KLUMME: Hunde er vores lykkepiller i pels – særligt under corona-lockdown

26-05-2020 13:43, af Lise-Lotte Christensen

Her får du klummen fra HUNDEN 05/2020. En opløftende klumme af Lise-Lotte Christensen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Jørgen Bak Rasmussen

Jeg har tænkt på det mange gange de sidste uger, hvor Danmark har været på den anden ende grundet corona-lockdown, men da jeg så H.M. Dronningens 80 års fødselsdagsportræt, hvor hun står afbilledet foran yndlingsadressen, Fredensborg Slot, sammen med sin skønne gravhund Tilia, så slog det mig igen: Hunde gør en kæmpe forskel for rigtig mange mennesker i denne tid, hvor vi skal blive hjemme og holde afstand til andre mennesker.
Javist er H. M. Dronning Magrethe hele Danmarks regent, med en stor flok dedikerede ansatte og en dejlig familie i samme landsdel, men når man ser bort fra det, så er dronningen også en 80-årig dame, der for to år siden mistede sin elskede mand og nu bor alene og skal holde afstand til andre mennesker. Og helt alene er dronningen jo så ikke, for hun har heldigvis gravhunden Tilia, som følger Majestæten i tykt og tyndt, sover i fodenden af sengen, ligge med hovedet på skødet ved en hver given lejlighed og som minder dronningen om, det nu er tid til strække ben og trække frisk luft på de daglige gåture i parken. 

I en Facebookgruppe for hundeejere, spurgte jeg ”Gør din hund en forskel for dig og familien under corona-situationen?” Svarene kom prompte: 

Cristine, 35 år: Som single og kronisk syg skal jeg virkelig passe på. Jeg har derfor valgt at isolere mig med undtagelse af de nødvendige ture til supermarked, læge og selvfølgelig de daglige ture med mine chihuahua. Mit menneske-sociale liv er på standby, og havde det ikke været for de små 4-benede varmedunke, så havde jeg for længst fået karantæne kuller. Mine hundes selskab og ikke mindst de daglige ture i naturen er ikke bare godt for kroppen, det er direkte guf for sjælen. Jeg har ikke fået et kram eller en knus af et menneske siden Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, men jeg har dagligt kunne kramme mine hunde. Det er ikke det samme som et knus fra en god ven eller et familiemedlem, men det hundene kan samlet set, er faktisk bedre.

Hans, 67 år: Min kone og jeg er begge oppe i årene og har nogle helbredsmæssige udfordringer der gør, at vi skal holde social afstand også fra børn og børnebørn. Det er ufatteligt hårdt – særligt for min kone. Vores hund, en ruhåret hønsehund, er en livredder i den sammenhæng. Jeg får et mentalt pusterum, når jeg tager den med i skoven og ser til jagten, og når vi kommer hjem, så lægger den sig tæt op ad min kone, og hendes hånd viger ikke fra dens pels. Jeg er så taknemmelig for både kone og hund i denne udfordrende tid.

Anne, 23 år: Jeg er dyrlægestuderende og vores undervisning og eksamen er omlagt til onlinestudier. Presset er stort og overskuddet på et minimum. Det er her, min FT springer spaniel kommer ind i billedet. Hun er supergod til at minde mig om, at nu er det altså tid til at komme lidt ud og lave noget andet, om det er at gå en tur ud over markerne og i skoven, eller træne lidt simple opgaver. Hun har været min klippe, og i denne tid, hvor veninderne ikke er der til at give et kram, er det skønt at have en hund, som selv byder ind med nærkontakt.

Susanne: Min mor på knap 90 år er isoleret på et plejehjem. Ingen besøg tilladt. Heldigvis kan vi besøge hende på terrassen udenfor lejligheden. Vi ses gennem vinduet og taler i telefon. Højdepunktet ved besøgene er, at jeg har min store, rare leonberger Haarlem med. Min mor bliver simpelthen så glad og snakker til ham. Det giver virkelig glæde og store smil i en så isoleret hverdag. Og Haarlem, ja han elsker mormor, selvom der er vindue mellem dem. 

Og sådan fortsatte beretningerne om hunde, der gør en forskel. Vores hunde kan noget særligt. Uanset om hundeejeren er landets regent, hjemsendt skolebarn, den unge single eller direktøren for det hele, så har vi et til fælles: Hunden er ikke bare menneskets bedste ven – den er også vores lykkepille i pels – i en udfordrende coronatid.

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Tag på kunstudstilling med hunden

10-11-2010 13:01, af Anne Kristine Tollestrup
Få en guidet tur sammen med din hund på kunstudstillingen Dog is my co-pilot i Vejle.

HUNDEN TV: Spørg Dyrlægen/PLEJE AF HUNDENS ØRER

18-01-2016 09:37, af Tine Luther
Hunden.dk har stillet dyrlægerne Torben Lindbjerg og Line Diemer fra FAMILIEDYRLÆGERNE en række spørgsmål angående hundens daglige pasning og pleje - følg med i serien og få svar. Her handler det om pleje af hundens ører.

En lille rettelse

24-10-2017 11:57, af Astrid Gerd Holtet

Der har desværre sneget sig en lille stavefejl ind i artiklen ”Når godbidderne ikke virker – alternative belønningsformer” i denne måneds udgave af HUNDEN

Retina dysplasi – når nethinden ikke udvikles rigtigt

12-07-2018 15:00, af Astrid Holtet

Nethinden, også kaldet retina, udvikles mens hvalpen fortsat er et foster inde i tævens mave. Sker der fejl i denne udvikling, vil det påvirke hunden evne til at se

Dagens Læserfoto: Effektiv bladrivning

18-11-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Nogle gange kan det gå lidt for hurtigt, når man endelig får taget sig sammen til at rive blade sammen. Her røg familiens labrador med i bunken. Billedet er taget af Niels Henrik Andersen fra Skive.

Gilpa er sponsor for fotokonkurrencen i HUNDEN, hvor man hver måned kan vinde flotte præmier

Få din video på hundens youtubekanal

27-01-2021 14:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunden.dk har en youtubekanal, som vi gerne vil have sat lidt fut i. Derfor beder vi jer, vores kærere læsere, om hjælp

Når hunden får høfeber

21-01-2020 12:00, af Astrid Holtet og Bjarke Kirkegaard Nielsen

Allerede nu er der sat gang i pollensæsonen, og det kan allergiske hunde måske også mærke

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Crufts: En drøm der gik mere end i opfyldelse

17-04-2024 12:50, af Anne Cecilie Sohl

Den 7. marts 2024 blev drømmen om at træde ind på det famøse grønne tæppe og deltage på Crufts med sine hunde til virkelighed for Emilie og Cathrine Andersen. Læs her deres beretning fra den store oplevelse 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.