Efteråret er over os, og på denne tid af året tager mange danskere på hyggelige ture i skoven for at samle kastanjer til sjove dekorationer og dyr. Men selvom de smukke kastanjefrugter kan virke ufarlige, når de står og pynter i vindueskarmen, kan de være livsfarlige for din hund, hvis den kommer til at spise dem, lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler.
- Hestekastanjen, der er udbredt i den danske natur, indeholderstoffet aesculin, hvilket er giftigt for hunde at indtage. Det er også gældende for hestekastanjetræets blade, blomster og bark, og disse er således mindst lige så giftige for de firbenede, fortæller Sanne Ross, som er dyrlæge ved AniCura Gistrup Dyrehospital, og fortsætter:
- Det er derfor vigtigt, at man ikke lader sin hund komme for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme.Særligt hvis man har en hvalp eller en ung hund, da de grundet deres store nysgerrighed er i større risiko for at blive forgiftet.
Hvis uheldet er ude
Symptomerne ved en forgiftning vil typisk vise sig inden for to dage og i sjældne tilfælde allerede efter få timer. Det er særligt symptomer som diarre, opkast, nedsat appetit og lammelse, man skal holde øje med hos hunden, og har man mistanke om en forgiftning, er det afgørende, at man reagerer hurtigt.
- Det har stor betydning for behandlingssuccesen, at man kontakter en dyrlæge hurtigt i tilfælde af en forgiftning. Hvis vi tilser hunden tidligt i forløbet, har vi mulighed for at behandle med et opkastmiddel, som i de fleste tilfælde vil få kastanjen ud af kroppen, inden den når til tarmsystemet, fortæller Sanne Ross og slutter:
- Er kastanjen allerede nået videre til tarmsystemet, kan hunden i værste tilfælde dø. Her begynder forgiftningen nemlig for alvor, ligesom kastanjen også kan sætte sig fast og stoppe passagen af foder i mavetarmsystemet. Dette kræver akut operation for at fjerne fremmedlegemet i mavetarmkanalen, hvilket vi naturligvis helst vil undgå, så derfor er det vigtigt, at man kontakter dyrlægen hurtigst muligt, hvis man har mistanke om forgiftning.
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Den livsfarlige sygdom hjertelungeorm spreder sig netop nu blandt hunde i Danmark, parasitten smitter nemlig mest i foråret i takt med, at temperaturen stiger. Hundeejere skal derfor være ekstra opmærksomme på hundens adfærd, da hjertelungeorm kan gøre alvorlig skade på hundens organer, lyder advarslen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet