Laboratoriestudier har påvist en risiko for fosterskader hos drægtige forsøgsdyr (kaniner og rotter), der er blevet eksponeret for hjælpestoffet NMP (N-methyl pyrrelidon). Det skriver Lægemiddelstyrelsen.dk.
Derfor har Det Europæiske Lægemiddelagenturs udvalg for Veterinærlægemidler (CVMP) og EU-Kommissionen besluttet, at produkter, der indeholder disse stoffer, skal påføres en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produkterne. Kvinder, der potentielt kan være gravide, bør ligeledes udvise forsigtighed og bruge handsker, når de håndterer loppemidlerne, især ved brug af såkaldte spot-on-produkter.
Risikoen er afhængig af den anvendte mængde og koncentration. Advarslen gælder for produkter til hunde, der vejer 10 kg eller mere, mens der ikke er en risiko ved den mængde, man anvender til hunde under 10 kg (undtagen Vectra 3D til hunde 4-10 kg). Dog bør kvinder, der har mange små hunde, også være forsigtige, hvis de bruger loppemidlet til alle hundene samtidig.
Producenterne bag de berørte loppemidler vil opdatere produktresumeer og indlægssedler. Advarslerne vil være at finde på produktresume.dk og indlægsseddel.dk, når opdateringen er sket.
Opdateringen sker i løbet af det næste halve år, så i en periode vil der stadig være produkter i handlen med indlægssedler, hvor advarslen ikke fremgår. Derfor opfordres dyrlæger og apotekere til at være ekstra opmærksomme på at informere kunder, der køber loppemidlerne, om risikoen for gravide.
For alle nævnte produkter, hvor der ikke findes studier, der påviser produktets sikkerhed hos drægtige dyr, skal der også være advarsler i indlægssedlen om, at sikkerheden hos drægtige dyr ikke er fastlagt, og produktet må kun anvendes, når den ansvarlige dyrlæge vurderer, at fordelene ved at bruge produktet overstiger potentielle risici.
Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand
I en artikel i USA Today sættes loppehalsbåndet Seresto i forbindelse med utallige skader på kæledyr fra 2012 til 2020
2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Selvom sne kan være sjovt for hunde, kan det også give maveproblemer. Læs, hvorfor du skal være opmærksom på din firbenede ven i vinterkulden.
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.