Loppemidler kan være gift for fugle

27-04-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når en hund behandles for lopper, kan det ifølge Dansk Ornitologisk Forening ende med at skade den lokale fuglebestand

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

De midler vi bruger til at holde hunden fri for lopper, er særdeles skadelige for fugle. Og det er faktisk et problem, fordi mange fugle ynder at bruge hundehår til at lægge i rederne. Det skriver Dansk Ornitologisk Forening på deres hjemmeside.

Men det er ikke kun fuglene, der lider under hundenes loppefri pels. For når en hund hopper i vandet, er der også problemer.

–  De her produkter er yderst effektive, fordi de aktive stoffer er sindssygt giftige. De er blandt de mest effektive insektmidler, der findes, og mange af dem er i dag forbudte som pesticider. De er så kraftige, at det vil kunne slå rigtigt mange insekter og krebsdyr ihjel, hvis en enkelt stor labrador behandlet med loppemidler hopper i en sø på størrelse med en olympisk swimmingpool, siger biolog og seniorforsker på Aarhus Universitet John Jensen, der i sin rolle som ekstern miljøkonsulent for Lægemiddelstyrelsen sidder i miljøgruppen hos den EU-komité, der vurderer lægemidler.

Dansk Ornitologisk Forening får hvert år talrige henvendelser om fugleunger, der er døde i reden. Ofte har dødsfaldene en naturlig forklaring, men nogle gange er henvendelsen fulgt af en mistanke om forgiftning, fordi der er fundet hundehår i rederne.

Og ifølge John Jensen, så er der noget, der tyder på, at der kan være hold i mistanken om, at insektgifte til pleje af kæledyr kan påvirke fuglene og miljøet.

– Der er ikke gennemført undersøgelser, som kan kortlægge problemet. Men der er nok mulige sammenhænge til, at vi bør agere forsigtigt, siger John Jensen, der også har gode råd til, hvordan hundeejere bør forholde sig.

– Man bør børste hunden inden døre. Og så skal man nok i ugerne efter behandlingen samle hundehår sammen og smide det i skraldespanden til forbrænding. Man skal lade være med at lade hunden hoppe i vandet i mindst en uge efter, at den er behandlet. Og så skal man overholde den dosis, der står på pakken, siger han.

Artiklen fra Dansk Ornitologisk Forening er næsten et år gammel. Hunden.dk har derfor været i kontakt med John Jensen for at høre, om der er noget nyt i sagen.

– Den korte version er nej - ikke noget der reelt har betydning. EMA (EU’s lægemiddelagentur) påtænker at igangsætte en udredning, men svaret herpå ligger ude i fremtiden, skriver han i en mail til hunden.dk.

Læs også

Gravide frarådes at håndtere visse typer loppemidler til hunde

15-06-2023 12:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nye studier i laboratoriedyr viser, at hjælpestoffet NMP, som findes i visse typer loppemidler, kan påvirke fosterudviklingen hos drægtige laboratoriedyr. Derfor skal indlægssedlerne til disse loppemidler opdateres med en advarsel imod, at gravide kvinder håndterer produktet

Har min hund lopper?

10-09-2021 12:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan ser du om din hund har lopper?

Loppehalsbånd sættes i forbindelse med alvorlige skader

05-03-2021 13:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en artikel i USA Today sættes loppehalsbåndet Seresto i forbindelse med utallige skader på kæledyr fra 2012 til 2020

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.