Du skal lige ind og handle – det tager bare fem minutter. En liter mælk, en pose pitabrød og en pakkepost. Fido kan sagtens holde til det – tror du. Men på de fem minutter er temperaturen steget fra de behagelig 22 grader til omkring 85 grader – også selv om bilen står i skyggen med let nedrullede vinduer.
Tungen ud af munden
Hunde sveder ikke på samme måde som os mennesker gennem huden. De sveder gennem tungen og poterne. Derfor ser vi, at hunden ”halser” for at holde kropstemperaturen nede. Vi ser også, at hunden halser hurtigere og hurtigere, jo varmere den får det, hvilket kaldes hyperventilation. Den hurtige luftstrøm, hyperventilationen skaber, afkøler så luftvejene. Hunden vil også savle, og savlen går måske over i fråde, hvis det bliver rigtig slemt. Og når den savler, mister den væske og får endnu sværere ved at komme af med varmen. Det får kropstemperaturen til at stige yderligere, og inden længe er vores hund faldet om med hedeslag. Derefter mister den bevidstheden og vil dø, hvis ikke den bliver afkølet.
Køligt – men ikke iskoldt – vand
Først og fremmest skal du altså sørge for at afkøle din hund. Læg den i kølige omgivelser og rens munden for evt. savl og fråde. Dernæst overbruser du hunden med 15-20 grader varmt vand over hele kroppen, men især i lysken og bugen, hvor pelsen er tynd. Vandet må faktisk ikke være for koldt, for så trækker de små blodkar sig sammen, og hunden kan ikke komme af med varmen.
Hvis man ikke har adgang til en bruser, kan opvredet håndklæder eller tæpper også gøre det. Ja, selvsagt alt, som kan dyppes i koldt vand og vrides let op, kan bruges.
I svære tilfælde skal du søge dyrlæge, for hunden kan gå i chok, hvilket kræver iltbehandling og væskebehandling (drop).
Hunde med særlig risiko
Nu er biler jo ikke det eneste sted, en hund kan få hedeslag. Det kan også ske ved fysisk anstrengende leg med andre hunde, eller hvis du cykler en tur med hunden en varm sommerdag. Hvis du ejer en race med flad næse, f.eks. mops og engelsk bulldog, eller en hund med megen pels, eller måske en ældre hund, bør du også være forsigtig. Her vil et lille børnebassin af plastic måske være en god investering, så din hund kan dyppe poterne.
Må jeg slå bilruden ind?
Du ser en hund ligge livløs i en bil, og mistanken falder straks på hedeslag. Hvad kan du gøre, og hvad må du gøre? Dette er, hvad politiet siger:
-Find ejeren. Hvis bilen er parkeret foran et indkøbscenter, få ejeren efterlyst over et samtaleanlæg.
-Få evt. nogen til at hjælpe dig, så du kan blive ved bilen.
-Hvis ejeren ikke dukker op, ring da 114 eller 112. Begge er politiets alarmnumre. 114 er det direkte servicenummer til politiet i hele landet og bruges, hvis henvendelsen ikke er akut. Du kan også ringe 1812, som er vagtcentralen hos Dyrenes Beskyttelse. Vagtcentralen har døgnåbent.
-Hvis du mener, at hunden er i livsfare, må du slå ruden ind. Du skal dog efterfølgende kunne bevise, at du handlede i nødret, og at hunden faktisk var i livsfare. Ellers kan du få en bøde.
Måske vi alle skulle lægge 114 og 1812 ind på vores mobiltelefoner.
Kilder: netdyredoktor.dk, dyrenesbeskyttelse.dk, politiet.dk
Mens mange danskere foretrækker varme sommerdage, kan høje temperaturer ofte være en udfordring for hunde. Derfor er det vigtigt, at hundeejere er bevidste om, hvordan man undgår potentielle farer som hedeslag, solskoldning og brændte poter, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.
Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner.
Hver sommer rammes hunde af hedeslag fordi de glemmes i biler, eller på anden måde udsættes for alt for høje temperaturer – vi ser på hvad man kan gøre, hvis uheldet er ude
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nystegt mortensand kan få mundvandet til at løbe på de fleste hunde, men pas på med at lade hunden få del af anden - skroget kan nemlig være farligt for hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Sådan var der en, som indledte en besked til mig på messenger. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg umiddelbart var en smule mystificeret – en hvalps nisser? Men, hey, nu er det jo december, og dermed højsæson for nisser, så hvorfor ikke?
Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.