Hvordan ville verden lyde, hvis du var en hund?

22-09-2021 15:06, af Astrid Gerd Holtet

Hundens hørelse overgår på flere punkter menneskets, både når det kommer til toner og lydstyrke. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere har nok oplevet at sidde derhjemme og pludseligt reagerer hunden på noget, som man ikke selv kan høre. Det sker fordi hundens øre kan høre lyde, som menneske-øret ikke kan opfange.

Hvordan hører hunden?

Lyd bevæger sig som bølger igennem luften. Når disse bølger rammer hundens øre, bevæger de sig ned i øregangen og rammer trommehinden. Trommehinden sættes i bevægelse og denne bevægelse forplantes til mellemørets knogler. Knoglerne sender bevægelsen videre til det indre øre, hvor den bliver opfanget af ørets nerve, og sendt som elektrisk signal til hjernen.

Hvordan lyder verden for hunden?

Hvor mange svingninger lydbølgerne laver, har betydning for hvilken tone lyden har. Er der mange svingninger, giver det en høj tone, mens er der få, giver det en lav tone. Hyppigheden af disse svingninger kaldes for frekvensen, og måles i hertz. Enheden hertz, angiver hvor mange svingninger, lydbølgen laver per minut. 

Det er ikke alle frekvenser øret kan opfange. Menneskets øre kan høre mellem ca. 20 til 20.000 hertz. Hunden derimod kan høre op til 40.000 eller 50.000 hertz, og nogle racer formentligt endnu højere. Det vil altså sige, at hunden kan høre toner, langt højere end det menneskelige øre. Disse frekvenser kalder vi for ultralyde.

Selvom hunden kan høre flere toner end vi kan, er de dog ikke så gode til at skelne de toner, som vi taler i, fra hinanden. Det vil altså sige, at de kan have svært ved at skelne det ene ord, fra det andet, når vi snakker i vores normale toneleje.

Ud over at kunne høre de høje toner, er der også forskel på hvilke lydstyrke øret kan opfange, og det betyder at hunde-øret kan høre lyde, der er op til fire gange så langt væk, som det vi kan høre.

Hundens øret overgår altså på mange måder menneskets, og derfor kan vi ofte stå i situationer, hvor hunden kan høre lyde vi ikke kan – og gennem historien har vi udnyttet denne egenskab hos hunden, både til jagt og til vagt.

Så næste gang din hund reagerer på noget ude i mørket, som du ikke kan høre, er det formentligt et resultat af den forskel, der er på hunden og menneskets hørelse.

 

Læs også

Hundens øre er specialiseret til at finde frem til byttet

08-07-2021 15:00, af Astrid Holtet

Hundens øre er opbygget til præcist at kunne lokalisere byttedyr, og det kan høre lyde fra mus og rotter, som menneskeøret ikke kan registrere

Når hunden bliver døv

03-12-2017 17:32, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes 

Må min hund spise hyben?

02-08-2017 13:20, af Anne Ekenberg

Mine hunde går i disse dage og gnasker løs af hyben, når vi dagligt er ved stranden. Og jeg når hver gang at tænke, om det nu er godt for dem, for de spiser dem med hud og hård – og altså også frøene inden i. Så det satte jeg mig for at finde ud af.

Du ligner din hund – og den ligner dig

20-03-2017 15:23, af Kasper Larsson
Hund og ejer er tæt knyttet – næsten symbiotisk. Og faktisk kan hundens og ejerens personlighed have indvirkning på hinanden både i forhold til følelser og stressniveau

Verdens ældste hund er 23 år

23-01-2023 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Chihuahuaen Spike er nu verdens ældste nulevende hund. Det skriver Guinness World Records

Endnu en hund stjålet fra have

28-05-2013 13:29, af Maja Golles
I weekenden var den gal igen. Denne gang blev en chihuahua stjålet fra en have

Pas på de giftige pinse- og påskeliljer

30-03-2021 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Foråret nærmer sig med hastige skridt.  Blandt blomsterne ses pinse- og påskeliljerne som nogle af de første, der spreder farve i de danske haver - men har man hund, skal man være forsigtig, for de er nemlig giftige 

Mangler din hund en del af sit navn?

19-03-2019 08:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er nu muligt at registrere stamtavlenavne på op til 50 positioner 

Onsdag er hundedag i Jels

10-09-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For andet år i træk er der Mig og Min Hund i Jels. Det finder sted onsdag aften

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.