Grøntsager til hunden: Hvad kan den tåle?

12-01-2022 08:53, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan hunde spise grøntsager? Mange hunde kan faktisk godt lide grøntsager. Her kan du læse, hvilke grøntsager du kan give din hund, og hvilke der er farlige for den

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Grøntsager kan gives som et supplement til tørfoder eller som et alternativ til godbidderne. Mange hunde kan lide at få en gulerodsbid og kan uden problemer få erstattet en mindre del af kosten med grøntsager. Det er dog vigtigt, at det ikke er mere end 10% af kosten, der består af grøntsager.  

Her ser du en liste over grøntsager, rodfrugter og krydderurter, du kan give din hund:

  • Broccoli
  • Gulerod
  • Persille
  • Asparges
  • Søde kartofler
  • Hvidkål

 

Farlige grøntsager for hunden
Du må aldrig give din hund nogen former for løg, for både i rå og tilberedte løg er der allicin, som kan forårsage anæmi hos din hund. Undgå også majskolber, da de kan sætte sig fast i tarmen og kræve operation for at blive fjernet. Avocado er også skidt at friste hunden med, og druer kan give akut nyresvigt hos hunde. 

Her kan du se en liste over flere ting, der er giftige for hunde.

 

Hunde på slankekur
Grøntsager kan også gives for at nedsætte mængden af tørfoder, men stadig give mæthedsfornemmelsen, når hunden kan tabe sig i vægt. Fiberrige grøntsager såsom revne gulerødder og kål fylder godt i maven og giver en fornemmelse af mæthed. Rådfør dig med din dyrlæge, hvis du vil finde alternativer til tørfoder, når hunden skal slanke sig. 

 

Prøv dig frem
Husk, at der er nogle grøntsager, der kan give hunden en oppustet mave. Start med at give en lille mængde og øg gradvist, når du har set, at hundens mave kan klare det. Vær altid opmærksom på, hvordan din hund reagerer. Sørg for at rive grøntsagerne eller hak dem i små stykker, så de ikke kan sætte sig fast i halsen på hunden. 

 

Vegetarisk kost til hunde?
Hunde er af natur kødædende, og behøver ikke spise grøntsager ligesom os mennesker. En komplet udskiftning af kødbaseret foder kræver stor viden fra hundeejeren, og vi anbefaler som udgangspunkt ikke, at man gør det. Det er vigtigt, at hunden får dækket sit proteinbehov, og selvom æg og soja indeholder protein, så skal de gives i den rigtige balance. Før du foretager en så drastisk foderændring, bør du kontakte din dyrlæge – også hvis du har spørgsmål til din hunds foder. Så kan I sammen lave en foderplan, der dækker din hunds ernæringsbehov. 

Læs også

40 års jubilæum for populært hundefoder

03-05-2024 14:28, af Anne Cecilie Sohl

For 40 år siden startede Leif Kirkeby produktion af hundemad. Han dyrkede slædehundesport med sine grønlandske slædehunde, som han synes fik en forkert kost gennem de eksisterende brands. 

Kan min hund være veganer?

10-01-2018 16:00, af Amanda Friedel Jakobsen

Veganisme, hvor alle animalske fødevarer er udelukket fra kosten, er blevet en mere populær livstil blandt danskere. Er man veganer, og samtidig hundeejer, har tanken om en plantebaseret diæt til hunden måske strejfet en. Der findes masser af vegansk hundefoder på markedet,  men kan hunde trives på en kost uden kød og andre animalske produkter?

Bag om kostfibre i hundefoderet

29-12-2017 08:39, af Amanda Friedel Jakobsen

Er kostfibre i hundefoder kun noget, der mætter og giver fylder, og som ingen anden funktion har i kroppen? Er det blot et billigt salgstrick brugt af producenter for at gøre foderet billigere? Eller kan hunde rent faktisk drage positiv gavn af fibre i deres kost? Selvom fiber ikke er anset som et essentielt næringsstof for hunde, kan fibre have mange sundhedsmæssige fordele for din firbenede ven 

Påskemaden forgifter hunden

17-03-2016 08:26, af Tine Luther
Påsken nærmer sig med hastige skridt. Mange familier samles i helligdagene om frokostborde, der er fyldt med lækkerier. I et uopmærksomt øjeblik kan hunden få mulighed for at tage for sig af retterne. Men der er stor risiko for, at hunden kan blive forgiftet som følge heraf. Agria Dyreforsikring giver tips til en tryg påskeferie for din firbenede ven.

Agria Dyreforsikring inviterer hundeopdrættere til spændende foredrag

30-04-2011 10:55, af Tine Luther
Canadiske Brenda N. Bonnett vil fortælle om forskellige racers risiko for sygdom og død: internationale perspektiver og brug af forsikringsdata.

Er din hund glad for mad? Pas på skovbunden

10-10-2022 09:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det nu, du skal holde ekstra øje, når I går tur i skoven, for hunde, der snuser rundt i skovbunden, kan finde på at spise agern fra egetræet – og de er giftige for dem. Hvert efterår får Agria Dyreforsikring indberetninger om hunde, der har fået agernforgiftning

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Hvor langt skal du gå med hunden?

16-02-2022 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere har nok stillet sig spørgsmålet på et eller andet tidspunkt – hvor langt skal jeg gå med hunden? Svaret er desværre ikke entydigt, men Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver her en forklaring på, hvad der er vigtigt at vide.

Allergi er blevet mere udbredt hos hunde

23-03-2021 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er en stærkt øget forekomst af allergi hos hunde, noget, det er klogt at tage med i sine overvejelser, hvis man står for at skulle købe ny hund. Agria Dyreforsikring kommer her med deres råd og vejledning ift. hunde og allergi

Pas på med papirløse hundehvalpe

12-08-2015 08:30, af Tine Luther
Agria Dyreforsikring har hvert år flere hundrede sager, hvor hundeejere, der har købt hundehvalp uden papir, bliver ramt af en tragedie, der både bliver smertefuld og dyr. Alt for ofte ender købet med, at hvalpen ikke har det godt, bliver alvorligt syg eller i værste fald ikke overlever.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt