Ganespalte hos hvalpe

03-06-2021 15:20, af Astrid Gerd Holtet

Ganespalte er en manglende sammenvoksning af den øverste del af ganen, og udvikles i fosterstadiet. Den manglende sammenvoksning giver en åbning mellem mund- og næsehulen, der kan gøre det svært for hvalpen at die, når den fødes 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Ganespalte er en af de misdannelser, der forholdsvis ofte ses hos hundehvalpe. Den består af en manglende sammenvoksning af ganen, der efterlader en åbning mellem mund- og næsehulen. Åbningens størrelse kan variere, og kan gøre det svært for hvalpen at die hos tæven, når den fødes. Hvalpe med ganespalte har derfor ofte svært ved at tage på i vægt og vokser ikke som de skal. Derudover kan hvalpen let få mælk ned i lungerne, og det kan udvikle sig til en livstruende lungebetændelse.

Symptomer på ganespalte hos den nyfødte hvalp:

  • Hvalpen vokser ikke som den plejer
  • Hvalpen virker urolig og sulten, selvom den forsøger at die
  • Der løber mælk fra hvalpens næsebor, når den dier
  • Hvalpen får åndedrætsbesvær

Hvorfor får hvalpe ganespalte?

Ganespalte opstår som følge af fejl i fosterets udvikling under drægtigheden. Tilstanden kan være arvelig, men påvirkninger udefra kan også føre til fejludviklingen. Eksempelvis kan ganespalte opstå, hvis tæven udsættes for stress eller bestemt medicin under drægtigheden.

Fremtiden for en hvalp med ganespalte

Hvalpe med ganespalte kan ofte ikke behandles og mange hvalpe må aflives, da de ikke kan indtage nok mælk og vokse som de skal. Hvis hvalpen kan die tilstrækkeligt til at kunne vokse og tage på i vægt, kan man i nogle tilfælde senere, når hvalpen er stor og frisk nok til at tåle en bedøvelse, lukke hulet i ganen gennem en operation.

Da tilstanden kan være arvelig, bør man ikke avle på hunde, der har haft ganespalte som hvalpe. 

 

Læs også

Stjernetegn: Hvilken hund passer du til

19-03-2021 08:58, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ifølge Psychic World er stjernetegn også en ting for kæledyr. Her får du en oversigt over, hvilket stjernetegn dit kæledyr helst skal have

Hver anden hvalp kommer til skade - Sådan gør du hjemmet klar til din nye hvalp

05-05-2015 10:28, af Tine Luther
En hvalp kommer nemt galt af sted. Nye hundeejere kan med små ændringer i hjemmet undgå de værste ulykker. Selvom hvalpe har et blødt skelet, hører knoglebrud til de mest almindelige skader, når hvalpen er yngre end et år. Nysgerrige hvalpe kan også nemt få spist objekter, der ikke egner sig til deres sarte mave. Her er lidt gode råd fra Agria Dyreforsikring til, hvordan du kan forebygge skader.

Kvinde dumpede levende hvalp i container

08-06-2011 11:10, af Anne Kristine Tollestrup
Politiet har netop lokaliseret og sigtet ejeren af den hundehvalp, der i sidste uge blev fundet i en affaldscontainer i Horsens.

Lær din hvalp at dutte på klokke

16-07-2017 16:09, af Anne Ekenberg

Mange har sikkert sat sommerferien af til at få en ny hvalp, men samtidig med glæden over at få den lille ny hjem, starter også det seje træk med at få den gjort renlig. Her er et tip til, hvordan du kan træne din hvalp til at give tegn, når det er tid, ved at aktivere en klokke.

Efterlod hvalp i papkasse i ly af mørket

04-03-2014 13:58, af Tine Luther
En hundeejer efterlod en cirka 10–uger gammel hvalp i en papkasse i nattens mulm og mørke uden for et dyreinternat.

Vælg hvalp med både fornuft og følelse

10-03-2025 09:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mange danskere går rundt med hvalpe-drømme i forårsmånederne, men for at få et livslangt og vellykket hundeforhold, er der nogle faktorer, der er vigtige at vurdere, f.eks. valg af hunderace, lyder det fra Agria Dyreforsikring. En ny svensk undersøgelse viser, at cirka 17 procent af alle voksne hunde må finde nye hjem, fordi hunde-forholdet viste sig ikke at leve op til (menneskets) forventninger.

Hvalp stjålet fra internat

06-05-2013 12:24, af Maja Golles
En hundehvalp blev natten til fredag stjålet fra Roskilde Internat - måske af et bandemedlem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

Snuder, snore og store titler: Tre dage med tophunde i Roskilde

02-05-2025 14:26, af Line Pedersen, Kommunikationsmedarbejder ved Dansk Kennel Klub

Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Når isbilen ringer så logrer halerne

06-05-2025 07:13, af Cecilie Friis Amstrup

Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Ja, din hund må godt spise mælkebøtter, men...

03-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Besøgshund er et erhverv i Sverige

04-05-2025 07:32, af John Frank Ahm

Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse