Flåtbåren lidelse spreder sig fra Bornholm

29-08-2019 08:24, af Astrid Gerd Holtet

Den sjældne viriussygdom Tick-borne encephalitis, der forkortes TBE, giver en livstruende hjernebetændelse, og behandlingsmulighederne er begrænsede

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

I lang tid har Bornholm været det eneste sted i Danmark, hvor virussen, der er årsag til sygdommen Tick-born encephalitis, har været at finde. Den seneste tid er sygdommen dog også dukket op udenfor øen.

Hvad er Tick-born encephalitis?

Tick-born encephalitis, der på dansk også kaldes for flåtbåren hjernebetændelse, er en forholdsvis sjælden sygdom, der smitter via flåter, og som en gang imellem ses hos danske hunde. Virussen, der rammer hundens hjerne, lever i flåten og overføres til hunden via flåtens spyt, når den bider sig fast. Hunde kan smittes med virussen uden at udvikle tydelige symptomer, men nogle gange giver den anledning til alvorlig og livstruende sygdom.

Symptomer på Tick-born encephalitis

Når en hund har Tick-born encephalitis, kan den udvikle en lang række symptomer. Blandt de mest almindelige er:

  • Hunden får høj feber
  • Hunden virker sløv og utilpas
  • Hunden spiser ikke så meget som den plejer
  • Hunden kan miste bevidstheden
  • Hunden kan gå i krampe
  • Hunden kan udvikle lammelser

Fremtiden for en hund med Tick-born encephalitis

Der findes ingen egentlig helbredende behandling mod sygdommen, og hundens krop skal selv nedkæmpe infektionen. Tick-born encephalitis kan hurtigt udvikle sig til at være livstruende, men det er muligt at forsøge at hjælpe hunden igennem sygdommen med støttende behandling som blandt andet febernedsættende, beroligende og krampedæmpende medicin, samt væske og ro. Klarer hunden sig igennem sygdommen, vil påvirkningen af hjernen ofte medføre at et længere genoptræningsforløb er nødvendigt. Det er muligt at forebygge sygdommen ved at give hunden flåtmiddel, der forhindrer flåterne i at bide sig fast.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Hvornår kan hunde få kramper?

28-09-2022 08:24, af Astrid Holtet

Kramper opstår når muskler ufrivilligt begynder at trække sig sammen. Det er et tegn på sygdom i kroppen, og kan skyldes mange forskellige ting. Vi ser lidt på, hvilke sygdomme, der kan ligge bag, hvis hundens muskler går i krampe

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Babesiose – en flåtbåren sygdom

24-06-2019 08:48, af Astrid Gerd Holtet

Med engflåtens mulige indtog i Danmark følger en flåtbåren sygdom, Babesiose, som hundeejere skal være opmærksom på

Biolog maner til besindighed omkring flåt

22-03-2018 14:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Engflåten er fundet på en død guldsjakal, men den er endnu ikke fundet i naturen. Derfor mener biolog Martin Sciuto, at hundeejere kan tage det roligt. Er hunden i forvejen beskyttet mod flåter, er der ingen fare ved engflåten

Hjælp med at kortlægge flåter

29-09-2022 08:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En gruppe fra Roskilde Universitet har skabt hjemmesiden flåtinfo.dk. Her kan man finde en masse informationer om flåter, men de vil også gerne kortlægge, hvor flåterne er. Derfor søger de nu hjælp fra landets hundeejere

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Din hund har fået ny hjemmeside

28-05-2018 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Som hundeejer har du sikkert tit surfet rundt på nettet for at få svar på spørgsmål om alt fra vacciner til pelspleje, motion, flåter og meget andet, der kan bekymre i hverdagen. Nu er en helt ny webside dukket op, hvor rigtig mange af disse spørgsmål bliver behandlet – oven i købet ret detaljeret. Siden hedder langthundeliv.dk.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt