Hunden skal ikke grilles i bilen

07-05-2018 14:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Varmen er over os. Husk det, når du parkerer din bil og måske efterlader hunden i bilen. Det bliver meget varmt derinde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mandag morgen sad en schæferhvalp alene på bagsædet i en parkeret bil i Aalborg. Både døre og vinduer var lukkede i bilen. Derfor kunne det være blevet farligt for den lille hund, hvis ikke en borger havde ringet til vagtcentralen.

Herfra fik man ringet til ejeren af bilen, som fik en lille lektion i, hvordan man skal behandle hunde på en varm dag som i dag.

Ejeren skyndte sig herefter at få åbnet et vindue i bilen og placeret en skål vand i bilen, så hunden kunne få lidt at drikke. Det skriver Nordjyllands Politi i deres døgnrapport.

På baggrund af denne historie, som kunne have udviklet sig tragisk og fordi solen netop nu står flot højt oppe på himlen, må det være tid til at repetere, hvordan det nu er med hunde i varme biler.

For selvom vi alle vil vore hunde det bedste, så kan en simpel forglemmelse blive skæbnesvanger. For det skader vel ikke, at man lige er inde at handle, mens hundens sidder ude i bilen, eller gør det?

Så varmt bliver der i bilen
Sandheden er, at det kan faktisk sagtens være skadeligt. Temperaturen stiger hurtigt i en lukket bil, og hunde sveder ikke gennem huden som vi mennesker. De sveder gennem tungen og poterne. Derfor halser hunden for at holde kropstemperaturen nede, og den halser hurtigere og hurigere, jo varmere det bliver. Hunden vil også savle, og savlen går måske over i fråde, hvis det bliver rigtig slemt. Og når den savler, mister den væske og får endnu sværere ved at komme af med varmen. Det får kropstemperaturen til at stige yderligere, og inden længe er vores hund faldet om med hedeslag.

Derefter mister den bevidstheden og vil dø, hvis ikke den bliver afkølet.

Den svenske kennelklub har gennemført et forsøg, hvor man undersøgte, hvor varmt det egentlig bliver inde i en bil.

Forsøget viste, at mens temperaturen i bilen lå på behagelige 23 grader om morgenen klokken 8.30, hvor temperaturen udenfor var 22 grader. Klokken 12.30 var temperaturen udenfor steget til 27 grader, mens temperaturen inde i bilen var steget til hele 52 grader.

Den svenske kennelklubs pressetalsmand, Hans Rosenberg udtalte efter forsøget, der blev foretaget i sommeren 2014, at der var stor forskel på temperaturerne i bilen, og at det flere steder føltes meget varmere end de steder, temperaturen blev målt.

Et studie fra New Zealand har vist, at en hund kan få livstruende skader efter 20 minutter i en 49 grader varm bil. Derfor er der al mulig grund til at huske at passe på.

Slå ruden ind
Men hvad må du egentlig gøre, hvis du ser en hund have det alt for varmt i en bil? Det spørgsmål har politiet svaret på. Du ser en hund ligge livløs i en bil, og mistanken falder straks på hedeslag. Hvad kan du gøre, og hvad må du gøre? Dette er, hvad politiet siger:

  • Find ejeren. Hvis bilen er parkeret foran et indkøbscenter, få ejeren efterlyst over et samtaleanlæg.
  • Få evt. nogen til at hjælpe dig, så du kan blive ved bilen.
  • Hvis ejeren ikke dukker op, ring da 114 eller 112. Begge er politiets alarmnumre. 114 er det direkte servicenummer til politiet i hele landet og bruges, hvis henvendelsen ikke er akut. Du kan også ringe 1812, som er vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse. Vagtcentralen har døgnåbent.
  • Hvis du mener, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind. Du skal dog efterfølgende kunne bevise, at du handlede i nødret, og at hunden faktisk var i livsfare. Ellers kan du få en bøde.

Derudover oplyser politiet, at man hellere må ringe en gang for meget til vagtcentralen end en gang for lidt, hvis man har mistanke om, at en hund er ved at få hedeslag i en bil.

Det er altid en god ide at lade en rude stå åben i bilen og sørge for, at hunden har vand. Men allerbedst vil det være at tage hunden med sig, eller lade den blive hjemme, hvis man absolut ikke kan have den med ind.

Læs også

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Dyrlægens anbefalinger: Sådan beskytter du din hund i sommervarmen

23-07-2024 10:43, af Anne Cecilie Sohl

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Pas på din hund i sommervarmen

08-07-2022 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer og for meget aktivitet være en farlig kombination for hunde, som har sværere ved at regulere varmen end mennesker. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du beskytter din hund mod sommervarmen, lyder det fra dyrlæge hos AniCura, der er en af landets største grupper af dyrehospitaler

Sommerferie i Danmark: Pas godt på hunden

18-06-2020 15:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste danskere er begyndt at tælle ned til den årlige sommerferie, men nu hvor vi ikke rejser til udlandet som følge af coronavirus, skal mange af os være turister i vores eget land. De, som plejer at tage hunden med på udlandsrejse, kunne fristes til at tro, at en sommer i Danmark ingen planlægning kræver. Der er dog en del vigtige overvejelser at gøre sig. Her guider direktør i Agria Dyreforsikring hundeejere til en god, dansk sommer for Fido

Sommerbilleder vol. 2

13-07-2018 15:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I de næste 25 billeder

Vi vil se din sommerhund

05-06-2021 10:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er sommer og det er dejligt. Lad os se din sommerhund. 

Efterlad aldrig din hund i en varm bil

06-06-2023 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Når temperaturen stiger om sommeren, fraråder Dyrenes Beskyttelse at hunde efterlades i biler, også selv om det kun drejer sig om kort tid. Desværre er der stadig mange, som lader hunden sidde i bilen når det er varmt, hvilket kan have fatale konsekvenser

En hvalp og en flaske champagne, tak

30-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommer er ferietid, og hotellerne gør et stort stykke arbejde for at tiltrække gæster. Amerikansk hotel bruger hundehvalpe som trækplaster

Brandmænd – kan også give hunden gener

09-06-2022 12:41, af Astrid Gerd Holtet

Nogle gange kan en badetur få en træls afslutning, hvis man løber ind i en brandmand – og det gælder både for hunde og mennesker

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

Den ultimative hundequiz

28-12-2021 10:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund få and?

10-11-2021 15:02, af Astrid Gerd Holtet

Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde

 

Advarsel: Tilbagekaldte tyggeruller fra Chrisco skaber bekymring blandt hundeejere

16-12-2024 12:07, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Inka skrev historie som Danmarks første hund med titlen NOVFCH

18-12-2024 14:21, af Cecilie Friis Amstrup

En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.