Atopi – når hunden udvikler allergier

22-03-2022 08:30, af Astrid Holtet

Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden udvikler en allergi, begynder immunsystemet at overreagere, når hunden kommer i kontakt med bestemte, ellers ufarlige, allergener. Nogle hunde er født med et immunsystem, der lettere kommer til at overreagere end andre hundes – en tilstand, der også kaldes atopi. 

De mest almindelige allergener er støv- og lagermider, pollen og svampesporer fra skimmelsvampe. Derudover kan hunde blandt andet også udvikle allergier over for bestemte proteiner i deres kost. 

Selvom hunden kan være født med en øget tendens til at udvikle allergiske reaktioner, fødes de ikke med egentlige allergier. Allergierne udvikler sig i takt med at hunden kommer i kontakt allergenerne i sine omgivelser. Oftest ses tegn på allergi hos hunden indenfor de første leveår, men sjældent før hunden er et halvt år gammel. Hunde med atopi kan udvikle allergier over flere forskellige allergener i løbet af hundens liv. 

Tegn på allergi hos hunde: 

- Hunden kløer, bider eller slikker sig i ansigtet, i lysken, i armhulerne på bugen og/eller mellem poterne, og der ses rødmen i huden i områderne
- Hunden har tilbagevendende øregangsbetændelser
- Hunden har skæl og mørkfarvninger i huden
- Hunden har tilbagevendende hudinfektioner
- Hunden er hårløs omkring øjnene

Fremtiden for en hund med allergi

Hvorvidt en hund har allergi vurderer dyrlægen ud fra sygdomshistorien og hundens symptomer. I mange tilfælde vil det også være nødvendigt at udelukke andre årsager til kløe, som eksempelvis lopper eller hårsækkemider. For at finde ud af præcist hvad hunden er allergisk overfor, kan man foretage en såkaldt priktest eller tage en blodprøve. Ved priktesten indsprøjtes nogle meget små mængder af de forskellige allergener i hundens hud, og man ser om hunden reagerer ved indstiksstedet. 

Mistænkes allergien er være forbundet med foder, er det også muligt at lave et foder elimineringsforsøg, hvor man ved velkontrollerede kostændringer, forsøger at finde frem til hvad, der forårsager kløe hos hunden.

Kan man finde frem til, hvad hunden er allergisk overfor, er det i nogle tilfælde muligt at afskærme hunden fra det der udløser den allergiske reaktion – især hvis det er foderrelateret – og på den måde holde allergien under kontrol. 

I nogle tilfælde er det også muligt at lave en såkaldt hyposensiblisering. Her gives hunden over længere tid en række indsprøjtninger med en lille smule af det hunden er allergisk overfor, og det kan medføre at hundens immunsystem med tiden holder op med at reagere så voldsomt. 

Kan man ikke forhindre at hunden kommer i kontakt med allergenerne, og er hyposensibilisering ikke en mulighed, kan det være nødvendigt at behandle hunden med noget medicin, der mindsker den allergiske reaktion. Der findes flere forskellige typer af medicin, der kan hjælpe, og i mange tilfælde kan hunden få en godt liv på trods af allergien. Noget af medicinen har dog en række bivirkninger, som med tiden kan påvirke hunden.

Læs også

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Naya er dagens bedste juniorhandler

10-11-2024 16:24, af Cecilie Friis Amstrup

Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.