Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet. Foto: AdobeStock

Dårlig avl har i mange år kostet velfærd og livsglæde for menneskets bedste ven. Men det vil en række store organisationer nu lave om på med et tiltag, der skal byde flere raske hunde velkommen i dem etablerede avl, samt et oplæg til en ny sundhedsmodel for danske hunde.

– Med en hund i næsten hvert femte danske hjem er det afgørende, at vi ikke kun reagerer på problemerne, men også arbejder proaktivt for at sikre, at alle hunde lever et sundt og godt liv, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Det er Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub (DKK), der er gået sammen om en ramme for fremtidens avl.

Nye, sunde gener til tre racehunde
Som en del af samarbejdet har Dansk Kennel Klub besluttet at åbne stambøgerne for racerne fransk bulldog, engelsk bulldog og mops, som er blandt dem, der er hårdest ramt af medfødte lidelser og et ekstremt udseende.

– Det er rigtig gode nyhederne for hundene, da en stor del af problemet er, at antallet af sunde hunde med stambøger ikke er stort nok. Vi er derfor rigtig glade for, at det nu bliver muligt at få flere hunde ind på baggrund af sundhed, så der fremover er flere sunde forældredyr at vælge imellem, når ens hund skal have hvalpe, siger Jens Jokumsen.   

Det kommer på sigt til at tilføje nye, sunde gener til stambøgerne fra hunde, som ikke har de samme vejrtrækningsproblemer, som vi ser i fransk bulldog, engelsk bulldog og mops. De hunde der søger om en stamtavle, skal tjekkes og vurderes ud fra et sundhedsperspektiv, så det sikres at kun hunde som kan trække vejret frit, kommer til at indgå i avlen.  

Beslutningen er taget på baggrund af anbefalinger fra Københavns Universitet og Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd og følger FCI’s regler. FCI er en international hundeorganisation, som arbejder for at beskytte hunderacer. Hvert land kan kun have ét medlem - i Danmark er det Dansk Kennel Klub.

Fakta
Sådan vurderes en hunds vejrtrækning

Hundene skal konkret ligge i den gode ende af skalaen ved en såkaldt BOAS-graduering af de øvre luftveje. Boas-gradueringen betyder, at hunde med flade snuder vurderes på en skala fra 0-3, hvor 0 og 1 er de hunde der kan trække vejret frit og 2- 3 er de hunde der har en besværet eller svært udfordret vejrtrækning. 

Ny hundesundhedsmodel er et historisk skridt
Samarbejdet mellem organisationerne er opstået på baggrund af et tiltagende pres for at sikre dyrevelfærden hos hunde med fremavlede træk som for eksempel flade snuder, hængende øjne og andet ekstremt udseende. Dyrenes Beskyttelse er rigtig glade for samarbejdet, som markerer et historisk skridt for dansk hundeopdræt.

– Dyrenes Beskyttelse har kæmpet for sundere avl af hunde i mange år, og opmærksomheden i offentligheden har været tiltagende. Så sent som i februar satte vi fokus på problematikken med en anderledes kampagne, der var med til at sætte skub i samarbejdet og understrege, at ingen dyr skal lide for skønheden, siger Jens Jokumsen.

Kerneelementerne for sund avl af hunde fra organisationerne omfatter:

  • Prioritering af sundhed og velfærd over specifikke fysiske træk
  • Obligatoriske sundhedskrav for alle hunde i avl
  • Oprettelse af et register over hundes sygdomme og sundhedstilstande
  • Ensartede vilkår for både kommercielt og privat hundeopdræt
  • Fokus på sundhedsaspekter, selv ved import af hunde
Fakta
Skal hjælpe politikerne med nyt initiativ

Dyrenes Beskyttelse og de andre involverede organisationer håber, at deres værdier for avl vil inspirere lovgivere til at tage yderligere skridt for at sikre hundenes velfærd.

Initiativet skal således gerne understøtte regeringens dyrevelfærdsaftale "Sammen om Dyrene - Aftale om dyrevelfærd 2024-2027", der blev lanceret tidligere i år. Ifølge aftalen skal der inden årsskiftet fastsættes kriterier for avl af kæledyr, så det ikke længere bliver lovligt at avle efter et særligt udseende eller genetiske lidelser, som påvirker kæledyrenes velfærd negativt.

Forslagene adresserer den kommende EU-lovgivning, der indtil videre kun gælder for erhvervsmæssig opdræt, men som de fem organisationer opfordrer til udvides til at omfatte alle former for hundeopdræt.

Læs også

Ny æra for hundeavl skal skabe bedre rammer for sundhed og velfærd

20-12-2024 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub gør etiske anbefalinger til regler for at styrke ansvarlig hundeavl.

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Kampagne skal klæde danskerne på til at købe sundere hunde

23-01-2024 11:19, af Anne Cecilie Sohl

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. 

Vigtigt at huske som udstiller på Bornholm

24-06-2023 10:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nogle vil måske kalde det forbudsbornholm, men der er rigtig gode grunde til denne udstillings lidt skrappere regler

HUNDEN udkommer i denne uge

19-04-2022 08:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så er det igen blevet tid til at læse HUNDEN. Her kan du blive klogere på, hvad du kan forvente af det nye blad

Se billederne: Fredag i Vejen

19-06-2021 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her kan du se lidt billeder fra fredagen i Vejen. Vi har taget rigtig mange billeder, og engang i næste uge kan de ses og købes på hunden.dk

Hvem skal være Årets Dyreven 2012?

01-07-2012 09:21, af Tine Luther
Hvert år kårer Dyrenes Beskyttelse "Årets Dyreven." Skal det være en hunde–person igen i år, som det har været to gange tidligere? Du kan være med til at bestemme, hvem der skal være med i opløbet ved at foreslå en kandidat senest den 21. august 2012.

Dyrenes Beskyttelse: 126 sager om hunde i varme biler i 2019

03-06-2020 12:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom det burde være børnelærdom, så er der stadig mange, der ikke forstår, at hunde ikke skal være i bilerne, når det er varmt

Udstilling Roskilde: DKK beslutter sig 6. april

31-03-2020 11:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Går du og venter spændt på, om den internationale udstilling i Roskilde bliver til noget, så må du vente lidt endnu

DKK-modulkurser: Ledige pladser på Genetik og Reproduktion

25-09-2014 14:04, af Tine Luther
Der er 8 ledige pladser på modulkurserne Genetik og Reproduktion i Odense på søndag den 28. september.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på hundene i frostvejret

03-01-2025 09:52, af Cecilie Friis Amstrup

2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser. 

Nye regler på DKK udstillinger træder i kraft 1. januar 2025

28-12-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Sne kan give din hund dårlig mave

04-01-2025 08:22, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom sne kan være sjovt for hunde, kan det også give maveproblemer. Læs, hvorfor du skal være opmærksom på din firbenede ven i vinterkulden.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt