Hunde og sukkersyge

24-11-2017 17:00, af Astrid Gerd Holtet

Sukkersyge er velkendt blandt mennesker, men vidste du at vores hunde også kan rammes af denne sygdom, der påvirker blodsukkeret og som er livsfarlig, hvis den ikke behandles?

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Sukkersyge er en sygdom, hvor hunden har et for højt blodsukker som følge af problemer med det sukkerregulerende hormon, insulin. Insulin sørger for at sukker, der transporteres af blodet rundt i kroppen, kan optages i kroppens celler. Sukker er livsvigtig energi, som er nødvendig for at kroppen kan fungere.

Har hunden sukkersyge, har den problemer med blodsukkerreguleringen. Der findes to typer af sukkersyge – type 1 og type 2. Ved type 1 dannes der ikke nok insulin fra det organ, der kaldes bugspytkirtlen. Ved type 2 dannes der insulin, men denne insulin har ikke den effekt, som den burde have. Langt de fleste hunde med sukkersyge har type 1.

Resultatet ved begge typer er, at sukkeret i blodet ikke kan bevæge sig over i cellerne, og dermed forbliver det i blodet så bloksukkeret stiger, samtidig med at cellerne ikke får den livsvigtige energi. Når blodsukkeret er højt over længere tid, vil noget af sukkeret udskilles i hundens urin.

Hvordan opdager man at hunden har sukkersyge?

Da cellerne ikke får den energi de skal have, vil de sende signal til hjernen, der fortæller hunden at den er sulten, og man vil derfor se en øget appetit. På trods af at den spiser mere, vil en hund med sukkersyge dog tabe sig, da de energihungrende celler også giver besked til kroppen om at frigive lagret energi ved at nedbryde fedtdepoter og muskler. Derudover, kan man se at hunden tisser og drikker mere end den plejer. Har sygdommen stået på i noget tid, kan der ses nedsat syn og en grålig uklarhed i øjet.

Mistænker man, at ens hund har sukkersyge, kan dyrlægen stille diagnosen ved at undersøge, om der er sukker i hundens urin, og om blodsukkeret er forhøjet.

Hvordan behandler man en hund med sukkersyge?

Har hunden type 1 sukkersyge, kan den behandles med daglige insulinindsprøjtninger. Ved at tilføre hunden den insulin den mangler, kan man sørge for at sukkeret bliver optaget i cellerne. Ud over daglig insulinbehandling, har hunde med sukkersyge brug for at have en regelmæssig hverdag med faste foderrutiner, der koordineres med medicineringen. Det er derudover vigtigt at hunde med sukkersyge holdes normalvægtige, da både under- og overvægt kan give hunden problemer.

Fremtiden for en hund med sukkersyge

Hvis sygdommen ikke behandles er den livsfarlig. Et forhøjet blodsukker over længere tid kan give skader på flere organer, som kan være invaliderende og, i sidste ende, dødelige for hunden.  Opdages sygdommen derimod tidligt, og sættes hunden i behandling, kan en hund med sukkersyge leve et godt og langt liv.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Slanketip til hunde

29-01-2012 09:00, af Tine Luther
Fede hunde får lettere diabetes, hjerte- karsygdomme og andre lidelser – akkurat som mennesker. Det er usundt for hunden at være for tyk – og det kan hæmme den ift. dens aktiviteter. Her få du nogle slanketip til hunden.

Amerikanske elever samler ind til diabeteshund

27-04-2013 10:15, af Tine Luther
To gymnasieelever står bag indsamling til dreng, hvis liv trues af alvorlig diabetes.

Diabeteshunde redder liv

28-07-2016 14:30, af Tine Luther
Forskerne bliver klogere og klogere på diabeteshundenes evner. Læs mere og se indslag om diabetes og en diabeteshund i denne nyhed.

Agrias forskningsfond giver 4.8 millioner til forskning

21-02-2013 10:14, af Tine Luther
Hvorfor er hundens næse så kold, og hvilken betydning har den for regulering af hundens kropstemperatur? Kan man finde årsagerne til kennelhoste og med den viden i højere grad forebygge udbrud af sygdommen? Hvordan kan man bedre forebygge og behandle diabetes hos katte?

Diabetes insipidus hos hunde

01-08-2019 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Hunde med sygdommen diabetes insipidus evner ikke at koncentrere deres urin, og derfor mister de store mængder væske

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den alsidige border collie

14-07-2025 06:39, af Hanni Zimmer

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor