Fik sundhed mennesket til at tæmme ulve

11-01-2021 08:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning peger på, at mennesket måske tæmmede ulvene, fordi mennesket ikke kunne tåle den hårde stenalderkost

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Der er mange teorier om, hvorfor, hvornår og hvordan mennesket tæmmede ulvene og gjorde dem til hunde. Nu har finske arkæologer præsenteret en ny og opsigtsvækkende teori. Det skriver Videnskab.dk. 

De finske forskere har nemlig fundet beviser på, at menneskene fodrede ulvene med kødrester, da menneskene ikke selv kunne tåle den alt for proteinrige kost. 

– Det er første gang, vi har fundet en miljøbestemt forklaring på tæmningen af hunden, siger hovedforfatter Maria Lahtinen til mediet Scientific American. Hun er seniorforsker ved den finske fødevarestyrelse og gæsteforsker ved det finske nationalmuseum.

Perioden mellem 20.000 og 15.000 før vores tidsregning, var den koldeste periode i den sene istid, og især om vinteren måtte menneskene leve af udsultede dyr uden fedt på kroppen. Den kost er farlig for mennesker og kan inden for et par uger  give proteinforgiftning. Derfor mener forskerne, at det giver god mening, at menneskene kastede resterne af kødet ud til ulvene. 

På den måde blev ulvene afhængige af menneskets hjælp, og med tiden betød det, at ulvene blev til menneskekærlige hunde. 

– Personligt tror jeg ikke på, der er en simpel og nem forklaring bag tæmningen af hunden, men vi har brug for at se det fulde billede for at forstå processens kompleksitet, siger Lahtinen om sin egen forskning.

 

Læs også

Hunde fylder DR2 lørdag aften

29-01-2021 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Gider du ikke X-Factor eller Versus lørdag aften, så kan du slå over på DR2 og se hele tre udsendelser om hunde

Hunde er verdens ældste kæledyr

02-11-2020 15:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi ved, at hunde er menneskets bedste ven, men nu viser ny forskning også, at de er menneskets ældste ven

Hunde skal spise råt som ulve

22-01-2018 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sidste uge havde vi historien om, at raw food til hunde ikke var godt for dem på grund af diverse bakterier. Engelsk ekspert går nu i rette med den opfattelse. Hendes hunde har spist raw food de sidste ti år

Foredrag med Julian Brossé

23-02-2013 07:52, af Tine Luther
Dansk Kooiker Club inviterer til et spændende og fascinerende foredrag med hundetræner og hundeadfærdsekspert Julian Brossé som blandt andet er kendt fra DR 2 programmet ”Kysser med ulve". Foredraget afholdes den 16. marts i Årslev.

Fritlevende ulve i Danmark

11-02-2012 08:56, af Tine Luther
Nogle danskere er af den mening, at det vil være fint at sætte ulve ud i den danske natur. Med baggrund i de problemer, ulve forårsager i Sverige, herunder angreb på hunde, siger Jægerforbundet nej tak!

Ulve, hunde og deres retfærdighedssans

13-08-2017 16:09, af Anne Ekenberg

Visse primater forstår begrebet retfærdighed. Det har forskerne længe vidst. Men nu har forskerne vist, at både ulve og hunde også forstår sig på retfærdighed – ja, faktisk er ulves sans for retfærdighed større end hundes, skriver avisen The Independent på deres hjemmeside.

Svensk familie angrebet af ulve

19-04-2011 13:18, af Anne Kristine Tollestrup
En idyllisk gåtur blev til et mareridt, da en svensk familie blev angrebet af to rovdyr, der formodentlig var ulve.

Ulve, udstationeringer og hvalpekøb på vej til postkassen

17-04-2021 10:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I den kommende uge udkommer det nyeste nummer af HUNDEN. Her kan du læse lidt om, hvad du kan glæde dig til

Sygdommen bag vaccinationen – Hundesyge

17-09-2017 12:51, af Astrid Gerd Holtet

Hundesyge er en alvorlig virussygdom i familie med mæslinger, der blandt andet findes hos hunde, ræve, ulve og mink. Der ses en meget høj dødelighed blandt de hunde, der smittes med den, og den er derfor en af de sygdomme, de fleste danske hunde bliver vaccineret for

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt