og mennesker. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, hvis du får ringorm ind i hjemmet.  

10 tegn på allergi hos hunde

11-01-2018 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har din hund allergi? Det kan du måske få svaret på ved at kigge på listen i denne artikel

TIP: Når din hund kløer sig, har eksem, hoste mm.

02-08-2018 08:25, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende

Fakta om borrelia

22-07-2017 12:26, af Anne Ekenberg

Forleden bragte Hunden.dk en artikel om utøjsmidlet Bravecto. Denne artikel affødte en masse gode spørgsmål, og ét af dem gik på, hvorfor vi oplever så store problemer med flåter og borrelia. Hvorfor det er så meget oppe i tiden.

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Græsagner giver problemer

02-07-2018 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Græsagner kan sætte sig fast i blandet andet hunden poter eller øregang og give voldsomme gener. Som følge af det tørre vejr, er der særligt mange tilfælde i øjeblikket

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt dansk bronze i juniorhandling

15-12-2024 18:57, af Cecilie Friis Amstrup

Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.