Mange hundeejere har på et tidspunkt hørt det: "Din hund ligner dig!" Det kan lyde som en joke, men forskning peger på, at der kan være mere om snakken. En omfattende gennemgang af 15 studier afslører, at hunde og deres ejere ofte deler både fysiske træk og personlighedsmæssige ligheder. Men hvorfor er det sådan, og hvad betyder det for vores forhold til vores firbenede venner?
Vores udseende påvirker vores valg af hund
Flere undersøgelser viser, at vi ofte vælger hunde, der minder om os selv. For eksempel har kvinder med langt hår tendens til at vælge hunde med lange ører, mens andre kan finde hunde, der ligner dem på mere subtile måder, som ansigtsudtryk eller kropsbygning. National Geographic skriver i en artikel om et studie, hvor forsøgspersoner matchede billeder af hunde og deres ejere bedre, end hvad der kunne forventes ved tilfældigheder alene.
Artiklen beskriver også, hvordan denne lighed kan være psykologisk betinget. Vi føler os simpelthen mere trygge ved det, der ligner os selv, hvilket kan spille ind, når vi vælger vores hund?.
Vi kan dele personlighedstræk med vores hund
Det er ikke kun udseendet, vi deler med vores hunde. Forskning viser, at ejere og hunde ofte har lignende personlighedstræk. Ekstroverte ejere har typisk hunde, der er sociale og legesyge, mens mere introverte ejere ofte har hunde, der er forsigtige og foretrækker færre omkring sig.
Jesper Dammeyer, lektor i psykologi, har tidligere forklaret, at dette delvist kan skyldes en gensidig påvirkning. Ejere præger deres hunde gennem adfærd og træning, mens hundens reaktioner og behov også kan forme ejerens hverdag og selvopfattelse. Det skaber et dynamisk forhold, hvor begge parter tilpasser sig hinanden?.
Hvad betyder det for dig og din hund?
Selvom forskningen peger på klare mønstre, er der også begrænsninger. De fleste studier har undersøgt ejere af racehunde, og det er derfor usikkert, om resultaterne også gælder for blandingshunde. Desuden er vurderinger af hundens personlighed ofte baseret på ejerens subjektive opfattelse, hvilket kan give en skævhed i resultaterne.
Det ændrer dog ikke på, at relationen mellem hund og ejer er noget særligt. Hvis du har bemærket, at din hund spejler nogle af dine egne træk, kan det være et udtryk for det tætte bånd, I har opbygget. Hunde lærer fra os, men vi lærer også fra dem – både i adfærd og i de små ting, der gør hverdagen bedre.
Så næste gang du ser dig selv og din hund i spejlet, kan du tænke over, hvad I måske har til fælles. Lighederne er en del af det, der gør vores forhold til hunde så unikt – og en påmindelse om, hvor tæt vi egentlig står hinanden.
Kilder:
Yana Bender, Franziska Roth, Stefan Schweinberger, Simone Witte, Juliane Brauer; "Like owner, like dog – A systematic review about similarities in dog-human dyads", Personality and Individual Differences, 2024.
Tara Law; "Dogs and their owners really do look alike—here’s why", National Geographic, 2024.
I hundeskoven kan din hund slippe hverdagens snor, bruge kroppen og møde andre hunde – alt sammen i naturens grønne rammer. Men hvad er det egentlig, der gør hundeskoven så fantastisk for både hund og ejer? Og hvordan få du det bedste ud af jeres næste tur?
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Studie viser at kæledyrsejere tilsyneladende bekymrer sig mere om deres hunde end katte. I hvert fald herhjemme i Danmark. I Storbritannien er forskellen mellem hund og kat nemlig ikke så stor.
Der er længe til nytårsaften og fyrværkeriet, som brager om ørerne på os. Men en sommerstorm med lyn og torden lurer måske lige om hjørnet. Eller køreturen som er nogle hundes mareridt? Hunde bliver angste af mange forskellige årsager, og spørgsmålet er, hvad vi kan gøre for at hjælpe vores hunde.
Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med
Fem mistænkelige dødsfald på 15 dage har fået politikerne i Greve Kommune til at reagere, og sagen er nu meldt til politiet
Det spørgsmål stillede Agria Dyreforsikring i en undersøgelse om hunde- og katteejeres vaner og skikke i otte europæiske lande, og tendensen er klar: I langt overvejende grad fejrer kæledyrsejerne deres dyrs fødselsdage - danskerne er blandt de mest fødselsdagsfejrende dyreejere i Europa, og den yngre generation fører an i fejringen.
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet