Hvorfor undersøge urin

25-11-2020 15:25, af Astrid Gerd Holtet

Urinprøver er en af de mest almindelige prøver, som dyrlæger bruger, når de skal finde ud af hvad hunde fejler, men hvad kan hundens urin egentlig fortælle dyrlægen?

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere vil opleve at skulle forbi dyrlægen med en urinprøve på et eller andet tidspunkt i hundens liv. Undersøgelse af hundens urin, er en af de prøver som dyrlæger oftest bruger i deres arbejde i dyreklinikken.

Hundens nyrer filtrerer hundens blod og renser det for affaldsstoffer, så uønskede stoffer kommer over i hundens urin og ud af kroppen, mens ønskede stoffer forbliver i blodet. Ved nogle sygdomme ændres sammensætningen af de stoffer, der udskilles til urinen, og ved at se nærmere på hvad urinen indeholder, kan man let blive klogere på hvad der sker inde i hundens krop. 

Hvad kan man undersøge i urinen?

Når urinen skal undersøges, kigger dyrlægen på en masse forskellige ting. Nogle af de vigtigste undersøgelser dyrlægen laver, er:

1. Vægtfylde

Vægtfylden er et udtryk for hvor koncentreret hundens urin er. Er urinen tynd, vil vægtfylden være lav, er urinen koncentreret, vil vægtfylden være høj. Hos den raske hund, kan vægtfylde variere – har hunden eksempelvis drukket en masse vand, vil urinen være tynd, men har hunden ikke drukket i lang tid, vil urinen være koncentreret. Sygdomme hvor nyrerne beskadiges, kan ødelægge deres evne til at opkoncentrere urinen, og en lav vægtfylde kan derfor også være tegn på nyrelidelser.

2. Sukker

Hundes urin indeholder normalt ikke sukker. Har hunden sukkersyge, vil den begynde at udskille sukkeret igennem nyrerne, og dyrlægen vil kunne måle sukker i hundens urin.

3. Protein

Begynder nyrerne at gå i stykker, hæmmes deres evne til at tilbageholde protein i blodet, og det kommer i stedet med over i urinen, når blodet løber igennem nyrerne. Protein i urinen kan dermed være tegn på at hunden har en nyrelidelse.

4. Blod

Hos den raske hund er der ikke blod i urinen, og finder dyrlægen blod i urinprøven, er det altid tegn på sygdom. Blandt de mest almindelige årsager til blod i urinen er blærebetændelse, problemer med krystaldannelse eller blæresten.

5. Surhedsgrad (pH)

Urinens surhedsgrad kan variere, og hvordan hundens foder er sammensat, kan påvirke hvor sur eller basisk hundens urin er. Surhedsgraden kan have betydning for dannelse af uønskede krystaller i urinen, og kan derfor være vigtigt for dyrlægen at undersøge.

6. Krystaller

Mineraler opløst i urinen, herunder især kalcium, magnesium og fosfor, kan i visse situationer begynde at udfælde og danne krystaller, der kan ses i et mikroskop. Ophobes krystallerne i blæren, kan de blandt andet give irritation af blærevæggen og i værste fald klumpe sig sammen og blokere, så urinen ikke kan komme ud gennem urinrøret.

7. Bakterier

Urinen inde i blæren hos den raske hund er sterilt, altså uden bakterier, og finder man bakterier i en urinprøve, kan det være tegn på, eksempelvis blærebetændelse.

8. Celler

Urinprøven undersøges også for tilstedeværelsen af forskellige celler. For eksempel kan hvide blodceller være tilstede i urinen i forbindelse med en blærebetændelse.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hund overlevede sammenstød med tog

03-01-2011 13:27, af Anne Kristine Tollestrup
Søndag morgen slap en labrador retriever med livet i behold efter, at den blev påkørt af et tog.

Hvad er spondylose?

20-07-2018 08:00, af Astrid Holtet

Spondylose kaldes også nogle gange for rygslitage, og ses som pålejring af ekstra knoglevæv uden på rygsøjlen. Mange hund lever med tilstanden hele livet uden at få problemer, mens andre kan udvikle problemer med smerte og halthed. Vi ser lidt nærmere på sygdommen og hvad der gør forskellen

Fantastisk alsidigt program til Hund i Fokus

30-08-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I weekenden bliver der holdt Hund i Fokus i Vejen. DKK har i den grad lagt sig i selen for at give alle en god oplevelse. Læs bare her, hvad du kan glæde dig til

Tilladt at lufte hund i forbudszoner

08-04-2020 12:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nu kan politiet forbyde folk at opholde sig på visse offentlige områder, hvis der flere gange har været for mange samlet pågældende sted. Det er dog stadig lovligt at lufte hund på disse områder

NU må hunde igen være løse på stranden

01-10-2024 08:00, af Cecilie Friis Amstrup

Nu kan din hund igen nyde friheden på stranden! Fra 1. oktober må hunde være løse på de danske strande, men husk at tage hensyn til andre strandgæster og dyrelivet.

1. oktober må hunden være løs på stranden

26-09-2022 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra den 1. oktober må hunde igen gå uden snor på de danske strande. Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog til, at man aldrig slipper hunden løs, hvis man ikke har fuld kontrol over den

Hund skudt ved Roskilde

12-08-2019 15:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

 Fredag aften blev en hund ramt af  hagl fra en luftbøsse i Gadstruo ved Roskilde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste