Atopi – når hunden udvikler allergier

22-03-2022 08:30, af Astrid Holtet

Atopi er en betegnelse der bruges, når en hund har en medfødt tendens til at udvikle allergiske reaktioner – og hunde med atopiplages ofte af generende kløe

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Når hunden udvikler en allergi, begynder immunsystemet at overreagere, når hunden kommer i kontakt med bestemte, ellers ufarlige, allergener. Nogle hunde er født med et immunsystem, der lettere kommer til at overreagere end andre hundes – en tilstand, der også kaldes atopi. 

De mest almindelige allergener er støv- og lagermider, pollen og svampesporer fra skimmelsvampe. Derudover kan hunde blandt andet også udvikle allergier over for bestemte proteiner i deres kost. 

Selvom hunden kan være født med en øget tendens til at udvikle allergiske reaktioner, fødes de ikke med egentlige allergier. Allergierne udvikler sig i takt med at hunden kommer i kontakt allergenerne i sine omgivelser. Oftest ses tegn på allergi hos hunden indenfor de første leveår, men sjældent før hunden er et halvt år gammel. Hunde med atopi kan udvikle allergier over flere forskellige allergener i løbet af hundens liv. 

Tegn på allergi hos hunde: 

- Hunden kløer, bider eller slikker sig i ansigtet, i lysken, i armhulerne på bugen og/eller mellem poterne, og der ses rødmen i huden i områderne
- Hunden har tilbagevendende øregangsbetændelser
- Hunden har skæl og mørkfarvninger i huden
- Hunden har tilbagevendende hudinfektioner
- Hunden er hårløs omkring øjnene

Fremtiden for en hund med allergi

Hvorvidt en hund har allergi vurderer dyrlægen ud fra sygdomshistorien og hundens symptomer. I mange tilfælde vil det også være nødvendigt at udelukke andre årsager til kløe, som eksempelvis lopper eller hårsækkemider. For at finde ud af præcist hvad hunden er allergisk overfor, kan man foretage en såkaldt priktest eller tage en blodprøve. Ved priktesten indsprøjtes nogle meget små mængder af de forskellige allergener i hundens hud, og man ser om hunden reagerer ved indstiksstedet. 

Mistænkes allergien er være forbundet med foder, er det også muligt at lave et foder elimineringsforsøg, hvor man ved velkontrollerede kostændringer, forsøger at finde frem til hvad, der forårsager kløe hos hunden.

Kan man finde frem til, hvad hunden er allergisk overfor, er det i nogle tilfælde muligt at afskærme hunden fra det der udløser den allergiske reaktion – især hvis det er foderrelateret – og på den måde holde allergien under kontrol. 

I nogle tilfælde er det også muligt at lave en såkaldt hyposensiblisering. Her gives hunden over længere tid en række indsprøjtninger med en lille smule af det hunden er allergisk overfor, og det kan medføre at hundens immunsystem med tiden holder op med at reagere så voldsomt. 

Kan man ikke forhindre at hunden kommer i kontakt med allergenerne, og er hyposensibilisering ikke en mulighed, kan det være nødvendigt at behandle hunden med noget medicin, der mindsker den allergiske reaktion. Der findes flere forskellige typer af medicin, der kan hjælpe, og i mange tilfælde kan hunden få en godt liv på trods af allergien. Noget af medicinen har dog en række bivirkninger, som med tiden kan påvirke hunden.

Læs også

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Leo er død

18-02-2023 10:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I nat døde Leo fra duoen Sussi og Leo efter længere tids sygdom. Leo var et menneske med stor kærlighed til hundene

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt