Allergi er blevet mere udbredt hos hunde

23-03-2021 08:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er en stærkt øget forekomst af allergi hos hunde, noget, det er klogt at tage med i sine overvejelser, hvis man står for at skulle købe ny hund. Agria Dyreforsikring kommer her med deres råd og vejledning ift. hunde og allergi

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Hver femte hund, der besøger dyrlægen, kommer pga. hud- og øreproblemer. Ikke alle hud- og øreproblemer skyldes allergi, men det er ofte tilfældet. Hvor vi mennesker som regel får allergisymptomer som kløende øjne og en næse, der løber, får hunde i stedet symptomer fra ører og hud. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Som ejer bør man reagere, hvis hunden begynder at klø sig, ryste meget på hovedet (pga. irritation i ørerne), får røde øjne, røde ører, våde poter med røde misfarvninger i pelsen (fordi hunden slikker poterne), hudforandringer eller tilbagevendende diarré. Symptomer som disse kan naturligvis også have andre årsager, men de er typiske for allergihunde. Har en hund først fået allergi, er det en kronisk lidelse, den skal leve med resten af livet, så det er godt at få den udredt og i behandling hurtigst muligt. Allergi overfor emner, der indåndes (atopi), viser sig typisk hos hunde, når de er mellem seks måneder og tre år gamle. Allergi mod fødevarer viser sig som oftest, inden hunden er et år gammel.

 

Allergi er arveligt

Man bør derfor ikke avle på en hund med allergi, da risikoen for at hvalpene udvikler allergi er stor. Hvis begge forældre har allergi, viser offentliggjorte undersøgelser, at risikoen for at afkommet bliver allergisk er 65%. Hvis en forælder har allergi, er risikoen 21 – 56%. Udvikler din hund allergi, er det derfor vigtigt, at du kontakter din hunds opdrætter og orienterer om din hunds sygdom. Herved kan din opdrætter tage højde for din hunds diagnose i sin fremtidige avl.

 

Nogle hunderacer er mere udsatte
Ingen hunderacer kan se sig fri for allergi, men der er nogle hunderacer, der optræder hyppigere end andre i allergi-statistikkerne.

Skal du have ny hund, kan du med fordel undersøge, hvilke racer der har udfordringer med allergi og anden sygdom eller skade. Agria Breed Profiles er racestatistikker, der giver et unikt indblik i, hvilke sygdomme og skader den enkelte hunderace kommer ud for. 

Har du valgt en hunderace, der er disponeret for allergi, er det en god ide at sætte dig ind i, hvordan du bedst kan forebygge allergi hos din hund. På den måde kommer I godt fra start, og du kan måske helt undgå, at din hund får symptomer på allergi.

 

Atopi – hvad stiller man op?
Dyrlægen vil udelukke evt. andre årsager til symptomerne og dernæst foretage diverse undersøgelser. På baggrund af prøvesvar og hundens symptomer, stiller dyrlægen allergidiagnosen. Langt de fleste hundes allergi skyldes støvmider (80% af hunde i Skandinavien med allergi har denne form). Flere allergier kan behandles med såkaldt hypersensibilisering, der består af en række indsprøjtninger af ganske små mængder af det, hunden er allergisk overfor. Det virker som oftest godt – men desværre ikke altid. Samtidig skal der støttes op om en sund hud ved at vaske hunden med en særlig shampoo og servere et allergivenligt foder. Der er efterhånden en del behandlingsmuligheder for en hund med allergi, og der udvikles hele tiden nye.

 

Foderallergi
Hunde kan, igen ligesom mennesker, være allergiske over for visse fødeemner. Her kan du i samarbejde med dyrlægen finde frem til et specialfoder, som hunden kan tåle, og derefter introducere forskellige fødeemner i ganske små mængder, for at finde ud af, hvad den ikke kan tåle. Det duer IKKE at prøve forskellige fodertyper en ad gangen, fordi det meste hundefoder indeholder mange forskellige ingredienser, så man ikke kan holde styr på, hvad det egentlig er, hunden får at spise. Det er en god ide at lægge en plan i samråd med dyrlægen.
Da det desværre er almindeligt med både atopi og foderallergi (44% af hunde med atopisk allergi er også allergiske over for foder), må hunden som regel spise specialfoder hele livet. Alt i alt kræver det, at du tager nogle hensyn i hverdagen, men hvis du tager dine forholdsregler og holder dig til det, der virker, kan hunden ofte få god livskvalitet.


 

Det kan du selv gøre
Du kan holde din hund sund ved at undgå godbidder og foder med mange tilsætningsstoffer og konserveringsmidler. Du kan bl.a. lave godbidderne selv baseret på den viden, du har om, hvad hunden er allergisk overfor.

Du kan have fokus på at styrke hudbarrieren, bl.a. ved at give forskellige fodertilskud, f.eks. omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det kan reducere kløen og styrke huden mod sekundære bakterie- og svampeinfektioner, som hunde med allergi ofte får.

 

Du kan:

 

  • Undgå at hunden kommer i kontakt med det, den ikke kan tåle
  • Fodre med allergivenligt foder
  • Give fodertilskud, der støtter op om en sund hud
  • Bade hunden med specialshampoo
  • Gøre rent
  • Soignere belastede hudområder hyppigt (læbefolder, øregange, mellem trædepuderne, mm.) 

 

Disse fødeemner optræder hyppigst blandt det, hunde ikke kan tåle

  • Æg
  • Kylling
  • Nødder
  • Svinekød
  • Hvede

 

Læs også

Tre tegn på allergi

19-03-2021 15:30, af Astrid Gerd Holtet

Kender du de mest almindelige tegn på allergi hos hunde?

Pas på din hund: Nu starter sæsonen for pollenallergi

12-04-2023 08:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Astma-Allergi Danmark har netop udsendt de første pollental, og ifølge prognoserne kan pollen allerede nu resultere i ubehag som løbende næser og irriterede øjne hos allergiske danskere. Men det er ikke kun mennesker, som lider af pollenallergi - det samme gør sig gældende for hunde, der også kan være utrolig generede af pollen hen over foråret og sommeren, lyder det fra chefdyrlæge

Allergi hos hunde

03-05-2014 09:14, af Tine Luther
Pollensæsonen har fået en flyvende start, og en del hundeejere er ikke klar over, at hunde kan være allergiske. De sidste små ti år er diagnoser, der har med allergi og hudproblemer at gøre, fordoblet i Agria Dyreforsikrings skadestatistik. Allergisymptomer kan f.eks. være kløen i ørerne, poter, i lysken, armhuler, ansigt og bagdel.

10 tegn på allergi hos hunde

11-01-2018 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Har din hund allergi? Det kan du måske få svaret på ved at kigge på listen i denne artikel

Hunde og allergi

26-12-2011 08:00, af Tine Luther
Undersøgelser tyder på, at hunde modvirker allergi hos børn.

Kan hundeallergikere tåle hunde?

30-01-2020 09:41, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sikke et åndssvagt spørgsmål at starte en artikel med, men faktisk er det slet ikke så dumt. Læge fortæller nemlig, at mange allergikere faktisk godt kan tåle hunhunde

Fra barndommens bamsemusik til voksen hundelyrik

26-03-2021 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Jan Rørdam står bag flere af numrene fra Bamse og Kylling, og nu på dette spritnye nummer er han gået helt i hundene, selvom han faktisk slet ikke tåler dem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.