Millioner til forskning i hundes sundhed og trivsel

19-01-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.

Copyright Ridehesten.com
Siden 1938 har Agria Dyreforsikring hvert år afsat en del af virksomhedens indtægter til støtte til forskningsprojekter til fremme af sundhed, velfærd og trivslen hos dyr. Foto: Adobe

Agria Dyreforsikring og den Svenske Kennel Klubs (SKK) Forskningsfond har i 2025 bevilget 8,3 millioner svenske kroner til 13 forskningsprojekter, der skal fremme dyrenes sundhed og trivsel. Mange af projekterne har fokus på hunde, og danske og svenske forskere arbejder på at løse nogle af de mest presserende sundhedsproblemer hos vores firbenede venner.

Hjernebetændelse hos hunde: Ny viden på vej
Cecilia Ley fra Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) leder et projekt, der skal undersøge hjernebetændelse hos hunde. Projektet vil kortlægge, hvilke vira der forårsager denne alvorlige sygdom, og hvordan den har udviklet sig over de sidste 25 år. Forskerne håber også at finde ud af, om der er en risiko for, at mennesker kan blive smittet.

Genetiske faktorer bag hofteledsdysplasi
På Københavns Universitet arbejder Maja Arendt på at finde ud af, hvordan gener og vægt påvirker udviklingen af hofteledsdysplasi hos hunde. Dette projekt vil kunne hjælpe med at identificere hunde, der er i risikogruppen, så man bedre kan forebygge sygdommen og forbedre livskvaliteten for mange hunde.

Hvordan hundens personlighed påvirker ejeren
Roi Mandel Biefer fra Københavns Universitet undersøger, hvordan vurderinger af hundens personlighed kan hjælpe hundeejere. Projektet vil finde ud af, hvor godt ejere kan forudsige deres hunds adfærd og give dem de redskaber, de har brug for, til at forbedre deres daglige samspil med hunden.

Infektioner og antibiotikaresistens i hundes øjne
Lena Ström fra SLU leder et projekt, der ser på alvorlige øjeninfektioner hos hunde og andre kæledyr. Forskerne vil kortlægge de bakterier, der forårsager infektionerne, og finde ud af, hvordan man kan behandle dem bedst muligt uden at fremme antibiotikaresistens.

Med denne støtte viser Agria Dyreforsikring deres dedikation til at forbedre hundenes liv. Forskningsprojekterne vil ikke kun gavne hunde, men også give vigtig viden, der kan forbedre sundheden for os alle.

Læs også

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

Hunde iført vintertøj: Pynt eller praktisk?

16-12-2024 11:12, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.

Dobbelt så mange nikotinforgiftede hunde på ét år

13-12-2024 10:36, af Cecilie Friis Amstrup

Dyreforsikringsselskabet Agria har på et år registreret dobbelt så mange tilfælde af nikotinforgiftning blandt hunde sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig advarer selskabets direktør om ”et nok ikke ubetydeligt mørketal: Der er formentlig endnu flere hunde, der reelt er blevet forgiftede, uden at nikotin- eller snusforgiftning blev identificeret eller anmeldt som årsag”.

Englændere cykler penge ind til forskning

26-04-2013 08:33, af Tine Luther
Den engelske organisation Animal Health Trust arrangerer for første gang et cykelmarathon. Overskuddet går til forskning i bl.a. hundesundhed.

Disse hunde er mindst bange

26-08-2020 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt finsk studie viser, at hunde, der bliver trænet, har mindre risiko for at blive præget af frygt senere i livet. Men andre ting spiller dog også ind

Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

Allergivenlige racer er en myte

19-05-2013 08:04, af Tine Luther
Ny forskning viser, at man ikke kan tale om allergivenlige hunderacer – altså at allergiske mennesker tåler nogle racer bedre end andre. Derimod kan man tale om allergivenlige individer – for mængden af allergener svinger mere mellem individer end mellem forskellige racer.

Forklaring på hundes ansigtsudtryk

07-04-2022 12:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny forskning peger på, at hundens søde ansigtsudtryk måske er avlet frem af mennesket, der har ønsket et udtryk, der minder om menneskets eget

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Miljøfaktorer og HD

09-03-2012 09:00, af Tine Luther
Hofteledsdysplasi påvirkes i højere grad en tidligere antaget af hvalpenes opvækstmiljø. Specielt i perioden frem til hvalpe er tre måneder gamle ser miljøfaktorer ud til at påvirke udviklingen af HD, skriver norske Randi I. Krontveit i sin PhD–afhandling, der forsvares ved Norges Veterinørhøjskole i næste uge.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.