Sukkersyge er en sygdom, hvor hunden har et for højt blodsukker som følge af problemer med det sukkerregulerende hormon, insulin. Insulin sørger for at sukker, der transporteres af blodet rundt i kroppen, kan optages i kroppens celler. Sukker er livsvigtig energi, som er nødvendig for at kroppen kan fungere.
Har hunden sukkersyge, har den problemer med blodsukkerreguleringen. Der findes to typer af sukkersyge – type 1 og type 2. Ved type 1 dannes der ikke nok insulin fra det organ, der kaldes bugspytkirtlen. Ved type 2 dannes der insulin, men denne insulin har ikke den effekt, som den burde have. Langt de fleste hunde med sukkersyge har type 1.
Resultatet ved begge typer er, at sukkeret i blodet ikke kan bevæge sig over i cellerne, og dermed forbliver det i blodet så bloksukkeret stiger, samtidig med at cellerne ikke får den livsvigtige energi. Når blodsukkeret er højt over længere tid, vil noget af sukkeret udskilles i hundens urin.
Hvordan opdager man at hunden har sukkersyge?
Da cellerne ikke får den energi de skal have, vil de sende signal til hjernen, der fortæller hunden at den er sulten, og man vil derfor se en øget appetit. På trods af at den spiser mere, vil en hund med sukkersyge dog tabe sig, da de energihungrende celler også giver besked til kroppen om at frigive lagret energi ved at nedbryde fedtdepoter og muskler. Derudover, kan man se at hunden tisser og drikker mere end den plejer. Har sygdommen stået på i noget tid, kan der ses nedsat syn og en grålig uklarhed i øjet.
Mistænker man, at ens hund har sukkersyge, kan dyrlægen stille diagnosen ved at undersøge, om der er sukker i hundens urin, og om blodsukkeret er forhøjet.
Hvordan behandler man en hund med sukkersyge?
Har hunden type 1 sukkersyge, kan den behandles med daglige insulinindsprøjtninger. Ved at tilføre hunden den insulin den mangler, kan man sørge for at sukkeret bliver optaget i cellerne. Ud over daglig insulinbehandling, har hunde med sukkersyge brug for at have en regelmæssig hverdag med faste foderrutiner, der koordineres med medicineringen. Det er derudover vigtigt at hunde med sukkersyge holdes normalvægtige, da både under- og overvægt kan give hunden problemer.
Fremtiden for en hund med sukkersyge
Hvis sygdommen ikke behandles er den livsfarlig. Et forhøjet blodsukker over længere tid kan give skader på flere organer, som kan være invaliderende og, i sidste ende, dødelige for hunden. Opdages sygdommen derimod tidligt, og sættes hunden i behandling, kan en hund med sukkersyge leve et godt og langt liv.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse