Oxytocin er et hormon der findes både hos mennesker og hunde. Det dannes og lagres i hjernen, og udskilles derfra til blodbanen. Udskillelsen sker efter kun ganske kort tids fysisk kontakt med andre, og derfor kaldes det ofte også kærlighedshormonet. Hormonet har mange funktioner, men er blandt andet med til at fremme tilknytning mellem mor og afkom, samt tilliden mellem individer generelt.
Efterhånden har man en ganske god forståelse for hvordan oxytocin påvirker relationerne inden for én art – altså mellem to mennesker, eller mellem tæven og hendes hvalpe – men meget tyder på at hormonet også har betydning for relationen mellem hund og menneske.
Øjenkontakt kan udløse oxytocin
Forskning har blandt andet vist, at når hund og ejer interagerer med hinanden, udløser det en målbar stigning af hormonet hos begge parter. Det vil altså sige, at hormonet muligvis er med til at knytte dette særlig bånd, som hundeejere oplever at de har med deres hund. Ligeledes vil hunde søge øjenkontakt med deres ejer i højere grad, hvis de gives en dosis oxytocin lige inden – hvilket formentlig betyder, at hormonet fremmer hundens lyst til kontakt med mennesker.
Lignende studier er lavet på ulve - og her fik man ikke de samme resultater, hvilke peger på, at denne emotionelle tilknytning på tværs af arter, er særlig for hunden og menneskets relation.
Oxytocin afhjælper stress
Oxytocin er også kendt for sin anti-stress effekt. Tæt kontakt med mennesker man kender godt i en periode med stress, vil for de fleste opleves som afstressende – formentlig blandt andet på grund af den deraf følgende oxytocinudskillelse. Flere studier viser også en tydelig afstressende effekt af kontakt med hunde – måske igen som følge af forelskelseshormonet. En effekt som man drager nytter af hos terapihunde, der hjælper med alt fra eksamensstress og læsevanskeligheder, til problemer med depression og post-traumatisk stress.
Hvorfor er noget særligt?
Hunden har i flere tusind år haft en særlig plads hos mennesker – vi knytter bånd til dem og lever i tæt kontakt med dem, på en måde som vi ikke ser hos andre arter. De fleste hundeejere har en stærk emotionel relation til deres firbenede familiemedlemmer – og måske, takket være oxytocin – kan disse følelser også genfindes hos hunden.
KILDER:
Petersson et al. Oxytocin and Cortisol Levels in Dog Owners and Their Dogs Are Associated with Behavioral Patterns: An Exploratory Study. Front Psychol. 2017; 8: 1796.
Nagasawa et al. Oxytocin-gaze positive loop and the coevolution of human-dog bonds. Science 17 Apr 2015; 348; 6232
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?
Hvorfor udvikler nogle hunde problemer med aggression, når andre ikke gør? Det har en gruppe forskere fra universitet i Arizona, USA, forsøgt at blive klogere på, og måske har de fundet endnu en brik i puslespillet
Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.
Foråret bringer lysere dage og flere udendørs eventyr for din hund. Men årstiden rummer også risici som flåter, giftige planter og hugorme.
Det er lidt et mysterium, hvad der skete ved Dianalund torsdag morgen, hvor en hund var blind passager i et tog
Hunde er født med deres overfrakke på, og mange af dem er gode til at holde varmen, når det bliver koldt udenfor. Alligevel kan det godt blive for koldt – men hvordan kan du vide om din hund fryser?
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.