Agria giver 5 millioner til nordisk forskning om hunde og katte

15-02-2012 09:35, af Tine Luther
Hvorfor får flatcoated retrievere så ofte cancer, og hvad er den genetiske baggrund til hudsygdommen demodex? Det er nogle af de forskningsspørgsmål, som i 2012 får midler fra Agria Dyreforsikrings og Svensk Kennelklubs fælles forskningsfond. Sammenlagt gives der støtte til 25 forskningsprojekter, hvoraf fem udføres på Københavns Universitet.
Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Shutterstock

– Agria Dyreforsikring har i mere end 80 år haft en fast tradition for at stimulere forskning. Gennem forskningsfonden kan vi bidrage til at sygdomme aldrig behøver at opstå. Hvis de alligevel opstår, skal der findes god og effektiv behandling, mener Pekka Olson, chef veterinære strategier hos Agria Dyreforsikring. Stafylokokker Et af de danske forskningsprojekter er et studie omkring forekomsten af stafylokokker og disses reaktion på antibiotika. Formålet med studiet er at undersøge forekomsten af Staphylococcus pseudintermedius, som er en vigtig sygdomsårsag hos hunde, samt bakteriens reaktion på antibiotika. Hypotesen er at stafylokokker, som findes ved første gangs hudinfektioner, viser relativt ringe resistens mod et smalt spektrum af antibiotika. Der vil blive taget prøver fra 200 hunde på ti klinikker. Resultaterne forventes at danne grundlag for en national antibiotikapolitik med den ambition, at mindske anvendelsen af bredspektrede antibiotika. Et andet forskningsprojekt handler om epilepsi hos hunde. Hudproblemer - demodex Flere af forskningsprojekterne omhandler molekylær-genetiske studier. Et af projekterne handler om sygdommen juvenil demodikos hos hunde, oftest kaldet demodex efter den parasit, som forårsager hudsygdommen (betændelse i hårsækkene fremkaldt af hårsækmider). Visse racer har større risiko for at få sygdommen, og studiet skal derfor kortlægge forandringer i arvemassen, som kan forbindes med sygdommen. Genetiske undersøgelser i kræft Hver anden flatcoated retriever dør før 10-års alderen, og cancerfrekvensen er høj. I et unikt studie skal samtlige dødsfald og cancerdiagnoser hos racen registreres i et år. Endvidere skal et helt års hvalpekuld følges gennem livet, med indsamling af prøver fra disse hunde og hunde fra med kræft, for at muliggøre genetiske undersøgelser. Metoder udviklet i dette pilotprojekt, kan bruges til at studere andre racer. Katte Eftersom Agria også forsikrer en del katte, gives der også midler til forskningsprojekter, der handler om katte. Et dansk studie, som får midler fra fonden i 2012, har til formål at undersøge mulighederne for, at forudse sygdomsudviklingen hos katte med hypertrofisk cardiomyopati, ved anvendelse af proteinet troponin. Hypertrofisk cardiomyopati er en hjertesygdom, der resulterer i en forstørret hjertemuskel. Læs mere om forskningsfonden via linket under billedet til højre Om Agria Hos Agria Dyreforsikring, specialist i dyreforsikringer, er de fleste medarbejdere dyreejere. Sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Selskabet blev grundlagt i Sverige i 1890 og er i dag repræsenteret i de nordiske lande. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel kaniner, ildere og papegøjer.

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt