Det er velkendt at fedt kan medføre overvægt og en lang række sygdomme, også hos vores hunde. Fedt er dog alligevel en nødvendighed og et godt hundefoder skal derfor have et vist niveau af fedt.
Fedt er et livsvigtigt næringsstof
Sammen med protein og kulhydrater, tilhører fedt gruppen af energigivende næringsstoffer, og fedt har flere vigtige funktioner i kroppen. Først og fremmest er fedt en vigtig del af alle kroppens celler, og en vigtig kilde til energi. Derudover indgår fedt, blandt meget andet, i dannelsen af forskellige hormoner, og hjælper til optagelse og lagring af de fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K). Kan kroppen ikke bruge alt det fedt hunden spiser, lagres det som fedtdepoter, og kan frigives og bruges senere, hvis nødvendigt. Problemet med fedt opstår, hvis disse depoter bliver for store.
De vigtige fedtsyrer
Fedt består af fedtsyrer – og nogle af dem er vigtige for hundens sundhed. Det gælder især fedtsyrerne omega 3 og omega 6. Disse fedtsyrer findes især i olie fra fisk. Omega 3 og omega 6 fedtsyrer har en række positive effekter på blandt andet pels, led, hjerne og hjertet.
Energibehov er varierende
Hvor meget fedt en hund har brug for, er meget individuelt. Er hunden meget aktiv, har den brug for meget energi – og for disse hunde er fedt en god energikilde. Derudover kan ældre eller syge hunde, blandt andet have særligt gavn af en øget mængde omega 3 og 6 fedtsyrer.
De fleste familiehunde, lever et liv med et lavt eller moderat energiniveau, og for dem gælder det om at begrænse mængden af overflødigt fedt, for at undgå at det sætter sig som fedtdepoter, og dermed gør hunden overvægtig. Overvægt kan nemlig medføre en lang række sygdomme og kan forkorte hundens levetid og livskvalitet væsentligt.
Kløe, hudproblemer og mavegener kan skyldes allergi. Hunde kan udvikle både inhalationsallergi og foderintolerance, og nogle har endda begge dele. Det kræver en grundig udredning at finde den rette behandling.
Overvægt er ikke kun et menneskeligt problem. Mange hunde i Danmark kæmper med for mange kilo, og det kan gå ud over både livskvalitet og levetid. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at hjælpe din hund tilbage i trivsel.
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Dansk Kennel Klub har lanceret en ny mulighed for hundeejere og opdrættere, der ønsker at registrere sundhedsresultater, som ikke er omfattet af officielle avlskrav og -anbefalinger. Funktionen “Anden sundhed” giver bedre overblik og lettere adgang til hundes sundhedsdata.
Sygdommen ”Tørre øjne” – eller Keratokonjunktivitis Sicca - kan, hvis ubehandlet, føre til nedsat syn og blindhed. Hvad ligger bag de tørre øjne og hvad skal du holde øje med?
Vejret er ikke rigtig noget i Danmark for tiden. Er man til vintervejr, er her ikke sne nok, og er man til varmegrader er her alt for koldt. Derfor kan man sagtens fristes til at tage på en ferie væk fra gråvejr, kulde og slud. Her er ti gode råd til dig, der gerne vil have din hund med på rejsen
Et stort svensk studie peger på at børn, der vokser op med hund, har mindre sandsynlighed for at udvikle astma
Blodprøver er et vigtigt, og ofte brugt værktøj, når dyrlægen skal vurdere en hunds sundhed eller finde frem til en diagnose, men hvad viser blodprøven egentligt? Vi ser lidt nærmere på, hvordan blodprøven kan hjælpe dyrlægen
Hundens øre er opbygget til præcist at kunne lokalisere byttedyr, og det kan høre lyde fra mus og rotter, som menneskeøret ikke kan registrere
Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.