Agria giver 5 millioner til nordisk forskning om hunde og katte

15-02-2012 09:35, af Tine Luther
Hvorfor får flatcoated retrievere så ofte cancer, og hvad er den genetiske baggrund til hudsygdommen demodex? Det er nogle af de forskningsspørgsmål, som i 2012 får midler fra Agria Dyreforsikrings og Svensk Kennelklubs fælles forskningsfond. Sammenlagt gives der støtte til 25 forskningsprojekter, hvoraf fem udføres på Københavns Universitet.
Copyright Ridehesten.com
Modelfoto: Shutterstock

– Agria Dyreforsikring har i mere end 80 år haft en fast tradition for at stimulere forskning. Gennem forskningsfonden kan vi bidrage til at sygdomme aldrig behøver at opstå. Hvis de alligevel opstår, skal der findes god og effektiv behandling, mener Pekka Olson, chef veterinære strategier hos Agria Dyreforsikring. Stafylokokker Et af de danske forskningsprojekter er et studie omkring forekomsten af stafylokokker og disses reaktion på antibiotika. Formålet med studiet er at undersøge forekomsten af Staphylococcus pseudintermedius, som er en vigtig sygdomsårsag hos hunde, samt bakteriens reaktion på antibiotika. Hypotesen er at stafylokokker, som findes ved første gangs hudinfektioner, viser relativt ringe resistens mod et smalt spektrum af antibiotika. Der vil blive taget prøver fra 200 hunde på ti klinikker. Resultaterne forventes at danne grundlag for en national antibiotikapolitik med den ambition, at mindske anvendelsen af bredspektrede antibiotika. Et andet forskningsprojekt handler om epilepsi hos hunde. Hudproblemer - demodex Flere af forskningsprojekterne omhandler molekylær-genetiske studier. Et af projekterne handler om sygdommen juvenil demodikos hos hunde, oftest kaldet demodex efter den parasit, som forårsager hudsygdommen (betændelse i hårsækkene fremkaldt af hårsækmider). Visse racer har større risiko for at få sygdommen, og studiet skal derfor kortlægge forandringer i arvemassen, som kan forbindes med sygdommen. Genetiske undersøgelser i kræft Hver anden flatcoated retriever dør før 10-års alderen, og cancerfrekvensen er høj. I et unikt studie skal samtlige dødsfald og cancerdiagnoser hos racen registreres i et år. Endvidere skal et helt års hvalpekuld følges gennem livet, med indsamling af prøver fra disse hunde og hunde fra med kræft, for at muliggøre genetiske undersøgelser. Metoder udviklet i dette pilotprojekt, kan bruges til at studere andre racer. Katte Eftersom Agria også forsikrer en del katte, gives der også midler til forskningsprojekter, der handler om katte. Et dansk studie, som får midler fra fonden i 2012, har til formål at undersøge mulighederne for, at forudse sygdomsudviklingen hos katte med hypertrofisk cardiomyopati, ved anvendelse af proteinet troponin. Hypertrofisk cardiomyopati er en hjertesygdom, der resulterer i en forstørret hjertemuskel. Læs mere om forskningsfonden via linket under billedet til højre Om Agria Hos Agria Dyreforsikring, specialist i dyreforsikringer, er de fleste medarbejdere dyreejere. Sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger, er Agria med til at udvikle dyrehold, dyresport og dyrehelbred. Selskabet blev grundlagt i Sverige i 1890 og er i dag repræsenteret i de nordiske lande. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til hunde, katte og andre smådyr som for eksempel kaniner, ildere og papegøjer.

Læs også

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hunde begyndte at hyle ved fodgængerfelt i landsbyen

08-12-2023 08:57, af Anne Cecilie Sohl

For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Sne kan give dårlig mave

21-11-2022 11:22, af Astrid Gerd Holtet

Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker

Skolehunden, helt præcist

04-12-2023 10:26, af Anne Cecilie Sohl

I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Gør slædekørsel i sneen til en leg

05-12-2023 09:42, af Anne Cecilie Sohl

Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden. 

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet