Kastanjer er livsfarlige for din hund

13-09-2022 09:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er officielt over os, og inden længe prydes de danske skovbunde med kastanjer. Men man skal være ekstra opmærksom på de skønne frugter, hvis man er hundeejer, da de er giftige og således kan være livsfarlige for de firbenede

Copyright Ridehesten.com
Foto: Anicura

Efteråret er over os, og på denne tid af året tager mange danskere på hyggelige ture i skoven for at samle kastanjer til sjove dekorationer og dyr. Men selvom de smukke kastanjefrugter kan virke ufarlige, når de står og pynter i vindueskarmen, kan de være livsfarlige for din hund, hvis den kommer til at spise dem, lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler.

- Hestekastanjen, der er udbredt i den danske natur, indeholderstoffet aesculin, hvilket er giftigt for hunde at indtage. Det er også gældende for hestekastanjetræets blade, blomster og bark, og disse er således mindst lige så giftige for de firbenede, fortæller Sanne Ross, som er dyrlæge ved AniCura Gistrup Dyrehospital, og fortsætter:

- Det er derfor vigtigt, at man ikke lader sin hund komme for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme.Særligt hvis man har en hvalp eller en ung hund, da de grundet deres store nysgerrighed er i større risiko for at blive forgiftet.


Hvis uheldet er ude
Symptomerne ved en forgiftning vil typisk vise sig inden for to dage og i sjældne tilfælde allerede efter få timer. Det er særligt symptomer som diarre, opkast, nedsat appetit og lammelse, man skal holde øje med hos hunden, og har man mistanke om en forgiftning, er det afgørende, at man reagerer hurtigt. 

- Det har stor betydning for behandlingssuccesen, at man kontakter en dyrlæge hurtigt i tilfælde af en forgiftning. Hvis vi tilser hunden tidligt i forløbet, har vi mulighed for at behandle med et opkastmiddel, som i de fleste tilfælde vil få kastanjen ud af kroppen, inden den når til tarmsystemet, fortæller Sanne Ross og slutter:

- Er kastanjen allerede nået videre til tarmsystemet, kan hunden i værste tilfælde dø. Her begynder forgiftningen nemlig for alvor, ligesom kastanjen også kan sætte sig fast og stoppe passagen af foder i mavetarmsystemet. Dette kræver akut operation for at fjerne fremmedlegemet i mavetarmkanalen, hvilket vi naturligvis helst vil undgå, så derfor er det vigtigt, at man kontakter dyrlægen hurtigst muligt, hvis man har mistanke om forgiftning.

Læs også

Dyrlægens anbefalinger: Sådan hjælper du din hund nytårsaften

19-12-2023 20:59, af Anne Cecilie Sohl

Nytårsaften nærmer sig med hastige skridt, og derfor bør hundeejere allerede nu overveje, hvordan man bedst muligt hjælper sin hund gennem aftenen. De høje brag og lysglimt kan nemlig være en ubehagelig oplevelse for menneskets bedsteven, advarer chefdyrlæge hos AniCura, som kommer med fem råd til at sikre din hund en tryg nytårsaften.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

K9 Biathlon for alle får ny stor sponsor

08-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

K9 Biathlon for alle udvider deres sponsorteam med endnu en guldsponsor, da de har indgået en samarbejdsaftale med det internationale medicinalfirma Boehringer Ingelheim. Et samarbejde, der vil gavne både de firbenede og deres ejere.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.