Insektstik – hvad gør du?

28-05-2022 10:40, af Astrid Gerd Holtet

Med varmen og blomsternes frembrud, følger bier og hvepse, der kan stikke vores hunde - men hvad gør du, hvis hunden bliver stukket?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sommertid er insekttid – og nogle insekter kan stikke. Kommer hunde i nærkontakt med en hveps eller bi, kan det let ende ud i et stik. Alle hunde kan blive stukket, men meget nysgerrige hunde og hvalpe, er i særlig risiko.

Hvad kan du gøre, når hunden bliver stukket?

Er din hund blevet stukket, er det altid vigtigt at du får undersøgt hunden. Hvor og hvor mange stik hunden har fået, kan have betydning for, hvad der skal gøres.

Når hunden stikkes, kan de ofte hæve kraftigt og området bliver meget ømt. Lægges der is på området lige efter at hvepsen eller bien har stukket, kan det mindske hævelsen og smerten.

Både hvepse og bier kan efterlade deres brod, når de har stukket. Biens brod kan fortsætte med at pumpe gift ind i hunden, og det er derfor vigtigt at det fjernes hurtigst muligt. Kanten af et kreditkort eller lignende, kan ofte bruges til at trække brodden tilbage ud af huden. Alternativt kan en pincet og benyttes, men når man klemmer om brodden, kan man risikere at presse den resterende gift ud af brodden og ind i huden.

Hvornår skal du søge dyrlæge?

Har hunden kun fået et enkelt stik og er reaktionen begrænset til en mindre hævelse, vil hævelsen ofte falde og smerten forsvinde indenfor nogle timer. Er hunden stukket i området omkring munden og halsen, kan hævelsen risikere at påvirke hundens vejrtrækning, og i sådanne tilfælde bør man altid opsøge sin dyrlæge hurtigst muligt. Dyrlægen kan give hunden noget medicin, der begrænser hævelsen og dermed mindsker risikoen for vejrtrækningsproblemer.

Hæver hunden voldsomt op af stik andre steder på kroppen, eller virker den voldsomt smertepåvirket, bør man også kontakte sin dyrlæge. Stikkes hunden af mange bier eller hvepse på èn gang, kan hunden udvikle en voldsom reaktion, og man bør opsøge en dyrlæge hurtigst muligt.

Enkelte hunde kan udvikle en voldsom, allergisk reaktion – også kaldet et anafylaktisk shock, hvis de stikkes af en vips eller en bi. Et anafylaktisk shock er livstruende og bør behandles med et samme. Symptomer på et sådant shock inkluderer en hurtig men svag puls, blege slimhinder, en overfladisk vejrtrækning, kold hudtemperatur og urolig adfærd.

Er din hund blevet stukket af en hveps eller bi, og er du i tvivl om hvorvidt det er behandlingskrævende, bør du altid søge vejledning hos din dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Fra HUNDEN: Ven med en hund – når børn og hunde bliver venner for livet

27-06-2025 06:42, af Karina Green Damsgaard

Dansk Kennel Klubs projekt "Ven med en hund" lærer børn at forstå og omgås hunde på en tryg og positiv måde. På Tjæreborg Skole i Sydjylland har det vigtige emne fået en særlig plads, og begejstringen er til at tage og føle på blandt både elever, lærere og forældre.

Jagttræneruddannelse på hundens præmisser

19-06-2025 06:54, af John Frank Ahm

Gør jagttræning til en fest for din hund! Lær hvordan positive metoder på hundens præmisser skaber glæde, stærkt samarbejde og imponerende resultater i marken.

Hvepsesæson: Sådan passer du bedst på din hund

27-08-2021 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren lakker mod enden, og det betyder, at hvepsesæsonen står for døren. De stikkende insekter kan være ekstremt farlige for vores firbenede venner, og som hundeejer bør du derfor være opmærksom på hvepsestik, lyder det fra AniCura

Hvad betyder en logrende hale?

29-10-2016 20:30, af Kasper Larsson
”Og bagpå sidder halen fast og vipper”, synger Shu-bi-dua i en populær sang. Men hvad betyder den logrende hale?

Alle hunde har ikke samme stamfader

15-06-2012 12:38, af Tine Luther
Hidtil har hundeforskere antaget, at det var kineserne, der skabte stamfaderen til hele verdens hunde. Det viser sig nu, at denne antagelse ikke holder stik.

Sygehjælper gav hvalp førstehjælp

31-05-2013 14:29, af Tine Luther
Et fatalt bistik havde nær kostet en hundehvalp livet. Heldigvis blev den reddet af førstehjælp.

Vind professionelt fotoshoot samt gavekort i Herning til DKK´s internationale udstilling

25-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ved årets sidste udstilling i Herning er vores fotostudie fyldt med glade hunde. Lørdag formiddag har vi lidt ekstra plads i studiet, og derfor kan du nu vinde et gratis fotoshoot, hvor du får billederne med hjem på et usb-stik, der er også et gavekort på 500 kroner til Tholo i præmien

Det er snart bi- og hvepsesæson

22-04-2018 10:25, af Astrid Gerd Holtet

Det varmere vejr er over os, og med varmen kommer insekterne. Hver sommer bliver danske hunde stukket af både bier og hvepse. Det kan være en smertefuld og potentiel farlig oplevelse

Hunde konfiskeres i Nordkorea

19-08-2020 15:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens andre lande i Asien bevæger sig mod en mere vestlig fortolkning af det at have hund, så går Nordkorea i den stik modsatte retning

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Se alle billederne fra Vejen

24-06-2025 14:10, af Cecilie Friis Amstrup

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Vejen online.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?