Hvordan ville verden lyde, hvis du var en hund?

22-09-2021 15:06, af Astrid Gerd Holtet

Hundens hørelse overgår på flere punkter menneskets, både når det kommer til toner og lydstyrke. 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mange hundeejere har nok oplevet at sidde derhjemme og pludseligt reagerer hunden på noget, som man ikke selv kan høre. Det sker fordi hundens øre kan høre lyde, som menneske-øret ikke kan opfange.

Hvordan hører hunden?

Lyd bevæger sig som bølger igennem luften. Når disse bølger rammer hundens øre, bevæger de sig ned i øregangen og rammer trommehinden. Trommehinden sættes i bevægelse og denne bevægelse forplantes til mellemørets knogler. Knoglerne sender bevægelsen videre til det indre øre, hvor den bliver opfanget af ørets nerve, og sendt som elektrisk signal til hjernen.

Hvordan lyder verden for hunden?

Hvor mange svingninger lydbølgerne laver, har betydning for hvilken tone lyden har. Er der mange svingninger, giver det en høj tone, mens er der få, giver det en lav tone. Hyppigheden af disse svingninger kaldes for frekvensen, og måles i hertz. Enheden hertz, angiver hvor mange svingninger, lydbølgen laver per minut. 

Det er ikke alle frekvenser øret kan opfange. Menneskets øre kan høre mellem ca. 20 til 20.000 hertz. Hunden derimod kan høre op til 40.000 eller 50.000 hertz, og nogle racer formentligt endnu højere. Det vil altså sige, at hunden kan høre toner, langt højere end det menneskelige øre. Disse frekvenser kalder vi for ultralyde.

Selvom hunden kan høre flere toner end vi kan, er de dog ikke så gode til at skelne de toner, som vi taler i, fra hinanden. Det vil altså sige, at de kan have svært ved at skelne det ene ord, fra det andet, når vi snakker i vores normale toneleje.

Ud over at kunne høre de høje toner, er der også forskel på hvilke lydstyrke øret kan opfange, og det betyder at hunde-øret kan høre lyde, der er op til fire gange så langt væk, som det vi kan høre.

Hundens øret overgår altså på mange måder menneskets, og derfor kan vi ofte stå i situationer, hvor hunden kan høre lyde vi ikke kan – og gennem historien har vi udnyttet denne egenskab hos hunden, både til jagt og til vagt.

Så næste gang din hund reagerer på noget ude i mørket, som du ikke kan høre, er det formentligt et resultat af den forskel, der er på hunden og menneskets hørelse.

 

Læs også

Hundens øre er specialiseret til at finde frem til byttet

08-07-2021 15:00, af Astrid Holtet

Hundens øre er opbygget til præcist at kunne lokalisere byttedyr, og det kan høre lyde fra mus og rotter, som menneskeøret ikke kan registrere

Når hunden bliver døv

03-12-2017 17:32, af Astrid Gerd Holtet

Hunde kan fødes døve eller døvheden kan komme som følge af sygdom. Vi ser lidt nærmere på hvad der sker, når hundens hørelse påvirkes 

Hund aflivet ved grænsen

28-05-2021 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag forsøgte en mand at smugle en hund ind i Danmark. Det blev fatalt for hunden

Kvinde fik bøde for løs hund

17-12-2010 11:14, af Anne Kristine Tollestrup
Efter at have haft sin hund til at strejfe rundt flere gange, fik en 19-årig kvinde i denne uge en betragtelig bøde for forseelsen.

Pas på hunden i varmen

06-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på

1, 2, 3, 4 – lugten af våd hund er væk

10-01-2015 13:17, af Tine Luther
Ikke mindst i denne fugtige tid lugter mange hunde temmelig meget. Få 4–trins videoråd fra dyrlæge Tina Haanings tips til, hvordan du vasker din hund.

Vælg din race med hjernen - ikke kun hjertet

03-08-2022 08:00, af Lotte Evers

I Spanielbogen fortæller Lotte Evers følgende om, hvilken del af kroppen man bør bruge, når man vælger hund

Hvorfor stresser din hund

25-07-2018 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når hunde udviser uhensigtsmæssig adfærd, skyldes det ofte stress. Men hvorfor stresser din hund egentlig. Spanielbogen giver disse bud

Rørende fotografi har ført til store donationer

08-08-2012 09:42, af Tine Luther
Et rørende foto af en gigtplaget hund og dens ejer, der hygger sig sammen i vandet, har været katalysator for donationer, der kan betale hundens behandling. Over to millioner gange har billedet været vist på Facebook!

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt