Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Copyright Ridehesten.com
Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet. Foto: AdobeStock

Dårlig avl har i mange år kostet velfærd og livsglæde for menneskets bedste ven. Men det vil en række store organisationer nu lave om på med et tiltag, der skal byde flere raske hunde velkommen i dem etablerede avl, samt et oplæg til en ny sundhedsmodel for danske hunde.

– Med en hund i næsten hvert femte danske hjem er det afgørende, at vi ikke kun reagerer på problemerne, men også arbejder proaktivt for at sikre, at alle hunde lever et sundt og godt liv, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Det er Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO), Dyreværnet og Dansk Kennel Klub (DKK), der er gået sammen om en ramme for fremtidens avl.

Nye, sunde gener til tre racehunde
Som en del af samarbejdet har Dansk Kennel Klub besluttet at åbne stambøgerne for racerne fransk bulldog, engelsk bulldog og mops, som er blandt dem, der er hårdest ramt af medfødte lidelser og et ekstremt udseende.

– Det er rigtig gode nyhederne for hundene, da en stor del af problemet er, at antallet af sunde hunde med stambøger ikke er stort nok. Vi er derfor rigtig glade for, at det nu bliver muligt at få flere hunde ind på baggrund af sundhed, så der fremover er flere sunde forældredyr at vælge imellem, når ens hund skal have hvalpe, siger Jens Jokumsen.   

Det kommer på sigt til at tilføje nye, sunde gener til stambøgerne fra hunde, som ikke har de samme vejrtrækningsproblemer, som vi ser i fransk bulldog, engelsk bulldog og mops. De hunde der søger om en stamtavle, skal tjekkes og vurderes ud fra et sundhedsperspektiv, så det sikres at kun hunde som kan trække vejret frit, kommer til at indgå i avlen.  

Beslutningen er taget på baggrund af anbefalinger fra Københavns Universitet og Center for Forskning i Familiedyrs Velfærd og følger FCI’s regler. FCI er en international hundeorganisation, som arbejder for at beskytte hunderacer. Hvert land kan kun have ét medlem - i Danmark er det Dansk Kennel Klub.

Fakta
Sådan vurderes en hunds vejrtrækning

Hundene skal konkret ligge i den gode ende af skalaen ved en såkaldt BOAS-graduering af de øvre luftveje. Boas-gradueringen betyder, at hunde med flade snuder vurderes på en skala fra 0-3, hvor 0 og 1 er de hunde der kan trække vejret frit og 2- 3 er de hunde der har en besværet eller svært udfordret vejrtrækning. 

Ny hundesundhedsmodel er et historisk skridt
Samarbejdet mellem organisationerne er opstået på baggrund af et tiltagende pres for at sikre dyrevelfærden hos hunde med fremavlede træk som for eksempel flade snuder, hængende øjne og andet ekstremt udseende. Dyrenes Beskyttelse er rigtig glade for samarbejdet, som markerer et historisk skridt for dansk hundeopdræt.

– Dyrenes Beskyttelse har kæmpet for sundere avl af hunde i mange år, og opmærksomheden i offentligheden har været tiltagende. Så sent som i februar satte vi fokus på problematikken med en anderledes kampagne, der var med til at sætte skub i samarbejdet og understrege, at ingen dyr skal lide for skønheden, siger Jens Jokumsen.

Kerneelementerne for sund avl af hunde fra organisationerne omfatter:

  • Prioritering af sundhed og velfærd over specifikke fysiske træk
  • Obligatoriske sundhedskrav for alle hunde i avl
  • Oprettelse af et register over hundes sygdomme og sundhedstilstande
  • Ensartede vilkår for både kommercielt og privat hundeopdræt
  • Fokus på sundhedsaspekter, selv ved import af hunde
Fakta
Skal hjælpe politikerne med nyt initiativ

Dyrenes Beskyttelse og de andre involverede organisationer håber, at deres værdier for avl vil inspirere lovgivere til at tage yderligere skridt for at sikre hundenes velfærd.

Initiativet skal således gerne understøtte regeringens dyrevelfærdsaftale "Sammen om Dyrene - Aftale om dyrevelfærd 2024-2027", der blev lanceret tidligere i år. Ifølge aftalen skal der inden årsskiftet fastsættes kriterier for avl af kæledyr, så det ikke længere bliver lovligt at avle efter et særligt udseende eller genetiske lidelser, som påvirker kæledyrenes velfærd negativt.

Forslagene adresserer den kommende EU-lovgivning, der indtil videre kun gælder for erhvervsmæssig opdræt, men som de fem organisationer opfordrer til udvides til at omfatte alle former for hundeopdræt.

Læs også

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Kampagne skal klæde danskerne på til at købe sundere hunde

23-01-2024 11:19, af Anne Cecilie Sohl

Reklamer for en fiktiv plastikkirurgisk dyreklinik skal gøre danskerne opmærksomme på, hvad bestemte typer af udseende gør ved hundenes velfærd. Målet er at reducere efterspørgslen på fremavlede karaktertræk som korte snuder, store øjne og masser af hudfolder, da disse ofte kommer med en pris for hundenes helbred. 

Cavalierklubben i Danmark udtaler sig

31-10-2023 08:03, af Anne Cecilie Sohl

Efter domsafsigelsen i Norge, der forbyder opdræt af Cavalier King Charles Spaniels med NKK stambog (Norsk Kennel Klub), har der, i danske medier, været fokus på sundheden i de danske hunde - herunder Cavalier King Charles Spaniel. 

De sidste web-tv klip fra Herning

16-11-2011 14:59, af Lærke Eifler
Så er de sidste web-tv klip fra DKK udstillingen i Herning kommet på.

Reager på tvivlsomme trænere

26-01-2018 14:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dansk Kennel Klub tager det meget alvorligt, at der bliver sået tvivl om nogen af deres træneres metoder. DKK opfordrer derfor folk til at sige til, hvis de oplever noget, der ikke er i orden

Dyrenes Beskyttelse: Rekordmange dyr kan være positivt

07-09-2021 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelses internater har aldrig været så fyldt, som de er netop nu. Sammenlignet med sidste år er der lige nu 36 % flere dyr på internaterne, som på sigt kommer til at søge nye hjem. Stigningen skyldes flere ting, heriblandt effekterne af corona-nedlukningen

Vinder af årets sidste DKK-udstilling

06-11-2011 18:43, af Tine Luther
I dag, søndag, afviklede Dansk Kennel Klub årets sidste udstilling. Stedet var Herning – og vinderen en mops.

Dyrenes Beskyttelse guider: 5 forholdsregler i sommervarmen

12-06-2023 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommervarmen ligger over Danmark og uanset hvilket kæledyr du har, er det vigtigt at tage ekstra hensyn når temperaturen stiger. Alt lige fra skygge til et badebassin kan hjælpe dyrene med at holde de høje temperaturer ud

Ny flot hjemmeside til Dansk Kennel Klub

09-12-2017 08:24, af Marie Helene Rigård Rohleder

Dansk Kennel Klub har fået en ny hjemmeside med endnu flere skønne billeder af dejlige hunde. Gå på opdagelse og læs om alle fordelene ved at være medlem af DKK

Kennel Galaksi fik rørende hæder

10-02-2019 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I 42 år har Kennel Galaksi eksisteret, og her har man gjort det så godt, at DKK ikke kunne undgå at skulle give dem kennelklubbens opdrætterpris, som er den fineste hæder, man kan få i kennelklubben

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.