Atopi – når hunden udvikler allergier

22-03-2022 08:30, af Astrid Holtet

Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden udvikler en allergi, begynder immunsystemet at overreagere, når hunden kommer i kontakt med bestemte, ellers ufarlige, allergener. Nogle hunde er født med et immunsystem, der lettere kommer til at overreagere end andre hundes – en tilstand, der også kaldes atopi. 

De mest almindelige allergener er støv- og lagermider, pollen og svampesporer fra skimmelsvampe. Derudover kan hunde blandt andet også udvikle allergier over for bestemte proteiner i deres kost. 

Selvom hunden kan være født med en øget tendens til at udvikle allergiske reaktioner, fødes de ikke med egentlige allergier. Allergierne udvikler sig i takt med at hunden kommer i kontakt allergenerne i sine omgivelser. Oftest ses tegn på allergi hos hunden indenfor de første leveår, men sjældent før hunden er et halvt år gammel. Hunde med atopi kan udvikle allergier over flere forskellige allergener i løbet af hundens liv. 

Tegn på allergi hos hunde: 

- Hunden kløer, bider eller slikker sig i ansigtet, i lysken, i armhulerne på bugen og/eller mellem poterne, og der ses rødmen i huden i områderne
- Hunden har tilbagevendende øregangsbetændelser
- Hunden har skæl og mørkfarvninger i huden
- Hunden har tilbagevendende hudinfektioner
- Hunden er hårløs omkring øjnene

Fremtiden for en hund med allergi

Hvorvidt en hund har allergi vurderer dyrlægen ud fra sygdomshistorien og hundens symptomer. I mange tilfælde vil det også være nødvendigt at udelukke andre årsager til kløe, som eksempelvis lopper eller hårsækkemider. For at finde ud af præcist hvad hunden er allergisk overfor, kan man foretage en såkaldt priktest eller tage en blodprøve. Ved priktesten indsprøjtes nogle meget små mængder af de forskellige allergener i hundens hud, og man ser om hunden reagerer ved indstiksstedet. 

Mistænkes allergien er være forbundet med foder, er det også muligt at lave et foder elimineringsforsøg, hvor man ved velkontrollerede kostændringer, forsøger at finde frem til hvad, der forårsager kløe hos hunden.

Kan man finde frem til, hvad hunden er allergisk overfor, er det i nogle tilfælde muligt at afskærme hunden fra det der udløser den allergiske reaktion – især hvis det er foderrelateret – og på den måde holde allergien under kontrol. 

I nogle tilfælde er det også muligt at lave en såkaldt hyposensiblisering. Her gives hunden over længere tid en række indsprøjtninger med en lille smule af det hunden er allergisk overfor, og det kan medføre at hundens immunsystem med tiden holder op med at reagere så voldsomt. 

Kan man ikke forhindre at hunden kommer i kontakt med allergenerne, og er hyposensibilisering ikke en mulighed, kan det være nødvendigt at behandle hunden med noget medicin, der mindsker den allergiske reaktion. Der findes flere forskellige typer af medicin, der kan hjælpe, og i mange tilfælde kan hunden få en godt liv på trods af allergien. Noget af medicinen har dog en række bivirkninger, som med tiden kan påvirke hunden.

Læs også

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

Højsæson for smitte: Snegleparasit kan være livsfarlig for din hund

02-05-2024 10:35, af Anne Cecilie Sohl

Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.