Når bien eller hvepsen stikker, sprøjter den gift over i hunden, og det er giften der giver balladen. Giften indeholder en kombination af stoffer, som ud over at give hunden smerte, kan medføre blødningsforstyrrelser, hæmolyse og anafylaktisk chok – en livstruende allergisk reaktion.
Hvad symptomer ses når hunden bliver stukket?
Stikkene er forbundet med udtalt smerte, og hunden kan derfor ændre adfærd efter et stik. Den kan eksempelvis være særligt fokuseret på stikstedet – og mange hunde vil slikke meget på området. Der kan ses voldsomme hævelser, og det er ikke ualmindeligt, at hunden også udvikler nældefeberlignede udslæt, hvis den udsættes for mange stik på en gang.
Mange hunde har en tendens til at snappe ud efter insekterne, og derfor bliver de tit stukket i munden og omkring luftvejene. Her skal man være særlig opmærksom, da hævelserne kan påvirke hundens evne til at trække vejret, og ved særligt voldsomme reaktioner, kan det ske at hunden kvæles.
Udvikler hunden en voldsom allergisk reaktion – også kaldet et anafylaktisk chok - kan der også ses symptomer som hurtig og svag puls, blålige slimhinder, kolde poter og ører, hurtig og overfladisk vejrtrækning, uro, angst og i sidste ende kramper. Denne tilstand er livsfarlig.
Hvis uheldet er ude
Er hunden slemt hævet eller reagerer den voldsom på stikket, kan dyrlægen behandle med medicin, der virker smertestillende og samtidig begrænser hævelsen. Hvis hunden stikkes i eller omkring halsen eller i munden, eller bliver meget dårlig i forbindelse med stikket, bør den altid tilses at en dyrlæge hurtigst muligt.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Med varmen og blomsternes frembrud, følger bier og hvepse, der kan stikke vores hunde - men hvad gør du, hvis hunden bliver stukket?
Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde
Zoneterapeut Vivian Birlie giver her et godt tip til at køle hunden lidt ned her i varmen
Forskning i forladte hunde giver indblik i genetiske tilpasninger til ekstreme miljøer.
Hunde kan også få kræft, og ved nogle kræfttyper kan kemoterapeutisk behandling være en mulighed – med hvad er kemoterapi, og hvordan påvirker det hunden?
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet