Silke Sommer står til bødestraf

02-09-2022 09:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I går var stifter af New Hope Denmark i retten i Odense, hvor hun stod anklaget for flere forskellige ting i forbindelse med sin rolle i New Hope Denmark 

Copyright Ridehesten.com

Allerede på parkeringspladsen foran retsbygningen stod det klart, at flere mennesker havde interesse i den retssag, der torsdag skulle køre klokken 9.30 i retssal 6 i Retten i Odense. Da den sigtede, Silke Sommer, mødte op sammen med sin mor, blev der råbt et par ting efter hende. Inde i retssal 6 kunne man igen konstatere, at interessen for sagen var større, end man havde forventet. Der var kun plads til fem tilhørere i den lille retssal, hvorfor flere skuffet måtte vente udenfor salen.  

Inde i retssalen læste anklager Kirsten Flummer op af den alenlange sigtelse, der blandt andet omhandlede import og videreformidling af 383 hunde fra Portugal uden tilladelse til dette. Derudover var den odenseanske kvinde sigtet for at have lavet ulovlige indsamlinger på Facebook, at have opbevaret og videreformidlet receptpligtig dyremedicin. Silke Sommer var også sigtet for overtrædelse af dyreværnsloven ved at holde tre hunde i bur i længere tid, ligesom flere hunde ikke havde den lovpligtige ansvarsforsikring.  


Import og videreformidling 

Gennem hele sagen var Silke Sommer klar til at svare på spørgsmål, og hun erkendte da også at have importeret og videreformidlet de 383 hunde, at have den receptpligtige dyremedicin, de ulovlige indsamlinger og de manglende forsikringer.  

Silke forsvarede sin import og videreformidling af hundene med, at hun gjorde det af et godt hjerte. Hun havde set klip på Facebook af portugisiske hunde, som levede en kummerlig tilværelse, og det havde fået hende til at starte med at hente hunde til Danmark og til at starte foreningen, New Hope Denmark.  

Hun forklarede gennem sin forsvarer Jan Holmén Olesen, at hun kun havde fungeret som en mægler mellem hundenes nye familier og internaterne i Portugal. I starten betalte hundenes nye familier direkte til Portugal, og pengene dækkede kun de udgifter, der var til hundene, bedyrede Silke Sommer.  

Derfor mente hun og forsvareren ikke, at hun skulle have en tilladelse til at videreformidle hundene, da de havde den opfattelse, at det kun var tilfældet, hvis man solgte hundene med fortjeneste.  

Et vidne, der er dyrlæge i Fødevarestyrelsen, kunne dog fortælle, at man også skal have tilladelsen, selvom, man ikke tjener på videreformidlingen. Hun kunne endda sige, hvor i loven dette stod, og efter en hurtig oplæsning af lovteksten, måtte forsvareren give dyrlægen ret.  

Men kunne man overhovedet forvente, at Silke Sommer var bevidst om, at hun faktisk skulle have en tilladelse? Svaret er ja.  

For allerede den 19. december 2018 var Fødevarestyrelsen første gang på kontrolbesøg hos New Hope Denmark. Her konstaterede Fødevarestyrelsen, at foreningen ikke havde de nødvendige tilladelser. Det blev både fortalt mundtligt, ligesom der blev efterladt en skrivelse hos foreningen om, hvad der skulle til for at kunne importere og videreformidle hunde. Derudover blev kontrolrapporten også sendt til foreningens e-boks.  

4. april 2019 kom Fødevarestyrelsen igen på besøg. Denne gang skulle de tjekke op på, om der var kommet styr på tilladelserne. Foreningen var i mellemtiden blev registreret som importør, og de havde ansøgt om tilladelse til videreformidling, men de havde endnu ikke fået tilladelsen.  
Det blev igen påpeget, at der ikke måtte ske en videreformidling af hunde uden tilladelsen.  

Men det skulle vise sig, at foreningen fortsatte med at importere hunde, og 7. november kom Fødevarestyrelsen igen på besøg. Denne gang skete besøget på baggrund af en henvendelse fra grænsekontrollen i Kastrup efter foreningen havde importeret nogle hunde denne vej. Foreningen oplyste, at alle tilladelser var i orden, men det var de ikke.  

Tilladelsen til videreformidling af hunde var stadig ikke dukket op, og derfor nedlagde Fødevarestyrelsen et forbud mod import og videreformidling af hunde.  

Forbuddet havde dog ingen effekt, idet foreningen fortsatte importen. Herefter fandt Fødevarestyrelsen ingen anden løsning end at politianmelde foreningen.  

Silke Sommer forsvarede sig i retten med, at det hele var meget forvirrende, og at hun nok ikke havde forstået, at der var nedlagt et forbud.  

 

Medicin og indsamlinger 

Silke Sommer erkendte, at hun havde lidt receptpligtig medicin i hjemmet. Det var ifølge hende medicin, der var kommet med nogle af hundene til Danmark, og så havde hun beholdt resterne. Hun nægtede dog at have videreformidlet medicinen til andre.  

Anklager Kirsten Flummer gjorde sit til at så tvivl om Silke Sommers udsagn, da hun fremviste flere messengersamtaler, hvor Silke Sommer tilbød medicin til nogle af de familier, der havde købt hund gennem foreningen.  

De ulovlige indsamlinger på Facebook fyldte meget lidt i de tre timer, retssagen varede. Silke Sommer erkendte, at hun ikke havde indhentet tilladelse til indsamlingerne, inden de var påbegyndt. 

 

Dårlig behandling af hunde  

Silke Sommer var også sigtet for at have holdt tre hunde i bur i for lang tid. Derudover skulle et af burene også være for småt.  

Der blev vist en filmoptagelse fra Politiets og embedsdyrlægens besøg, og den viste med al tydelighed, at en større hund befandt sig i et bur, der var for lille til den.  

Men ret skal også være ret. For det virkede i retssalen meget plausibelt, at embedsdyrlægen måske havde misforstået Silke Sommer, når han konkluderede, hvor længe hundene var i bur om dagen.  

De tre hunde befandt sig under politiets og embedsdyrlægens besøg sig i hver deres bur i et anneks til Silke Sommers ejendom.  

Dyrlægen havde forstået, at de var i bur, fordi de var aggressive og ikke kunne sammen. Men her havde Silke Sommer en anden opfattelse.  

Hun kunne fortælle, at hun kun bruger burene, når hundene skal spise. Eftersom de er gadehunde, er de vant til at slås for føden, og det vil de også gøre, hvis de bliver fodret på samme tid.  

Embedsdyrlægen havde også fået den opfattelse, at hundene sov i burene. Også dette afviste Silke Sommer. Denne gang kunne hun fortælle, at hundene sover i annekset og lågerne til burene står åbent, så de selv kan bestemme, hvor de sover henne.  

Silke Sommer fremviste i den forbindelse billeder af de tre hunde, der legede sammen på et større udendørs areal, som hun råder over.  

Embedsdyrlægen kunne desuden konkludere, at hundene var i god forfatning og at der var rent og pænt hos dem.  

 

Dom om 14 dage 

Anklager Kirsten Flummer mente, at Silke Sommer skal straffes med en bøde på 100.000 kroner, mens forsvarer Jan Holmén Olesen mente, at straffen måtte være en bøde på max 50.000 kroner. Hvad det ender med, må vi vente til 15. september med at finde ud af. Her falder dommen nemlig.  

At Silke Sommer nu bliver straffet for sin rolle i New Hope Denmark er en lettelse for mange mennesker, der har købt hund gennem foreningen. Men som hundemenneske må man også konstatere, at der mangler at findes et ansvar for, at flere hunde kom til Danmark med sygdom, mens der også har været flere tilfælde af aggressive hunde fra foreningen.  

  

Læs også

Silke Sommer idømt bøde på 50.000 kroner

15-09-2022 15:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag faldt dommen over Silke Sommer, der er stifter af New Hope Denmark

Afgørelse i sag mod Silke Sommer om to uger

01-09-2022 12:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Retten i Odense har netop afsluttet retssagen mod Sille Sommer og New Hope Denmark. Afgørelsen må vi dog vente på

New Hope Denmark i retten og under tvangsopløsning

31-08-2022 09:11, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I morgen torsdag skal ejer af New Hope Denmark i retten i Odense 

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hundeejere er rigere, tyndere og sundere

04-10-2022 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har tidligere skrevet om, at hundeejere får mere motion end folk uden hund. Studie viser, at det absolut ikke er den eneste fordel ved at have hund

Thuja er giftig for hunde

04-10-2022 12:15, af Astrid Gerd Holtet

Thuja er en almindelig stedsegrøn plante i Danmark, og den indeholder et stof, der er giftigt for både mennesker og hunde

Flot flot holdindsats af Danmark

02-10-2022 15:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er verdensmesteren i IGP fundet. Vinderen blev tyske Nico Kertzinger og hans hund,  Nitra vom Eisernen Kreuz, men en flot indsats af det danske hold placerede dem på en fremragende 3. plads i holdkonkurrencen

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Se billederne: VM i Randers

30-09-2022 11:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

VM for schæferhunde er godt i gang i Randers. Her til formiddag har seks hunde været i ilden til forsvarsarbejde på Randers Stadion

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Ærgerlig dansk start på søndagen

02-10-2022 10:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To danskere har været på banen på Cepheus Park i Randers i dag. For en af dem sluttede det alt for hurtigt

Viggo er død

22-09-2022 13:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle hunde er noget ganske særligt, og Viggo er en af dem, mange sikkert har haft et forhold til

VM for schæferhunde i Randers 2022

10-11-2021 08:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Til næste år tager Randers igen imod verdenseliten blandt schæferhunde, da den kronjyske hovedstad endnu engang bliver vært for VM

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden