Oxytocin er et hormon der findes både hos mennesker og hunde. Det dannes og lagres i hjernen, og udskilles derfra til blodbanen. Udskillelsen sker efter kun ganske kort tids fysisk kontakt med andre, og derfor kaldes det ofte også kærlighedshormonet. Hormonet har mange funktioner, men er blandt andet med til at fremme tilknytning mellem mor og afkom, samt tilliden mellem individer generelt.
Efterhånden har man en ganske god forståelse for hvordan oxytocin påvirker relationerne inden for én art – altså mellem to mennesker, eller mellem tæven og hendes hvalpe – men meget tyder på at hormonet også har betydning for relationen mellem hund og menneske.
Øjenkontakt kan udløse oxytocin
Forskning har blandt andet vist, at når hund og ejer interagerer med hinanden, udløser det en målbar stigning af hormonet hos begge parter. Det vil altså sige, at hormonet muligvis er med til at knytte dette særlig bånd, som hundeejere oplever at de har med deres hund. Ligeledes vil hunde søge øjenkontakt med deres ejer i højere grad, hvis de gives en dosis oxytocin lige inden – hvilket formentlig betyder, at hormonet fremmer hundens lyst til kontakt med mennesker.
Lignende studier er lavet på ulve - og her fik man ikke de samme resultater, hvilke peger på, at denne emotionelle tilknytning på tværs af arter, er særlig for hunden og menneskets relation.
Oxytocin afhjælper stress
Oxytocin er også kendt for sin anti-stress effekt. Tæt kontakt med mennesker man kender godt i en periode med stress, vil for de fleste opleves som afstressende – formentlig blandt andet på grund af den deraf følgende oxytocinudskillelse. Flere studier viser også en tydelig afstressende effekt af kontakt med hunde – måske igen som følge af forelskelseshormonet. En effekt som man drager nytter af hos terapihunde, der hjælper med alt fra eksamensstress og læsevanskeligheder, til problemer med depression og post-traumatisk stress.
Hvorfor er noget særligt?
Hunden har i flere tusind år haft en særlig plads hos mennesker – vi knytter bånd til dem og lever i tæt kontakt med dem, på en måde som vi ikke ser hos andre arter. De fleste hundeejere har en stærk emotionel relation til deres firbenede familiemedlemmer – og måske, takket være oxytocin – kan disse følelser også genfindes hos hunden.
KILDER:
Petersson et al. Oxytocin and Cortisol Levels in Dog Owners and Their Dogs Are Associated with Behavioral Patterns: An Exploratory Study. Front Psychol. 2017; 8: 1796.
Nagasawa et al. Oxytocin-gaze positive loop and the coevolution of human-dog bonds. Science 17 Apr 2015; 348; 6232
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Hvorfor udvikler nogle hunde problemer med aggression, når andre ikke gør? Det har en gruppe forskere fra universitet i Arizona, USA, forsøgt at blive klogere på, og måske har de fundet endnu en brik i puslespillet
Forskning viser tydelige neuroanatomiske raceforskelle i hundes hjerner, og forskellene har betydning for racernes adfærd og karaktertræk
For godt en uge siden fortalte vi historien om Daisy, der døde efter at være blevet overfaldet af en anden hund. Vi har nu været i kontakt med politiet for at høre deres side af sagen
Da Benjamin Thorsen fredag skulle ud at nyde solen i skoven, blev det en skovtur han sent kommer til at glemme. Det skyldes især en flot indsats af hans hund, Malte
Selvom varmen så småt er ved at stilne af, kan en strandtur være fristende. man skal dog være meget opmærksom som hundeejer, skriver Dyreværnet på deres hjemmeside.
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet