Op til fire ud af fem hunde i Danmark har problemer med tænderne, men det er ikke altid at ejerne er opmærksomme på det. Får problemerne lov til at udvikle sig, kan det ende med at blive meget smertefuldt og nedsætte hundens livskvalitet – men hvad skal man som hundeejer kigge efter?
Fem almindelige symptomer på tandproblemer:
1) Dårlig ånde
Har hunden problemer med tænderne, kan man ofte opleve at den udvikler dårlig ånde – så lugter din hund dårligt ud af munden, kan det være en god idé at få den tjekket for tandproblemer.
2) Adfærdsændringer
Tandlidelser er ofte smertefulde og kan få hunden til at opføre sig anderledes end den plejer – især hvis smerten står på i længere tid. Nogle hunde med ondt i tænderne kan blive aggressive, mens andre kan blive stille og trække sig fra kontakt med andre. Opfører din hund sig anderledes end normalt, er det altid en god idé at få den tjekket for smerter – både i munden og i resten af kroppen.
3) Rødt tandkød og belægninger på tænderne
En hunds tænder skal være pæne og hvide, og tandkødet skal være fint lyserødt. Rødt tandkød eller belægninger på tænderne er tegn på sygdom, og forbliver det ubehandlet, kan det blandt andet udvikle sig til sygdommen paradentose, hvor tænderne bliver løse. Det er derfor en god idé at vænne din hund til at du kan kigge den i munden, og jævnligt holde øje med at tænder og tandkød forbliver pæne og sunde.
4) Savlen
Hunde savler ofte – og det kan være helt normalt, især hvis de dufter noget lækkert mad. Begynder din hund dog at savle mere end den plejer, kan det være tegn på sygedom i mundhulen.
5) Vægttab og nedsat appetit
Smerte, forbundet med sygdom i tænderne eller mundhulen, kan gøre at hunden ikke spiser så meget som den plejer – og dermed med tiden taber sig. Hold derfor godt øje med om hunden spiser – har den problemer med at tygge sin mad, vil den ikke tygge i noget hårdt eller virker det som om at den har mistet appetitten, kan det altså være tegn på smerte i munden eller tænderne.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
Epulis er en tilstand, hvor bindevævet i hundens tandkød vokser for meget, så tandkødet kan blive forstørret og knudret. Ubehandlet kan det være til gene for hunden, og øge risikoen for tandkødsbetændelse og paradontose
Torsdag skulle dyrlæge Torben Lindbjerg sætte en guldkrone på en af forsvarets hunde. Her kan du se, hvordan det gik
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?