Hunden skal ikke grilles i bilen

07-05-2018 14:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Varmen er over os. Husk det, når du parkerer din bil og måske efterlader hunden i bilen. Det bliver meget varmt derinde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Mandag morgen sad en schæferhvalp alene på bagsædet i en parkeret bil i Aalborg. Både døre og vinduer var lukkede i bilen. Derfor kunne det være blevet farligt for den lille hund, hvis ikke en borger havde ringet til vagtcentralen.

Herfra fik man ringet til ejeren af bilen, som fik en lille lektion i, hvordan man skal behandle hunde på en varm dag som i dag.

Ejeren skyndte sig herefter at få åbnet et vindue i bilen og placeret en skål vand i bilen, så hunden kunne få lidt at drikke. Det skriver Nordjyllands Politi i deres døgnrapport.

På baggrund af denne historie, som kunne have udviklet sig tragisk og fordi solen netop nu står flot højt oppe på himlen, må det være tid til at repetere, hvordan det nu er med hunde i varme biler.

For selvom vi alle vil vore hunde det bedste, så kan en simpel forglemmelse blive skæbnesvanger. For det skader vel ikke, at man lige er inde at handle, mens hundens sidder ude i bilen, eller gør det?

Så varmt bliver der i bilen
Sandheden er, at det kan faktisk sagtens være skadeligt. Temperaturen stiger hurtigt i en lukket bil, og hunde sveder ikke gennem huden som vi mennesker. De sveder gennem tungen og poterne. Derfor halser hunden for at holde kropstemperaturen nede, og den halser hurtigere og hurigere, jo varmere det bliver. Hunden vil også savle, og savlen går måske over i fråde, hvis det bliver rigtig slemt. Og når den savler, mister den væske og får endnu sværere ved at komme af med varmen. Det får kropstemperaturen til at stige yderligere, og inden længe er vores hund faldet om med hedeslag.

Derefter mister den bevidstheden og vil dø, hvis ikke den bliver afkølet.

Den svenske kennelklub har gennemført et forsøg, hvor man undersøgte, hvor varmt det egentlig bliver inde i en bil.

Forsøget viste, at mens temperaturen i bilen lå på behagelige 23 grader om morgenen klokken 8.30, hvor temperaturen udenfor var 22 grader. Klokken 12.30 var temperaturen udenfor steget til 27 grader, mens temperaturen inde i bilen var steget til hele 52 grader.

Den svenske kennelklubs pressetalsmand, Hans Rosenberg udtalte efter forsøget, der blev foretaget i sommeren 2014, at der var stor forskel på temperaturerne i bilen, og at det flere steder føltes meget varmere end de steder, temperaturen blev målt.

Et studie fra New Zealand har vist, at en hund kan få livstruende skader efter 20 minutter i en 49 grader varm bil. Derfor er der al mulig grund til at huske at passe på.

Slå ruden ind
Men hvad må du egentlig gøre, hvis du ser en hund have det alt for varmt i en bil? Det spørgsmål har politiet svaret på. Du ser en hund ligge livløs i en bil, og mistanken falder straks på hedeslag. Hvad kan du gøre, og hvad må du gøre? Dette er, hvad politiet siger:

  • Find ejeren. Hvis bilen er parkeret foran et indkøbscenter, få ejeren efterlyst over et samtaleanlæg.
  • Få evt. nogen til at hjælpe dig, så du kan blive ved bilen.
  • Hvis ejeren ikke dukker op, ring da 114 eller 112. Begge er politiets alarmnumre. 114 er det direkte servicenummer til politiet i hele landet og bruges, hvis henvendelsen ikke er akut. Du kan også ringe 1812, som er vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse. Vagtcentralen har døgnåbent.
  • Hvis du mener, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind. Du skal dog efterfølgende kunne bevise, at du handlede i nødret, og at hunden faktisk var i livsfare. Ellers kan du få en bøde.

Derudover oplyser politiet, at man hellere må ringe en gang for meget til vagtcentralen end en gang for lidt, hvis man har mistanke om, at en hund er ved at få hedeslag i en bil.

Det er altid en god ide at lade en rude stå åben i bilen og sørge for, at hunden har vand. Men allerbedst vil det være at tage hunden med sig, eller lade den blive hjemme, hvis man absolut ikke kan have den med ind.

Læs også

Bliv besøgsven med hund og spred glæde hos ældre

18-03-2025 09:48, af Cecilie Friis Amstrup

Giv din hund en meningsfuld opgave og skab livsglæde hos ældre gennem besøg fyldt med nærvær og varme

Vinterkulde og hundehvalpe

28-01-2025 08:37, af Anne Egede

Når kulden bider, kan hjemmelavede dækkener af sokker være en simpel og billig løsning til at holde små hvalpe varme – også selvom du ikke er en mester til håndarbejde!

“Jeg er bekymret for min hvalps nisser”

20-12-2024 16:32, af Anne Egede

Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?

Vi vil se din sommerhund

05-06-2021 10:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er sommer og det er dejligt. Lad os se din sommerhund. 

Sommerferie i Danmark: Pas godt på hunden

18-06-2020 15:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste danskere er begyndt at tælle ned til den årlige sommerferie, men nu hvor vi ikke rejser til udlandet som følge af coronavirus, skal mange af os være turister i vores eget land. De, som plejer at tage hunden med på udlandsrejse, kunne fristes til at tro, at en sommer i Danmark ingen planlægning kræver. Der er dog en del vigtige overvejelser at gøre sig. Her guider direktør i Agria Dyreforsikring hundeejere til en god, dansk sommer for Fido

Hundeliv ofres til fordel for VM-fodbold

25-10-2011 14:28, af Tine Luther
Herreløse hunde i Ukraine slås brutalt ihjel, så der er ”ryddet op” i gaderne inden VM næste sommer.

Hvad gør du hvis hunden får hedeslag?

24-06-2022 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Hver sommer rammes hunde af hedeslag fordi de glemmes i biler, eller på anden måde udsættes for alt for høje temperaturer – vi ser på hvad man kan gøre, hvis uheldet er ude  

Undgå problemer med hot spot

16-06-2013 08:37, af Tine Luther
For nogle hunde betyder badesæsonen desværre også hudproblemer i form at hot spot - også kendt som sommer- eller retrievereksem.

Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Hunde i vandet ved stranden

07-07-2017 10:11, af Anne Ekenberg

Hunde skal være i snor i sommerhalvåret, når de færdes ved stranden. Men hvad nu, når de er ude i vandet? Hvilke regler gælder så? Og hvad med “Blå flag”- strande?

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?