Epulis, som også kaldes galoperende tandkøb, er en sygdom hos hunde, hvor bindevævet i hundens tandkød vokser for meget. Tandkøbet bliver dermed forstørret og ofte også knudret, og det kan brede sig ud over tænderne. Knuderne kan i nogle tilfælde ligne små blomkålshoveder. Hos nogle hunde kommer den øgede vækst kun i små afgrænsede områder, mens det hos andre hunde kan ses i store dele af tandkødet.
Hvorfor hunden får epulis, er endnu ikke fuldt forstået. Der er blandt andet en arvelig komponent i sygdommen, og hos nogle racer, for eksempel hos boxeren, er der en øget risiko for at udvikle problemet.
Symptomer på epulis
Har hunden epulis, vil man ofte kunne se følgende:
Hunden har en større eller mindre hævelse i tandkødet, som ofte er knudret eller blomkålsagtig
Hunden savler meget
Hunden kan have dårlig ånde
Hunden kan have besvær med at tygge, og det knudrede tandkøb kan let begynde at bløde, når hunden tygger i noget hårdt.
Fremtiden for en hund med epulis
Epulis kan behandles – oftest med et godt resultat – men hos nogle hunde vil tilstanden komme tilbage igen. Tandkødsknuderne skal opereres væk, og operationens omfang afhænger af, hvor meget øget tandkød der er. Behandles tilstanden ikke, kan hunden let få problemer med tandsten, tandkødsbetændelse og paradontose.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Børst tænder på din hund hver dag og forebyg blandt andet tandkødsbetændelse og paradentose
Bliver den nye amerikanske præsident Joe Biden, får USA igen et hundemenneske i Det Hvide Hus
Gider du ikke X-Factor eller Versus lørdag aften, så kan du slå over på DR2 og se hele tre udsendelser om hunde
Den hundeglade Dronning Elizabeth har netop mistet en af sine hunde. En hund, der kun var fem måneder gammel og som havde en særlig betydning for monarken
Komponist har lavet et stykke musik til hunde, som beviser, at klassisk musik beroliger hunde
Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere
En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet
Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet